夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

貪心, 自私.
貪心 -
唔滿足自己擁有既家庭, 或者係覺得有問題但唔願意一齊面對.
對眼生出嚟係望野, 唔望自己既老婆時好自然就周圍望.
有d女人見到你望多過佢5秒就把握機會食住上.
貪新鮮...呢個老老豆豆女人都要負責任.
唔好只怪男人, 女人shopping完之後都有兩分鐘既快樂.
人就係貪新鮮既動物.
你有新形象, 新花款, 新姿態....你會發現老公會望多你兩眼.
你識得食住上的話, 咪可以....

自私 -
唔洗多解釋,
當你一秒內決定要出軌時,
只係因為你比自己藉口去背叛另一半,
甚至, 當時你既腦海已經忘記自己有另一半等緊係返去.
嗰一刻你只想火裡火裡去, 水裡水裡去.
滿足自己當時既感覺.
婚姻除左自己既快樂,
其實令對方快樂既比重都好大.
對方唔係一個快樂既伴侶,
你都唔可以成為快樂既人.
下下只諗自己既需要,
我想咁樣, 我要咁樣...
咁你注定失敗收場.

以上,
男女合用.

珍珠宮

開心吸收勳章

anna_ls 發表於 17-5-31 19:13
出軌個一刻,有冇諗過你既另一半?真係可以同時愛兩個人?或是已經唔愛?

如果仲愛,點解會忍心傷害另一半 ...

雖然我响BK嘅日子尚淺,但有唔少出軌/配偶出軌嘅CHING同JM搵過我傾佢哋嘅故事,總括來講出軌嘅心態可以有以下嘅因素:

先講男性,好多時佢哋出軌都係因為新鮮感,諗住只要掩飾得好同HANDLE得好的話,一樣可以回家做個好老公好爸爸,但往往高估咗自己嘅能力,如果純粹逢場作興叫G或口花花溝下女的話,咁多數都只係心癮問題,佢哋多數係後生時未玩夠甚至冇玩過,在朋友慫恿之下,又或者上網睇得多「賽後報告」心思思又走去試下,試過自然就同屋企嗰位有比較,於是就好似上咗癮一樣,久唔久又會身痕,不過曾經有位CHING咁講過,俾錢的冇感情可言,多數都係鋪鋪清,發洩過後或者冇機會再見,但有時同某位姐姐仔熟絡咗,大家已非顧客同妓女嘅關係,有時大家反而可以成為無所不談嘅知己,更有啲CHING會因此「沉船」發生感情關係。

如果純粹心癮或金錢交易,一般唔想冇咗頭家嘅男性都會適可而止,理智會叫佢哋以家庭為重,點都唔會玩到唔識返屋企,日子耐咗亦可能對呢啲婚外性關係生厭,但一涉及感情瓜葛情況就變得複雜。由於人對新感情都會抱有憧憬,於是若原有嘅感情已經日漸沖淡,更甚者覺得返屋企係一種煩惱的話,佢哋就會選擇逃避,去搵一個只會順心順意,亦會聆聽其言嘅女人身上,始終當一個人選擇逃避問題時都會放任自己,或違反自己良心行事。

不過除非呢個男人可以好狠心地下決定,否則一直拖落去只會有更多煩惱纏擾,所以若然JM們想响呢個困局中尋找出路,了解男人呢一刻嘅心情同埋主動都好重要,因為十居其九嘅男人到呢個時候都係唔知自己想點。

至於女性方面,曾經有位智者响好早之前為女性定下咗一套擇偶標準,以五個字「潘驢鄧小閒」以蔽之!

何謂「潘驢鄧小閒」?就係要有「潘」安咁嘅樣貌,「驢」仔咁嘅性能力,「鄧」通(中國古代一個富可敵國嘅財主)咁有錢,「小」者細心也,「閒」者有好多時間。若然男人有以上條件真係唔使憂冇女人,而對女性而言都真係一件筍盤!

