婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

lala_lala72 發表於 16-6-10 09:40
佢呀妹都幾好笑,請自己呀媽去旅行都要搞咁多野, 叫佢諗下邊個生佢養佢啦, 老實講, 佢遲d嫁左人都會面對呢d ...

其實佢妹開頭都有意見
不過首先我想講既係,已經全部人就你一定要暑假個段時間去,咁我老公就當然想選佢想去既地方啦,我地選去大阪,咁開頭佢妹都ok 。

但睇睇下,佢發現好貴,話不如轉其他地方,我老公話唔得,仲要一家人去旅行又搵埋佢個fd去,其實都想唔去,但算啦,都講左話去。之後機票住宿都係我攪。買完已經sd哂總數佢地睇,仲要問返我每人幾錢?

子爵府

lilyapple320 發表於 16-6-10 07:59
其實係咁既,本身佢妹同我老公講佢地一人一半請阿媽去旅行,佢有日無啦啦問我會唔會3個人一齊請阿媽去旅行 ...

依d咁既姑仔~~~~你醒目以後小心d啦~~~~

講得出口都唔知醜~~~~

複式洋房

美菲絲 發表於 16-6-10 10:39
依d咁既姑仔~~~~你醒目以後小心d啦~~~~

講得出口都唔知醜~~~~

我都唔知點應對好,一諗起就煩。我老公就話成日唔明我點解諗咁多

子爵府

lilyapple320 發表於 16-6-10 10:31
其實佢妹開頭都有意見
不過首先我想講既係,已經全部人就你一定要暑假個段時間去,咁我老公就當然想選佢想 ...

佢要問每人幾錢~~~你咪照實答佢囉~~~

例如每人一萬既~~~~咪話每人一萬~~你加埋奶奶果份一萬五千~~~你個fd就一萬~~~

如果佢仲要大聲問點解萬五~~~你咪又大聲答佢~~你同呀哥一人一半請呀媽去旅行麻~~~咪一萬加五千囉~~~

問依問路~~~擺明佢都係想你唔好意思出返份姐~~~咪鬼理佢~~~又要扮孝順~~又要孤寒~~

男爵府

2018復活節勳章 Poo得好勳章 美好大世界2017勳章

lilyapple320 發表於 16-6-10 07:59
其實係咁既,本身佢妹同我老公講佢地一人一半請阿媽去旅行,佢有日無啦啦問我會唔會3個人一齊請阿媽去旅行 ...
我和老公都係同我爸媽去旅行, 我兩個妹有夾錢, 我地話爸媽嗰份旅行錢除4份計~我和老公各計一份錢的~

大宅

我地請媽咪出去旅行係四姊弟妹夾,另一伴無夾$的。

大宅

個個屋企唔同做法呢!

既然樓主老公唔明你煩咩,細節又係你攪,咪自己決定兩份或三份再報返價錢囉

俾我就我同老公各自請自己父母,唔好增加麻煩

不過我父親同62好識做,次次去旅行都會比返錢我地,推左幾次佢地堅持我地都照收返。

所以我都提自己第日仔大女大唔好諗住咩都啲細嘅出,自己出返夾返,仔女帶自己去玩都帶得開心啲。

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

上次我同姑9一家 & 6299 去旅行
機票 / 酒店等 c6 同姑9 一人一半
之後去到食飯都係除 2 , 唔洗 6299 俾
不過我 99 都好好, 佢都有請返我地食幾餐飯

所以應該只係仔/女夾就得啦, 關另一伴咩事
你姑仔想你夾埋一份, 佢都幾識打如意算盤

公爵府

回覆樓主:

打死都唔同99姑仔去,姑仔連社區中心一日遊果二百幾都唔捨得俾…… 貼錢已經難受,貼假更難受……

大宅

回覆:一家人去旅行

我岩岩同完99姑仔去旅行。。
我一個比哂咁多人。。
姑仔識做去到就比大部分既洗費

複式洋房

lilyapple320 發表於 16-6-10 00:34
想問下各位JM,如果你地請埋埋奶奶去旅行,你地會唔會夾錢?
如你地老公有個妹,你地會點分配?
果個係佢阿媽, 你 咪玩啦, 想 6國大封相咩

複式洋房

美菲絲 發表於 16-6-10 10:48
佢要問每人幾錢~~~你咪照實答佢囉~~~

例如每人一萬既~~~~咪話每人一萬~~你加埋奶奶果份一萬五千~~~你個fd ...

佢妹成日出口叫佢哥去做!我覺得唔係咁好,雖然佢係阿哥咋,但都唔係咁

子爵府

畀面勳章

可能會夾錢既, 但首先C6都要有份夾錢係我外家既活動先。
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

複式洋房

wing514 發表於 16-6-10 13:56
上次我同姑9一家 & 6299 去旅行
機票 / 酒店等 c6 同姑9 一人一半
之後去到食飯都係除 2 , 唔洗 6299 俾

咁開頭講佢就話我地夾錢請奶奶去旅行,可能佢到時奶奶出少少當食野又好買野又好,咁總知機票同住宿唔駛奶奶出,可能佢一開始就預左我都會出

複式洋房

JanTS 發表於 16-6-10 14:32
我岩岩同完99姑仔去旅行。。
我一個比哂咁多人。。
姑仔識做去到就比大部分既洗費

未知洗費點計呀,我未試過同奶奶佢地去旅行

子爵府

開心吸收勳章

"你地"指邊個先
若係我講請, 就唔會叫人夾錢, 當然有人主動話share的話, 唔會扮豪扮大方咁去拒絕人
若唔係我講請, 咁成件事關我咩事呢?
最多旅行時請大家食下雪糕, 下午茶之類

大宅

回覆 lilyapple320 的帖子

睇下同99關係好唔好囉. 如果平時佢係錫你既, 我會心甘情願比.
但現實既我, 今年年頭就一家4口去咗旅行, 我老公個呀媽既所有費用(機票,住,食,車費) 都係佢2兄弟比. 但我估唔到佢呀媽勁到一蚊外幣都唔兌. 我地去買野個時, 佢又要買, 點知個2個仔都唔肯比錢.
總結, 我唔支持出錢請人地呀媽去旅行. 她只是99. 唔係媽媽, 我會尊重你, 但唔代表我要孝敬你.
費時 "比錢買難受“

複式洋房

msanubis 發表於 16-6-10 16:18
"你地"指邊個先
若係我講請, 就唔會叫人夾錢, 當然有人主動話share的話, 唔會扮豪扮大方咁去拒絕人
若唔係 ...

我地我諗係包埋我掛我都唔知

複式洋房

iam1083 發表於 16-6-10 16:53
回覆 lilyapple320 的帖子

睇下同99關係好唔好囉. 如果平時佢係錫你既, 我會心甘情願比.

我覺得到時去到有時我請下食飯既話ok囉,仲要今次旅行佢妹搵埋佢fd去,又話一家人去旅行

大宅

引用:Quote:JanTS 發表於 16-6-10 14:32 我岩岩

原帖由 lilyapple320 於 16-06-10 發表
未知洗費點計呀,我未試過同奶奶佢地去旅行
如果關係一般就人地兩兄妹搞掂算。。
我同係又一家4連姑仔99咁。。我費事連就請哂咁囉!

首頁

尾頁

跳至