自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

維港 發表於 16-6-8 22:39
妳係同老人家住,照顧會方便D

佢無細路,自己打自己工,邊個會放棄?

既然最free係佢,日間傍晚照顧埋唔係更為媽?

放工後,我自然會處理。
做一個c9唔係易事.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:家人咁講,你覺得點

看左幾次,唔太覺有問題,兒子照顧父母好合理 (老媽子都係一直跟我住),如果真係比返人工妳,或者可考慮做FTM,這亦可多些時間照顧及多些時間陪伴自已子女~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

回覆樓主:

我聽過一句仲屈心 “外嫁女返到娘家係唔可以幫手做家務 只係可以系夫家做 我返到娘家都唔使做 所以家務比晒阿嫂做” 呢句係我99講嫁 講到明佢女系屋企可以唔使做 飲杯水都要拎到面前

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

1 & 2 都無問題,其實你只係認為唔應該為照顧99去辭職,但姑仔咁講,其實係咪想你自己湊番小朋友,再者姑仔係外嫁女,上去你家煲湯,真係幫你煲喎⋯⋯
佢返來娘家,你同佢媽住,媽入左院,間屋你話事,又唔覺有咩問題⋯⋯

禁止發言

男爵府

sweetmomo 發表於 16-6-8 22:43
我聽過一句仲屈心 “外嫁女返到娘家係唔可以幫手做家務 只係可以系夫家做 我返到娘家都唔使做 所以家務比晒 ...

我姑仔係返家做公主,我煮晒咁多人飯,開檯,裝飯,拎送。。。係坐係到吹水,中間仲會自己篤幾條食先。

我會盡自己良心做,我會感恩。
但,我唔會辭職,我媽都要我照顧畀家用。
做一個c9唔係易事.

侯爵府

nicolwong 發表於 16-6-8 22:32
我都有付擔,家庭少一個收入好大件事。
為人子女點解唔係首先捨己?
我做,出埋人工,好似好體貼,你做得不 ...

係d姑仔眼中,佢啊媽都服侍你一家咁耐啦,又湊孫又煮飯,宜家到佢有事,你地服侍番佢都好合理。
而且佢地宜家又肯出番人工俾你。
建議你唔好用親生呢個point,費事等陣俾位人地入:你親生d仔女又要我啊媽湊?
至於邊個應該照顧,唔好俾意見喇,交番俾佢地幾兄妹商量啦。

tssy    發表於 16-6-8 23:02

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

nicolwong 發表於 16-6-8 22:41
煲湯果到,我係聽到銀晒耳,煲湯畀阿媽飲,原來係幫緊我。

你口口聲聲話99幫過你湊小朋友好感激佢,但實情係最好唔好搞著你。唔係話辭職照顧99就係最偉大,而係,一句說話,你計較乜嘢?其實你同你孻姑係同一類人吧。

yumui61    發表於 16-6-9 16:26
jump.jump    發表於 16-6-9 04:57
小冬甩    發表於 16-6-8 22:52

子爵府

2024年龍年勳章

回覆:家人咁講,你覺得點

老實講, 如果辭工唔做照顧99絕對唔會收返佢錢, 做得好係應份, 唔合佢心意就罪加一等, 喂, 俾埋錢你架喎, 其實可唔可以夾份請個姐姐照顧99, 樓主有時間就上去幫頭幫尾, 不過最重要係你c6點睇

男爵府

stagea 發表於 16-6-8 22:44
1 & 2 都無問題,其實你只係認為唔應該為照顧99去辭職,但姑仔咁講,其實係咪想你自己湊番小朋友,再者姑仔 ...

間屋佢地話事,我係無咩地位。
做一個c9唔係易事.

公爵府

引用:Quote:skyfree333 發表於 16-6-8 22:30 佢

原帖由 nicolwong 於 16-06-08 發表
佢地想輕鬆d
咁佢地做咩?
全部俾哂你做?
係咪所有人都認為依個位係你做?
如果係,你要少少反抗下,

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:維港 發表於 16-6-8 22:39 妳係同老

原帖由 nicolwong 於 16-06-08 發表
佢無細路,自己打自己工,邊個會放棄?

既然最free係佢,日間傍晚照顧埋唔係更為媽?

唔好太計教,記住妳是幫妳自已老公,照顧她的媽媽.......

我媽ㄧ直同我住,我妹一個月先到我家看一下或同她去飲茶,我從不覺有問題,對方怎樣我唔理,我會盡力照顧好她,而且子女看在眼裡,以後你們老了,也會這樣照顧你們倆~

ㄧ分耕耘,ㄧ分收穫~

lojo11    發表於 16-6-9 17:47
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

happytabo 發表於 16-6-8 22:48
老實講, 如果辭工唔做照顧99絕對唔會收返佢錢, 做得好係應份, 唔合佢心意就罪加一等, 喂, 俾埋錢你架喎, 其 ...

請工人係要做,因我返工到放工到煮飯教功課洗碗,已經累到。。。佢地投訴間屋衛生差。。。我可以點。。。做到幾多,幾多對手。。。
做一個c9唔係易事.

公爵府

nicolwong 發表於 16-6-8 22:41
煲湯果到,我係聽到銀晒耳,煲湯畀阿媽飲,原來係幫緊我。

你奶奶又湊左小朋友咁多年
你又住係佢度咁耐
在情在理 都係你呢個心抱照顧返奶奶
再唔係咪叫你老公照顧囉
奶姑又係親生女
咁你老公都係親生仔啦(除非唔係
仲要受左咁多恩
而家佢話出返份糧比你
都唔算老點你啦

另外你自己都話無時間煲
咁佢話幫你煲真係幫呀喎
邊個照顧一向都要做全套
佢而家想阿媽多少少湯水
自己煲埋上黎都比你呢個阿嫂話
真係好人難做

yumui61    發表於 16-6-9 16:27
JSB    發表於 16-6-9 02:05

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

nicolwong 發表於 16-6-8 22:47
我姑仔係返家做公主,我煮晒咁多人飯,開檯,裝飯,拎送。。。係坐係到吹水,中間仲會自己篤幾條食先。

...

好多新抱去到夫家,地位都係最低等㗎嘞呢樣嘢就睇開d

大宅

回覆:家人咁講,你覺得點?

梗係唔辭職啦 無端端佢變左你老細 就憑呢點

男爵府

大力大力 發表於 16-6-8 22:49
唔好太計教,記住妳是幫妳自已老公,照顧她的媽媽.......

我媽ㄧ直同我住,我妹一個月先到我家看一下或同 ...

大力生,你岩。因為我愛我老公,我會盡做。我知細路都眼見。

所以,呢個post純呻。

同埋,我只係想頭腦清醒,但事實唔係。
做一個c9唔係易事.

男爵府

johnnykkbb 發表於 16-6-8 22:52

終於有人講出point
做一個c9唔係易事.

禁止訪問

回覆:家人咁講,你覺得點?

公爵府

引用:梗係唔辭職啦 無端端佢變左你老細 就憑呢點

原帖由 johnnykkbb 於 16-06-08 發表
有一就有二 從此惡夢開始。。。

首頁
12345...10

尾頁

跳至