咁點解女性出軌?以上五點亦都可以略見端倪!不過以下只係個人見解,不喜勿插,謝謝!如有錯煩請指正。

其實鍾意靚嘢唔出奇,好多時見到靚仔靚女都會望多兩眼,如果屋企嗰件日久失修,又或者原本已經其貌不揚,咁啱又遇到一個靚嘅,兼且仲會有機會接觸,相信男或女都會閃過一陣遐想吧!不過一般JM都會默默將呢份感覺收响心底,但如果對方主動出擊又或者兩人都有意的話,咁一段不倫之戀就會油燃而生!若然對方係真心都尚算有價值,但只怕遇著食家的話,到時人又冇家又散時都唔知點算。

另一個原因導致女性出軌就係食唔飽,冇飯開嘅JM應該好明白呢一點,而呢點同樣可以APPLY落男性身上,因為有好多JM自有咗小朋友之後都會忽略咗老公對性嘅需求。

所謂貧賤夫妻百事哀,如果兩夫婦嗌交時常為兩蚊的話,仲有咩感情可言?見身邊JM個個穿金戴銀,食好住好,有樓有車,一年去幾次旅行掃貨,而自己個個月家用都足襟見肘的話,未必個個肯捱!不過以我所見,香港嘅女人都算係咁,好多都肯為個老公捱,呢樣要讚一個!

由於好多新生代男人都係由父母溺愛中長大,處處有人打點照顧甚至自細有姐姐代勞,所以要佢哋做家務真係天荒夜譚,所以好多JM會投訴老公返到屋企就自顧自好似大爺一樣,無他嘅,習慣咗係咁。而且自小都係人家遷就佢,那裡識得理人感受?細心呢啲只會响溝妳嗰陣先會出現,一旦娶咗返嚟就會原形畢露。所以當有JM投訴緊老公唔得細心嘅同時,出現咗一個唔知真細心定假細心嘅男性,佢哋就會有機會俾呢個細心男吸引,如果加多兩句甜言蜜語,出軌並唔出奇,PM過我嘅JM當中亦不乏呢一種情況。

做FTM嘅JM,一日24小時都以屋企為中心,要應付仔女甚至6299,往往都身心俱疲,最想就係有個老公响身邊俾佢訴苦,但若然個男人成日唔响屋企,JM有冤無路訴,一般都會搵朋友,但朋友都唔多個時,有JM會上網搵人傾,然而網路上咩人都有,亦有好多同樣LONELY嘅男性,如果大家啱咀形傾多兩咀,真係無所不談,分分鐘仲多過同枕邊人傾。之後嘅劇情唔使多講,好奇心驅使又或者被對方多番要求下見面,發展,跟住.......

以上嘅係我草草寫成嘅個人少少意見同分析,未必100%準確,若然有朋友有更高見解,不妨指教。

噤若寒蟬    發表於 17-6-18 12:08
百花叢裡過,片葉不沾身。

男爵府

開心吸收勳章

jeffkafung 發表於 17-5-31 23:34
老婆唔比飽飯,老婆掛住湊仔,工作壓力!!
利申:我是女
係老婆唔比開飯, 眼中只有小朋友!

珍珠宮

開心吸收勳章

hunterml 發表於 17-6-1 11:02
係老婆唔比開飯, 眼中只有小朋友!

CHING,真係聞者傷心,聽者流馬尿...

男爵府

anna_ls 發表於 17-5-31 22:45
即係男人就睇有冇機會,女人就睇對象?

不如看看全為愛的文,寫得非常拍掌
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14286905

上一篇 (附74:男人外遇的核心原因<2>) 解說了男人的被愛感是源自哪裡,而男人外遇是因為在婚姻關係得不到被愛感的滿足,所以往外去獲取。

(附74:男人外遇的核心原因 <1>)如何面對c6的背叛
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=13242642&fromuid=240655

(附74:男人外遇的核心原因 <2> )如何面對c6的外遇
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=13796002&fromuid=240655

那麼,只要重新給予他被愛感,他就會回頭嗎?為什麼他這個外遇一直拖了這麽久?為什麼有些妻子都已作了很大的改變,夫妻感情都重建修補了,外遇男仍不回頭呢?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

wing1388 發表於 17-6-1 10:46
雖然我响BK嘅日子尚淺,但有唔少出軌/配偶出軌嘅CHING同JM搵過我傾佢哋嘅故事,總括來講出軌嘅心態可以有 ...
講得好啱。

男爵府

anna_ls 發表於 17-5-31 23:38
所以要去出軌增添更多既壓力?

p.s出面幾多po係女人不斷用唔同方式煩住男人,大家都係女人大家明 ...

