自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

Rabbitsfoot 發表於 18-7-3 07:37
我睇過寶血醫院個扁桃腺手術都要4萬幾仲貴過私家醫生開出黎個價錢, 收集左好網上朋友既回覆都係3 ...

要睇埋醫生收幾多, 寶血都有手術價錢貴的醫生, 寶血舊, 手術室, 麻醉藥應該會平d。
有無問過鄺美玲醫生, 佢係位細心醫生, 價錢我見有JM講過佢價錢唔貴。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Rabbitsfoot 發表於 18-7-3 06:12
回覆 taiwoon 的帖子

明白, 但我地係睇開中醫, 無呢樣野既醫療記錄, 咁算唔算呢? ...

咁講到呃人就.,.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Rabbitsfoot 發表於 18-7-3 06:13
政府要排好耐, 擔心佢出意外

我都有睡眠窒息症, 十幾年前做了手術 ,近兩年翻發 ,醫生說就算做了手術 ,好大機會亦要用呼吸機 ,這樣我便用了呼吸機了, 現在睡眠質素大大改善,當然睡覺時亦沒有鼻鼾 ~

你為什麼會擔心他,生命有危險呢? 他職業需要揸車嗎?揸車會睡著,平時坐著也會睡著嗎?

這才叫嚴重~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

你老公有沒有做過睡眠測試 ?

睡眠測試可提供資料,可知道嚴重程度?

其實用呼吸機,是應該可立刻解決睡眠窒息 ,自動機價錢約 1萬到2萬蚊~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

大力大力 發表於 18-7-3 07:57
我都有睡眠窒息症, 十幾年前做了手術 ,近兩年翻發 ,醫生說就算做了手術 ,好大機會亦要用呼吸機 ,這樣 ...
醫生話佢唔係肥人同埋佢日日keep住運動其實好健康的, 做完手術會大大改善, 翻發機會好微, 反而食中藥都無咩幫助, 西藥我地就唔會食, 所以我地先決定做!
工作有時會揸車的, 又會高空工作同帶電的, 而家要晚晚早D迫佢訓, 日日最提心吊膽果個係我呀!

複式洋房

大力大力 發表於 18-7-3 08:03
你老公有沒有做過睡眠測試 ?

睡眠測試可提供資料,可知道嚴重程度?
我日日訓佢隔離就係睡眠測試啦, 佢係鼻寒係嚴重到全屋每個角落都聽到, 有時佢自己都會俾自己嘈醒, 嘈到咁上下佢就靜左之後又醒, 晚晚如是, 我其實都好受罪呼吸機果D唔諗住, 因為佢除左以上問題仲有其他野都係受扁桃腺影響必需要切除的~

複式洋房

cbeyond 發表於 18-7-3 07:51
要睇埋醫生收幾多, 寶血都有手術價錢貴的醫生, 寶血舊, 手術室, 麻醉藥應該會平d。
有無問過鄺美玲醫生, ...
唔該師兄指教喔, 即係我地直接去寶血醫院睇耳鼻喉科D醫生都有機會唔同價錢嗎?因為無乜試過去私家醫院睇病既經驗, 可以自己選擇醫生睇嗎?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

你睇過醫生應該是私家醫生吧?

你上網查一下資料,睡眠窒息在10年至15年間 ,都是會返發,因為喉嚨組織會從生~

妳還沒有答我,你老公在日間揸車或在坐着,會不會自然入睡呢?

你那麼緊張,你老公要立刻做手術,是否他被響應響你睡覺呢? 或是私家醫生講得他非常非常嚴重?立刻有生命危險呢?

但我又從未聽過,睡眠窒息立刻有生命危險喎?

買基金真係好傷

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實,排政府都可以好快…不過年紀大先至做,屬高風險。點樣都係排政府好d。
不知所謂的乙陸!!!

複式洋房

大力大力 發表於 18-7-3 08:18
你睇過醫生應該是私家醫生吧?

你上網查一下資料,睡眠窒息在10年至15年間 ,都是會返發,因為喉嚨組織會 ...

