自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

iamwongtai 發表於 16-5-30 12:23
其實我真心認為精神病人唔應該生bb,遺傳不能不信,盞害咗下一代

好難一概而論,如果父母雙方都有,可能要考慮得長遠D,但如果只係其中一方,我又覺得無問題,因為到最後邊個基因強無人知,再加上萬一真係唔好彩,都有一個父/母有能力應付。 如果家庭環境好既,真係無野需要擔心,大前提係唔好知道小朋友有事就唔想養,真心愛小朋友佢地一樣可以開心成長!!!

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

同意你所講,但有病就唔識諗咁多啦。正如越落後越冇得食先會生育,有知識先會諗咁多!

子爵府

回覆:精神病人唔應該生bb

咁精神病康復者係咪都唔應該生BB?
我家族有人係嚴重精神病患者,
係屬於遺傳,由細到大都要住院個啲,
但大部分仔女係冇遺傳到,健康成長到今日,的確係有風險遺傳下一代,但不一定

如果想當年我婆婆係因為咁冇生BB,
就唔會有呢個咁開心嘅大家庭(子孫加埋有十幾廿人),亦唔會有我

世事無絕對嘅。。。

珍珠宮

優生學

男爵府

lovelycats1437 發表於 16-5-30 12:41
點判斷係先天定後天?會不會一定傳俾下一代? 就算你問一位精神科醫生都唔會俾到確實答案!
精神病同情緒病 ...
我指已确診精神病/家族遺傳的要三思,生完bb先發現有果啲不在討論範圍

男爵府

lovelycats1437 發表於 16-5-30 12:41
點判斷係先天定後天?會不會一定傳俾下一代? 就算你問一位精神科醫生都唔會俾到確實答案!
精神病同情緒病 ...
我指已确診精神病/家族遺傳的要三思,生完bb先發現有果啲不在討論範圍

水晶宮

回覆樓主:

看韓劇,女是精神科医生,男主角靚仔作家 ,萬事有可能,努力

珍珠宮

某程度上認同!

因為精神病成因主要是腦部機能發展有異常,屬生理性疾病!

雖然並不是所有病人子女一定會得病,但無可否認,機會率真係好高!

而作為精神病人子女所承受壓力,亦非一般人可以想像!

所以如果作為父母,特別是本身是患者,想養育下一代,真係要三思!就算自己為生育而要停藥後,自己可以照顧自己外,育兒壓力亦有機會令患者再次發病!

除非患者有其他家人無限量的支援,否則好大機會將不幸去延續!

公爵府

見過朋友一家之後, 真係覺得有呢種家族性/先天精神病想生育要三思..如果係嚴重既更加應該慎行... 我朋友例子係三代延續左落去, 毎一代有人都要奔走於小欖同醫院之間...如果發生係我自己身發, 我估我癲左都似. 如果我係佢地, 真係一個都唔生.

水晶宮

同意.
如果係生之前唔知有精神病,咁都算,但明知有都仲生,係好高危的.
精神病就算無遺傳比仔女,但媽媽未能好好照顧仔女,仔女成長時又面對一個有病的媽媽,壓力好大架.
我都識得一個咁既家庭,全家人都唔快樂.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

iamwongtai 發表於 16-5-30 12:51

其實咁講啦....對一個國家黎講優生學係有好處....但對一個家庭無論小朋友係點,只要一家人開心一樣有人地既快樂,唔一定有遺傳精神病既小朋友會唔快樂,一個健全小朋友得唔到父母既關愛,有時仲痛苦!!!

子爵府

朋友媽咪有精神病

朋友中學時開始出現輕微精神病病徵,但生左個女開始又再嚴重d,到陀第二胎但小產後,就開始嚴重

個女,小學(加上知道無左妹妹後)已經有輕微病徵,開始定期睇醫生。。。

咁係咪算搵下一代黎搏??

tkkmama    發表於 16-5-30 15:46

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

DebuPegg 發表於 16-5-30 12:58
朋友媽咪有精神病

朋友中學時開始出現輕微精神病病徵,但生左個女開始又再嚴重d,到陀第二胎但小產後,就 ...

你若盛開, 蝴蝶便來!

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:朋友媽咪有精神病朋友中學時開始出現輕微精

原帖由 DebuPegg 於 16-05-30 發表
朋友媽咪有精神病

朋友中學時開始出現輕微精神病病徵,但生左個女開始又再嚴重d,到陀第二胎但小產後,就 ...
悲劇……

大宅

lavender_baby 發表於 16-5-30 12:31
唔一定的,我朋友阿媽及其細佬都有精神病,但我朋友好正常,仲因為佢媽嘅問題佢由細到大都好堅強,我朋友仲 ...
咁咪即係可能係遺傳左比細佬囉,如果有少少可能性我都唔生

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

唔特別覺得樓主歧視精神病人

現今社會都有好多遺傳病叫患者想清想楚要不要下一代㗎啦 e.g. Huntington‘s disease, sickle cell disease,地中海貧血,etc

咁又係歧視佢哋咩?係為減輕不必要的痛苦啫

redbi115    發表於 16-6-1 08:59
C.Humphrey    發表於 16-5-30 20:12
DebuPegg    發表於 16-5-30 16:39
ipipipip    發表於 16-5-30 16:17
tkkmama    發表於 16-5-30 15:46
Ronnym    發表於 16-5-30 13:58

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

非常認同. 我識一家, 兩公婆响庇護工場認識結婚, 女人相信係智力有問題, 生咗個女, 因為兩個根本冇能力照顧個女, 個女長期要交社署寄養, 一個禮拜見一次. 基本上自力更生都成問題, 個月相信亦唔可能會同佢地一齊住. 真係唔知生嚟做乜. 但相信如真係認識佢地, 你會知道其實佢地生之前真係冇諗咁多

子爵府

優生很重要
家有一個精神病人就已經夠夠的了,再有機會多幾個,正常那個可能想跳樓!

InkCartridge    發表於 16-5-30 14:22

子爵府

greenpea 發表於 16-5-30 13:12
唔特別覺得樓主歧視精神病人

現今社會都有好多遺傳病叫患者想清想楚要不要下一代㗎啦 e.g. ...

我完全不覺得樓主歧視

侯爵府

回覆樓主:

我同意

首頁
12345...10

尾頁

跳至