自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

回覆樓主:

申請居屋吧!

別墅

teaspoon 發表於 18-4-1 22:41
自住需要,襯後生有能力上車啦。白居二市場多選擇

白居二不考慮了,又貴又舊,其實我無迫切自住需要,如無意外可世襲公屋。或會考慮白表抽抽居屋當無憾

琥珀宮

hahaha1231 發表於 18-4-1 18:45
點解你甘肯定7,8年後有4 萬?

應該係正苦工

別墅

Timelessyan111 發表於 18-4-1 23:15
白居二不考慮了,又貴又舊,其實我無迫切自住需要,如無意外可世襲公屋。或會考慮白表抽抽居屋當無憾
...

政府野成日改 您點肯定第時仲有得住?

別墅

shanshan子 發表於 18-4-1 23:23
政府野成日改 您點肯定第時仲有得住?

因月薪4萬同佢5萬6既頂點差一段距離,縱觀過往十多年,政府唔改得多。如到時真係改起碼我住多幾年公屋儲了舊錢,到時再買樓,好似化算點?

水晶宮

回覆樓主

有公屋真係人生贏家,起碼有得「煩」點去買樓,進可攻退可守
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

唔知我諗得會唔會太天真,
我自己的

我嘅人工得20K,30頭,我預計會孤單一人
阿爸好想抽六折居,佢好肯比錢去買,叫我繼續供
佢驚將來得我一人時會無公屋住
但在現在條例下,我嘅收入差超遠,我覺得完全唔需要諗這問題

我會自己一個抽 白表居屋 東涌,啟德我驚唔夠錢
我好想超想自己一個住,
現在同家人一齊住,
我好唔開心,日日諗起都可以流幾行眼淚 (是日日喔!!)
我知抽到白表的機會好低,我知我會供得好辛苦

珍珠宮

bmuimami 發表於 18-4-1 23:48

而家仲可以諗買大陸樓投資,又唔會比人查,可以繼續住公屋

水晶宮

AGa1111 發表於 18-4-1 23:58
而家仲可以諗買大陸樓投資,又唔會比人查,可以繼續住公屋

唔敢有咩意見表達。唯有自己努力D賺錢希望幫助到亞女佢有自己物業
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

好媽媽勳章

Timelessyan111 發表於 18-4-1 23:33
因月薪4萬同佢5萬6既頂點差一段距離,縱觀過往十多年,政府唔改得多。如到時真係改起碼我住多幾年公屋儲了 ...

到時先買樓難保樓價跟你儲蓄差距更大

大宅

147741 發表於 18-4-1 23:50
唔知我諗得會唔會太天真,

您知唔知宜家個居屋計劃係十年黎最多人抽,

您一條友去抽,您認為可以抽到貨尾居屋咩?

我睇您左諗右諗,連貨尾都沒囉。
您宜家做政府工,怕沒屋住?

別墅

bmuimami 發表於 18-4-1 23:48

如果有公屋叫人生winner,咁一出世住私樓果d又叫咩?我都好想童年可以豐盛既生活,可惜冇。

只能講我家人咁多年都好低收入,一個單親母親辛苦地打幾份工去養我。我傾向唔買綠置居某程度上可比d閒錢佢歎下,享受下人生。

有公屋不是王者,都要有穩定同唔錯既收入先有機會選擇,如搵得雞碎咁多根本冇機會去煩。只能說我不以住公屋為自豪,但作為擁有可接受收入既我會諗緊點樣向上流,為自己下一代改變下人生。

別墅

力神 發表於 18-4-2 06:46
到時先買樓難保樓價跟你儲蓄差距更大

有諗過積極分十幾年係大陸買幾層樓,減輕負擔同差距

水晶宮

Timelessyan111 發表於 18-4-2 07:04

如果有公屋叫人生winner,咁一出世住私樓果d又叫咩? ...

而家嘅年青人,我們唔幫嘅話,可能一世上唔到車(就算有閣下收入)。以我女為例,冇錯佢係一出世住私樓,生活算唔錯,但呢D都係我同C6努力工作得來,我哋只係普通打工仔,工作咗廿幾年,叫做攪掂層樓,而家又要繼續努力幫下一代,而且重有長輩要供養,見唔到幾時可以退休,只知還要工作,不瞞你說以前會覺得住公屋嘅人係比較「窮」,原來最「窮」嗰個係自己!擔子唔知幾時先放得低!

別墅

bmuimami 發表於 18-4-2 07:41
而家嘅年青人,我們唔幫嘅話,可能一世上唔到車(就算有閣下收入)。以我女為例,冇錯佢係一出世住私樓, ...

慈愛既母親,點解要比自己一個咁重既擔子。尤其係女仔,岩既就搵個人結婚,唔岩既咪同家人同住。而家既父母都好想幫仔女上車,令自己冇抖氣既機會,其實孝順既子女都想靠自己唔想父母咁辛苦。

水晶宮

Timelessyan111 發表於 18-4-1 23:15
...

乜公屋現在仲可以世襲架咩?
天空之城, 快樂之地

別墅

PCCW2319 發表於 18-4-2 08:01
乜公屋現在仲可以世襲架咩?

Yes of course

水晶宮

Timelessyan111 發表於 18-4-1 15:30
我知我會有家庭,只係覺得而家為自己打算下買層大陸樓,有咩事想買樓可賣左在香港買番。
...

大陸樓無2手市場,特別你不是國內人,想在2手市場放售,會蝕。

水晶宮

Timelessyan111 發表於 18-4-2 07:06
有諗過積極分十幾年係大陸買幾層樓,減輕負擔同差距

買左, 你識得搵租客? 識國內租賃契約/條例嗎?

你既諗法好理想, 買樓收租。 但租唔出又點呢?遇到租霸又點呢?隔山打牛.....我覺得唔化算, 有風險。
天空之城, 快樂之地

大宅

MariaTsui 發表於 18-4-2 08:08
大陸樓無2手市場,特別你不是國內人,想在2手市場放售,會蝕。

我好多朋友珠三角有樓目前為止未見過有人虧錢,個個賺最少50%走囉,將來的市就無人知。尤其深圳樓好保值未有人輸過

首頁
12345...6

尾頁

跳至