親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

etoile 發表於 16-10-10 00:42
循例問幾條基本問題,去邊度入境都係咁㗎啦。除非你面青青心驚驚引人懷疑,否則問題唔大。

我過兩日都單身 ...
祝你旅途愉快!

etoile    發表於 16-10-11 23:54

大宅

回覆樓主:

我英文都唔係好好,只係簡單對答,我又係一個女仔入境,入境時問
1.留幾耐
2. 入境目的
3.會去邊
4.有無朋友

都唔算留難,只係怕你唔走多

大宅

我暑假一家三口去, 都問得好詳細...要show hotel voucher, 下一程機票, 問你黎英國留幾多日, 呢幾日會做d咩野, 我答sightseeing, 佢就問我即係去邊. 好彩行程我plan, 全部都答到. 之後個immigration仲對住我笑, 話我well planning.

男爵府

今個月初我和幾姊妹跟團去英國,再停留7天,入境時都問我家姊點解7月來過英國,咁快又來,我家姊唔識英文唔識答,我幫佢答話上次係來參加朋友女兒的大學畢業典禮,咁就無再問啦。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆 Vanessa-lee 的帖子

我想問有冇酒店介紹, 我都係一家三口, 謝謝

複式洋房

yys_judy 發表於 16-10-8 00:20
請問各位jm 一個女人持特區戶照去英國旅行入境時會唔會被英國海關留難呀?因聽過有人話一個女人去入唔到境 ...
你有回程機票唔會架, 同埋你帶齊現金/信用卡證明, 加埋行程去邊玩, 基本上冇事

大宅

昨日入境英國,入境時問了會留幾多日,黎英國做咩,仲會唔會去其他國家,就順利入境。

不過就聽到隔離counter問左好多問題,可能係因為佢答黎英國讀書,入境個職員問佢個課程叫咩名,讀幾耐,學到d咩,學校叫咩名……我都未聽晒就入左境,佢仲問緊。

水晶宮

畀面勳章

我2個人去,過關時關員問我過來做什麼丶在香港住邊

子爵府

yys_judy 發表於 16-10-8 00:20
請問各位jm 一個女人持特區戶照去英國旅行入境時會唔會被英國海關留難呀?因聽過有人話一個女人去入唔到境 ...
剛從英國回來,Manchester 入境,我同妹妹,两個單身,用特區護照,
問我地去做乜,咪話sight seeing, (廢事講其它,其實係去探仔,係嗰邊讀書)

問我地上次幾時去過英國,照答佢

好順利,好快ok 入境

首頁

尾頁

跳至