親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Wnnieng 發表於 17-7-14 16:36
jcctiu, 如果只買travel card, out zone 點樣扣 Oyster card?

其實樓上已經教了你一個好好的方法,就是如果明知那個景點在ZONE 3,例如KEW GARDEN,一開始就用OYSTER CARD搭巴士去,或者用TRAVEL CARD搭TUBE去到ZONE 2邊沿再轉巴士,LONDON巴士是唔分ZONE,搭幾遠都只扣你1.5磅,所以比TUBE抵搭好多.其實我在LONDON玩多數搭巴士,因為搭TUBE有時要行好遠,又多樓梯,搭巴士真的舒服好多,而且又可以睇吓風景,要拿行李就更加唔會搭TUBE,九成的站都要行樓梯,非常辛苦.

大宅

jcctiu 發表於 17-7-14 18:32
其實樓上已經教了你一個好好的方法,就是如果明知那個景點在ZONE 3,例如KEW GARDEN,一開始就用OYSTER CARD ...

Thanks. 我明白, 不過樓上missvivi out zone全程用travel card, tube+bus. 冇用oyster. 巴士站和路線容易搵嗎?

伯爵府

Wnnieng 發表於 17-7-14 18:40
Thanks. 我明白, 不過樓上missvivi out zone全程用travel card, tube+bus. 冇用oyster. 巴士站和路線容 ...
不,佢在ZONE 2搭巴士去KEW GARDEN一定是用OYSTER CARD,因為冇OYSTER CARD跟本搭不到巴士,巴士是不接受現金!

你可以DOWNLOAD定一張巴士路線圖看一看,預先做少少功課,另外每個巴士站都有詳細的巴士路線圖,搭多幾次就會好熟悉.

男爵府

jcctiu 發表於 17-7-14 18:50
不,佢在ZONE 2搭巴士去KEW GARDEN一定是用OYSTER CARD,因為冇OYSTER CARD跟本搭不到巴士,巴士是不接受現金! ...

不是呀,我係用travel card (紙)先由euston 搭tube去hammersmith tube ,出站後行過小小搭巴士去kew garden 的,我無買oyster card. 搭乜都係用travel card,上巴士 show card就得。我自從14年去意大利發現用google map搵巴士線係好準確的,去邊都用google搵。今次去倫敦同巴黎都係咁玩。另去巨石陣個日個guide 介紹左個叫citymapper, 都好用,我發現有時兩個會比不同建議,所以後期,我兩個同時用。

男爵府

Wnnieng 發表於 17-7-14 18:40
Thanks. 我明白, 不過樓上missvivi out zone全程用travel card, tube+bus. 冇用oyster. 巴士站和路線容 ...

我係全程用travel card, bus 唔分zone,你係倫敦點搭都得!我先搭tube係因為會快d,哈哈。我係用紙travel card, 如果入埋落oyster的,以我所知如果搭tube out zone, 佢會自動扣個程多左的錢(如果zone1去zone 2係2蚊,去到zone 3 就2.3,咁就要扣多0.3錢啦).我無用過osyter card版的travel card, 不過我相信係一樣搭乜巴士都不用另外付錢。

伯爵府

missvivi 發表於 17-7-14 23:14

我係全程用travel card, bus 唔分zone,你係倫敦點搭都得! ...
明白了.

子爵府

jcctiu 發表於 17-5-23 18:35
我睇你的行程,你跟本就沒有仔細了解過LONDON PASS會包的景點,其實如果唔熟悉的東西最好不要亂買,否則一定賠 ...

有點咩行程
又可包london pass??

小朋友第一次去
行下hea下主要景點

請問有咩提議?

去11天

其中2天去legoland 及1天 harry potty

子爵府

missvivi 發表於 17-7-14 23:06
不是呀,我係用travel card (紙)先由euston 搭tube去hammersmith tube ,出站後行過小小搭巴士去kew gar ...

travel card 幾錢??
分幾多天?

子爵府

jcctiu 發表於 17-7-12 07:08
BATH, OXFORD 和 CAMBRIDGE 要預一日時間DAY TRIP, 因為車程單程已用了個零兩個鐘, 其餘LONDON景點時間可 ...

bath, oxford and cambridge 可一天去哂??

伯爵府

232 發表於 17-7-14 23:56
bath, oxford and cambridge 可一天去哂??
OXFORD和CAMBRIDGE要分別預大半日,BATH比較遠要預一日,如果JOIN TOUR,BATH可以夾埋STONEHENGE一齊去.

伯爵府

232 發表於 17-7-14 23:48
有點咩行程
又可包london pass??
想HEA遊就不要買LONDON PASS,因為一日起碼要去四五個免費景點才勉強BREAK EVEN.

我在以下這個POST分享了一些LONDON遊的心得,不妨去看一看.

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19152624&extra=page%3D2

#8 - 17

LEGOLAND雖然好玩,但都不用玩兩日,如果住WINDSOR或SLOUGH,不如找大半日時間去WINDSOR CASTLE和行吓WINDSOR,好值得去.

子爵府

jcctiu 發表於 17-7-15 07:18
想HEA遊就不要買LONDON PASS,因為一日起碼要去四五個免費景點才勉強BREAK EVEN.

我在以下這個POST分享了一 ...

住slough 2晚

因legoland 之前買一送一

子爵府

jcctiu 發表於 17-7-15 07:07
OXFORD和CAMBRIDGE要分別預大半日,BATH比較遠要預一日,如果JOIN TOUR,BATH可以夾埋STONEHENGE一齊去.
...

咁我多數give up Bath

thanks a lot

男爵府

232 發表於 17-7-14 23:50
travel card 幾錢??
分幾多天?

https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/ways-to-pay/travelcard

子爵府

missvivi 發表於 17-7-15 09:53
https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/ways-to-pay/travelcard

thx

子爵府

missvivi 發表於 17-7-14 23:06
不是呀,我係用travel card (紙)先由euston 搭tube去hammersmith tube ,出站後行過小小搭巴士去kew gar ...
你的7日TRAVEL CARD 同OYSTER 卡是分開的???

我又要買1張 FAMILY AND FRIENDS PASS
同TRAVEL CARD 有冇重疊 ???

好複複雜

子爵府

jcctiu 發表於 17-7-15 07:18

我在以下這個POST分享了一 ...
睇左喇, 好正!

如果由KINGS CROSS 去SLOUGH可否用7日TRAVEL CARD ??

尼度仲吾太明白

男爵府

232 發表於 17-7-15 23:02
你的7日TRAVEL CARD 同OYSTER 卡是分開的???

我在倫敦只在 Waterloo 火車站買了一張七日,33鎊的7日的zone1-2的紙本travel card。我坐zone1-2 tube 用佢,坐任何紅bus(任何zone)都係用佢。
所以我可以用travel card 去到zone 2以外的地方,方法就係坐巴士。我以kew garden 做例子,只是因為這個例子先坐tube去zone 2邊,再轉巴士會快過只坐巴士。

伯爵府

232 發表於 17-7-15 23:35
睇左喇, 好正!
用TRAVEL CARD免費搭TUBE到PADDINGTON,然後另外買票搭火車到SLOUGH.

男爵府

232 發表於 17-7-15 23:02

你買FAMILY AND FRIENDS PASS做乜?30鎊喎,你肯定你賺得返?

rail card 同 travel card 唔會重疊架。railcard 應該可以用係全國火車,travelcard 只for倫敦內的交通公具。

首頁

尾頁

跳至