論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 christyheihei 於 08-10-22 15:20 發表
我請左工人,佢應該11月會到,但我而家既心情係好不安,好多野擔心,怕佢唔知點對BB,,唉,但自己又要搵食,唔可以自己照顧BB,,,同埋成日聽到咁多負面野,,,都唔知點算,,,真係願主保估,, ALL 哩佗佛 ...

christyheihei
我同你一樣呀, 個工人下月到, 之從同agency簽左合同之後, 就一直都好擔心, 我仲好嚴重到擔心個工人如果走老帶埋我個仔走都唔知點算呀 我都係度求神拜佛個工人生生性性就好啦

複式洋房

原文章由 oralb 於 08-10-30 13:42 發表

我都請咗個菲傭, 不過預計佢應該聖誕左右至可以嚟...由我係agent 度簽contract 嗰刻起, 都不停擔心好多好多嘢, 同埋係呢度睇埋睇埋咁多negative message, 搞到我人好鬼down.

我有樣嘢想問吓你哋...你哋工人對於裝 ...

oralb,

我剛炒了個衰bun,佢就係在cam錄影下,餵bb飲奶時嘔奶,當時我正在房間內哄大仔入睡,所以冇即時看錄影,記得嘔奶後2天,當我翻看完錄影,問佢點解bb嘔奶嘔到成地都係,唔即時話我知?
佢好串咁話:你都裝左cam,屋企所有野你都知,駛乜我話你知.

ps. bun好鍾意自把自為,自以為是 (當然我唔排除有少部分好bun存在的)

good luck!

大宅

原文章由 giant_japan 於 08-10-30 14:25 發表

christyheihei
我同你一樣呀, 個工人下月到, 之從同agency簽左合同之後, 就一直都好擔心, 我仲好嚴重到擔心個工人如果走老帶埋我個仔走都唔知點算呀 我都係度求神拜佛個工人生生性性就好啦 ...

好喎, 求神拜佛, 我諗我只可以做呢樣嘢. 我都唔明我個死人腦點解會諗到咁多問題, 例如: 佢會唔會真係好stupid, 又或者係扮,,, 個人衛生會唔會好差, 會唔會係我哋唔係屋企要"蝦"我個bb......., 宜家好似貼錢買難受.

如果佢做得唔好, 我又要suffer機票比佢走.
對佢差, 又伯佢拍吓個pet pet又叫resign

大宅

原文章由 christyheihei 於 08-10-30 14:12 發表
呢到D MAMA教,,只係想睇下BB,因為掛住個BB囉,,我都係用呢個理由,,唉,佢11月尾到喇應該,我日日都擔心緊,,仲未買CAM呀

christyheihei, 你個bb有幾大呀??
我都叫咗我老公去咗啲電腦商場睇定啲ip cam, 希望個工人對呢個cam唔好咁抗拒, 不過都係嗰句, 希望講啲好聽啲嘅excuse出嚟, 等大家都好過啲.

大宅

HI oralb:

我個工人未來之前我已經裝哂所有 IP CAM 佢一來到我已經同佢講我裝呢 D 野只不過想睇小朋友唔係贂你做野表現,如果你有時行去廚房或去了洗手間,小朋友係床醒咗而你又唔知,我都可以打返來通知你,我個工人到都無表示不滿不停講 OK 無問題,不過我個廳之前得一個 IP CAM,有個朋友多出了一個順便給了我,跟住我係廳再裝多了一個之後,我就覺得佢有少少唔高興,不過我都無理佢剩係同佢講之前果個壞咗所以裝個新,不過唔知佢信唔信

大宅

原文章由 shirleymeiyi 於 08-10-30 17:00 發表
HI oralb:

我個工人未來之前我已經裝哂所有 IP CAM 佢一來到我已經同佢講我裝呢 D 野只不過想睇小朋友唔係贂你做野表現,如果你有時行去廚房或去了洗手間,小朋友係床醒咗而你又唔知,我都可以打返來通知你,我個工人到 ...

我都係諗住係佢嚟之前會裝定(順便係公司practice吓都好呀), 免得日後至裝佢會覺得係因為佢嘅行為有問題我至用部cam嚟monitor住佢.

[ 本文章最後由 oralb 於 08-10-31 17:17 編輯 ]

大宅

想請問你哋宜家咩牌子ip cam??係咪好user friendly???

我仲想問吓, 如果個工人有咩問題, 你哋個agent 會唔會幫你哋follow-up, 例如, 炳佢, remind佢咁呀?????

侯爵府

hello oralb
真係好,好彩有你明白呢個憂慮,我仲以為得我一個O係度諗埋D咁既野TIM,,,我你仔3個幾月咋,,唉,,係喎,你BB幾大呀,你先生諗住去邊度睇cam呀???

大宅

原文章由 christyheihei 於 08-10-31 17:48 發表
hello oralb
真係好,好彩有你明白呢個憂慮,我仲以為得我一個O係度諗埋D咁既野TIM,,,我你仔3個幾月咋,,唉,,係喎,你BB幾大呀,你先生諗住去邊度睇cam呀???

大家都係人哋個媽媽, 都好明白有咩緊要得過自己啲小朋友 我個bb都有兩歲幾.

侯爵府

回覆 #29 oralb 的文章

你都比我好少少,,BB都叫大D,我呀B得3個幾月咋,最怕佢對我個仔唔好,我攞佢命呀,,而家仲未搵cam,又未諗D家規,,,唉,總之就煩啦

大宅

原文章由 shirleymeiyi 於 08-10-30 17:00 發表
HI oralb:

我個工人未來之前我已經裝哂所有 IP CAM 佢一來到我已經同佢講我裝呢 D 野只不過想睇小朋友唔係贂你做野表現,如果你有時行去廚房或去了洗手間,小朋友係床醒咗而你又唔知,我都可以打返來通知你,我個工人到 ...

我每請一個新工人, confirm offer 之前都會同佢講明我係有裝 cam 既, 佢地 mud 都話 ok 無問題, 之前有個印 (係我用咁多個印最衰既一個), 0係 phone interview 時重話, 都係做嘢 je, 我唔會做 d mud, ok 呀...

點知... 大話, dirty, lazy mud 都齊... 重要0係咁避個 cam... 正衰人.. 有次重比我0係 cam 見倒佢 tum 我個仔瞓既時候, 兇我個仔 tim. 嚇到我個仔喊...

首頁

尾頁

跳至