咁有預設立場,邊度有真人真事會覆你? 

子爵府

雖然我响BK嘅日子尚淺,但有唔少出軌/配偶出軌嘅CHING同JM搵過我傾佢哋嘅故事,總括來講出軌嘅心態可以有 ...

女人好少為餓而出軌,通常係心理問題多

大宅

貪情

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

中好多point

別墅

chillimom 發表於 17-6-1 22:58
咁有預設立場,邊度有真人真事會覆你? 

此終我開po都有私心想解答自己既疑惑,但係我同入嚟睇post既姊妹都只得一個目的,就係想更了解出軌的男人。呢個post並非學術討論只是分享post,雖然我立場不是中立,但作為女性都不會一面倒支持女性,因為我相信有因必有果。

大宅

分析得好好

珍珠宮

開心吸收勳章

anna_ls 發表於 17-6-2 01:12
此終我開po都有私心想解答自己既疑惑,但係我同入嚟睇post既姊妹都只得一個目的,就係想更了解出軌的男人 ...

其實回應妳時我只會用自己立場,所以不必介懷。

珍珠宮

開心吸收勳章

漱口水 發表於 17-6-1 23:29
女人好少為餓而出軌,通常係心理問題多

我只係指出有咁嘅可能啫,所以都冇強調呢一個point...

禁止訪問

男爵府

寫得很完整﹗女性擇偶有時可能呢五樣都冇,但婚後會唔會因為呢五樣而出軌就不得而知。先不論真愛與否,女性婚前擇偶心態,只係想搵個伴、搵安全感、搵人照顧都唔少。有時則可能係婚前某啲女性自身條件低,或上了年紀,所以擇偶條件降低。有時年輕一輩始終對未來比較有希望,覺得老公將來會有更好嘅發展或更成熟,願意一齊捱下,所以亦未必一定要有呢五樣。但婚後慢慢又發覺自己唔滿足,或有時事與願違,便會容易起異心。當然有啲為結婚而結婚,婚後亦好易唔滿足。

真愛的話,很多條件如德行、名望、才華、共鳴等等,都可以是擇偶原因,有時單靠情感上的互動,亦會令愛的感覺產生。

珍珠宮

開心吸收勳章

~小樹兒~ 發表於 17-6-2 10:54
寫得很完整﹗女性擇偶有時可能呢五樣都冇,但婚後會唔會因為呢五樣而出軌就不得而知。先不論真愛與否,女 ...

亦可以咁講,一個人在唔同年齡,唔同經歷時都會有唔同嘅要求,年青時多數都係感覺先行,只要對對方有FEEL,那怕對方只係一個窮小子?但當出來社會打拼咗一段日子,發覺人浮於事,人漸漸變得實際,權慾物慾開始蠶食人嘅價值觀,追求嘅可能唔只係FEEL咁簡單。但正如妳所講,可能自身條件所限,筍盤對呢啲人來講可能只可遠觀,但若然感覺自己並非太差,但又未夠斤両時總會有丁點遐想奇蹟會降臨自己身上!然而呢啲遐想又不斷充斥腦海,甚至會開始嫌棄自己另一半,漸漸有外䳱之心,理智嘅話還可以抑壓得住,否則就會幹出軌嘅事。

大宅

jeffkafung 發表於 17-5-31 23:34
老婆唔比飽飯,老婆掛住湊仔,工作壓力!!
利申:我是女

“老婆掛住湊仔”呢滴根本吾係理由喔!如果老婆掛住湊仔忽略左老公,證明個老公真係無幫個老婆手咯,如果一齊分擔下,又點會只顧住個仔而唔顧個老公呢?

大宅

.

大宅

annacckong 發表於 17-6-25 16:41
無錯!
最慘係好多男人生仔其實係為左"傳宗接代" 或者 "養兒防老" 更甚者係"人有我有" 而唔係真心中意小朋 ...

好多渣男都係咁,個個都打住老婆懷孕滿足唔倒自己又或者老婆生仔之後掛住湊仔忽略佢既旗號出去滾,俾人踢爆之後仲要表示自己好委屈

首頁

尾頁

跳至