網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近支付宝HK個rate的確係差過八達通/PPS. 但計埋八達通/PPS手續費,支付宝HK都係平d, 所以繼續用支付宝HK。

禁止訪問

公爵府

引用:最近支付宝HK個rate的確係差過八達通/PPS.

原帖由 Fab91 於 17-01-07 發表
最近支付宝HK個rate的確係差過八達通/PPS. 但計埋八達通/PPS手續費,支付宝HK都係平d, 所以繼續用支付宝HK ...
我都會繼續用支付寶HK,比錢方便,匯率每日係浮動,時高時低係正常,我 3 號比錢 1.1155,4 號 1.1181,今日 1.1369,如果樓主講既私充 ,尋日去充果係 1.135,重要話係大額,到時過兩日買野果陣又跌返落 1.11xx 咁點計,咪又係蝕

禁止訪問

大宅

MiuMiuLi 發表於 17-1-7 13:48
我都會繼續用支付寶HK,比錢方便,匯率每日係浮動,時高時低係正常,我 3 號比錢 1.1155,4 號 1.1181,今 ...
我都係會繼續用。又唔係買得多,又唔係匯錢,相差唔多都費事煩。有乜問題,起碼係香港攪掂佢。

公爵府

ty1115 發表於 17-1-7 16:26
我都係會繼續用。又唔係買得多,又唔係匯錢,相差唔多都費事煩。有乜問題,起碼係香港攪掂佢。 ...
我都係咁話 , 又唔係炒外匯 , 我自己淘寶買野唔多 , 依家 100 蚊都係差 1 蚊幾毫 , 比集運呃 1 kg 都唔止

1號閑人    發表於 17-1-8 11:20
ty1115    發表於 17-1-7 16:42

瑪瑙宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

今日支付寶hk同pps一樣價錢,pps收手續費,變相覺得今日支付寶仲貴左

大宅

oceandeepsea 發表於 17-1-6 13:05
個價一定差,正如你去銀行換,同去找換店換,銀行一定無咁好價既

以前無咁多付款方法,最平係上大陸開銀行 ...
以前人仔不斷升, 大手換定人仔存國內一定抵...

現在人仔不斷跌, 換定人仔就肯定蝕到喊...

我十一月初國內自由行, 換多左人仔用唔晒, 都已蝕左唔少...

現在反而用pps或信用卡, 次次同你計現價+手術費, 仲平過用國同支付寶...

當然, 你次次叫人幫手充值只入買貨的錢, 咁先會最平...

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

pangdeng 發表於 17-1-8 00:37
以前人仔不斷升, 大手換定人仔存國內一定抵...

現在人仔不斷跌, 換定人仔就肯定蝕到喊...

我係最無所謂果位,以前未有咁多付款方式,就見好多人問私充或上大陸開戶,依家百花齊放,已經少左好多人問,我買得唔多,只用pps,開通左用開,都費時用其他,價位手續費,係要比人賺,最緊要係比人賺左自己都開心,付款安全快捷

慳番d時間,用黎搵好貨仲實際,好似我搵牛角梳,前後花左成個月時間做功課,買到好野,比貴小小又何妨

子爵府

支付宝HK無端端加左費用,
我支持用8逹通,PPS畀錢!!
1號閑人: 外汇牌价再加1.5%手續費,簡化了的公式: 101.5/"港币现汇买入价"

珍珠宮

熱血金章

lyh80115 發表於 17-1-6 13:26
今日找換店人仔都升咗啲,可能支付寶hk比較貼價啫。在岸價、離岸價又唔同,所以好難講。
...

佢匯價一向都貴d, 只係充住免手續費,誤導緊消費者,羊毛出自羊身上,唔好比佢呃到。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

翡翠宮

toffeetong 發表於 17-1-8 12:03
佢匯價一向都貴d, 只係充住免手續費,誤導緊消費者,羊毛出自羊身上,唔好比佢呃到。
...

所以我近期玩銀聯信用卡,去内地其他網站買嘢都無手續費兼人仔結算,無支付寶咁掠水。1號店、京東、國美、當當、飛牛、銀泰等等,大把嘢買。

子爵府

+5熱血勳章

oceandeepsea 發表於 17-1-8 08:21
我係最無所謂果位,以前未有咁多付款方式,就見好多人問私充或上大陸開戶,依家百花齊放,已經少左好多人 ...

唔好意思,题外話
我想問你可否俾牛角梳條link我。Many Thanks

珍珠宮

熱血金章

lyh80115 發表於 17-1-8 13:04
所以我近期玩銀聯信用卡,去内地其他網站買嘢都無手續費兼人仔結算,無支付寶咁掠水。1號店、京東、國美、 ...

是香港開的?那間銀行信用咭呢?
我暫時都用緊大陸戶內的現金,現在人仔平左,我都唔想動用高價買來的來用,但又唔想買入人仔,用你的方法也不錯。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

toffeetong 發表於 17-1-8 15:37
我暫時都用緊大陸戶內的現金,現在人仔平左,我都唔想動用高價買來的來用 ...
我用中銀。佢嘅銀聯卡係俾人仔,用人仔還款。

翡翠宮

toffeetong 發表於 17-1-8 15:37
我暫時都用緊大陸戶內的現金,現在人仔平左,我都唔想動用高價買來的來用 ...

香港所有銀行發行嘅都得,付款時要填卡號、到期日、背面3位數。最後要填啱手機號碼,有好多國家及地區號碼揀,揀返香港,收短訊驗證,確認付款搞掂。所以唔止用到内地及香港銀聯信用卡,全世界發行嘅銀聯卡都得。

禁止訪問

公爵府

sally5678 發表於 17-1-8 16:33
回覆 MiuMiuLi 的帖子

話沒手續費!!!!,而家價位係等同其他有手續費價格!再者3月起就收手續費咪等同以前7仔 ...

就算支付寶HK 價錢同其他有手續費既付款方式一樣 , 咁銀碼上都冇損失 , 有乜所謂 , 但係我覺得用佢買野方便 , 佢之後要收果 D 手續費係幾錢 , 佢未公報過 , 邊個知係幾多 , 到時用唔用支付寶HK 又唔洗依家做決定 , 到時先算喇

男爵府

好媽媽勳章

ty1115 發表於 17-1-8 16:00
我用中銀。佢嘅銀聯卡係俾人仔,用人仔還款。

我都有中銀銀聯雙幣咭,但信用卡俾錢不用手續費嗎?

翡翠宮

jk0925 發表於 17-1-8 16:49

我都有中銀銀聯雙幣咭,但信用卡俾錢不用手續費嗎?

淘寶應該要,好似1.5%;内地其他網站都唔洗,京東、1號店、國美、火車票12306、攜程、藝龍等等好多。

首頁

尾頁

跳至