師兄, 上面已經答了!"工作有時會揸車的, 又會高空工作同帶電的"無精神好易出意外架!
仲有答了, 佢除左睡眠窒息同埋鼻寒, 仲有其他問題受扁桃腺影響, 佢自己都話想切, 唔係我迫佢的!
我地係睇中醫, 除左做手術無辦法, 我地其實唔係好想睇西醫

珊瑚宮

Rabbitsfoot 發表於 18-7-3 08:16
唔該師兄指教喔, 即係我地直接去寶血醫院睇耳鼻喉科D醫生都有機會唔同價錢嗎?因為無乜試過去私家醫 ...

會呀, 手術費, 最大筆的係醫生手術費, 其次係手術室+麻醉費。
所以最好真正問左醫生收幾多先, 有保險同無保險, 價錢有分別的。
仲有醫生通常唔止一間醫院可做手術, 講到明, 想要平一點, 雜費少一點的醫院。
因為睇開中醫, 醫生應該要你驗血/照x-ray之類, 問吓是否一定要在醫院做, 若可以係化驗室做, 價錢平一大截。

複式洋房

chowqv 發表於 18-7-3 08:19
其實,排政府都可以好快…不過年紀大先至做,屬高風險。點樣都係排政府好d。
...
問過人, 其實政府未必肯幫你做, 因為唔係緊急, 仲要排起碼50個星期以上先有得見醫生, 到時唔知發生咩事!

珊瑚宮

Rabbitsfoot 發表於 18-7-3 08:26
問過人, 其實政府未必肯幫你做, 因為唔係緊急, 仲要排起碼50個星期以上先有得見醫生, 到時唔知發生咩事! ...

我勸你去政府醫院照排, 真係已經係私家做左手術, 到你, 你可以唔睇。
我試過, 人人都話要排年半以上的手術, 我排期, 幾個月已有期, 不過我衰, 最後都係去左私家。

複式洋房

cbeyond 發表於 18-7-3 08:24
會呀, 手術費, 最大筆的係醫生手術費, 其次係手術室+麻醉費。
所以最好真正問左醫生收幾多先, 有保險同無 ...
''醫生通常唔止一間醫院可做手術, 講到明, 想要平一點, 雜費少一點的醫院。''師兄, 以上既意思係指搵出面專科診所醫生既時候對嗎?
"因為睇開中醫, 醫生應該要你驗血/照x-ray之類"
呢句係指咩呢?點解睇開中醫就要驗血/照x-ray呢

我估計呢個手術應該唔可以係化驗室做啦, 因為好似要全身麻醉, 同埋收費表果度寫住"中型手術"

複式洋房

cbeyond 發表於 18-7-3 08:31
我勸你去政府醫院照排, 真係已經係私家做左手術, 到你, 你可以唔睇。
我試過, 人人都話要排年半以上的手術 ...
50個星期以上係指去專科見醫生不過我都會叫老公去左門診睇一次再專介, 可能有驚喜

珊瑚宮

Rabbitsfoot 發表於 18-7-3 08:35
''醫生通常唔止一間醫院可做手術, 講到明, 想要平一點, 雜費少一點的醫院。''師兄, 以上既意思係指搵出面專 ...

醫生通常唔會只得一間醫院可做手術, 佢地通常會有幾間醫院合作的。
有些醫院雜費較多, 好似浸會醫院會收行政費。
你做手術前, 驗血/X ray一定要做, 但係咪一定要醫院驗, 就問醫生。

複式洋房

cbeyond 發表於 18-7-3 08:39
醫生通常唔會只得一間醫院可做手術, 佢地通常會有幾間醫院合作的。
有些醫院雜費較多, 好似浸會醫院會收行 ...
明白, 咁如果去得寶血醫院搵醫生睇, 咁應該都會係果度做返掛?
驗血/X ray又貴唔貴?

子爵府

回覆樓主:

其實唔係保險公司check唔check到,而係醫生填claim form時發病時間係投保前已經冇得賠。

水晶宮

回覆樓主

醫保好似本身唔包半年內發的病(無論有無申報)

複式洋房

1314625 發表於 18-7-3 08:46
醫保好似本身唔包半年內發的病(無論有無申報)
原來如此, 唔怪得上面師兄話要等半年

首頁

尾頁

跳至