懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

mwsiipb2 發表於 18-9-11 06:56
你先生呢?
全屋只得你湊B?

你太太而家點?

男爵府

mamisdevil 發表於 18-9-7 09:29
我懷疑自己有產後抑鬱。我唔想返健康院浪費時間轉介,有無藥可以買黎食?

生咗以來,一直好唔開心…好後悔 ...

快d去健康院啦,同姑娘講,會好快轉介你去睇醫生,加油

禁止訪問

大宅

回覆 mamisdevil 的帖子

去健康院同佢講你懷疑自己產後抑鬱, 好快有期, 我差唔多一年先去, 去到等都唔駛等. 幾日就俾我見醫生評估, 你呢d緊急個案唔會拖好耐, 放心, 健康院姑娘都好好人, 好關心病人的. 你唔捨得俾人湊証明唔會傷害BB, 湊BB係好辛苦, 加上產後都有好大影響, 醫生開左藥好快會無事.

大宅

kksun 發表於 18-9-12 15:21

去健康院同佢講你懷疑自己產後抑鬱, 好快有期, 我差唔多一年先去, 去到等都唔駛等 ...

多謝你…我呢幾日好努力去調節。
我好驚影響到我先生同大仔…至少我接受日子還是要過…我唔會傷害BB...始終係我自己做錯決定帶佢黎,佢唔應該受傷害。

可以分享你嘅情況嗎?你一年黎都唔開心?

大宅

我生完喊左一年, 真係日日都喊, 有時喊幾次, 但係因為同99坐月時唔開心, 跟住我妹叫我返健康院, 姑娘都好好, 好明白生完情緒會有問題, 好快已經有得見醫生, 醫生評估我唔係抑鬱(可能我無傷害自己同bb想法掛, 好快又轉左我去社工, 見社工既一年, 我都係keep住喊左1年係每次見都都喊, 最後想通了, 就無再為呢件事喊, 傾訴好重要, 朋友未必會明白, 要搵專業人會幫到你. 我黎緊都生第二胎, 都隔左5年, 我都好怕湊bb既辛苦, 但你諗下, 大仔而家幾可愛, 細b都好快會大個, 挨過左一家人一定好開心^^ 其實我同你好似, 我好執著食奶時間同湊既方式, 所以湊得好辛苦, 辛苦總會過.

大宅

kksun 發表於 18-9-12 17:34

我生完喊左一年, 真係日日都喊, 有時喊幾次, 但係因為同99坐月時唔開心, 跟住我妹 ...

多謝你!
祝福你一家人幸福快樂!

複式洋房

回覆樓主

得閒帶阿b去公園散下步曬下太陽
吸收下新鮮空氣
好過日日困係屋企
加油呀

複式洋房

我懷疑自己有產後抑鬱。我唔想返健康院浪費時間轉介,有無藥可以買黎食?

我直頭壓力大到,自己抱仔入急症室,即時安排入院。
唔使怕,你可以同e生講,想bb跟住自己,醫院會有安排,多深呼吸讓氧氣,令自己頭腦清醒,最緊要夠訓,bb最鍾意夠休息的媽媽

大宅

回覆樓主:

我已經去咗健康院。
同健康院姑娘講咗,之後見精神科姑娘.…交待哂家庭背景,人際關係.…我嘅問題之後感覺好差,覺得姑娘任何建議比到我,只係排個期見醫生。

子爵府

mamisdevil 發表於 18-9-17 16:01
我已經去咗健康院。
同健康院姑娘講咗,之後見精神科姑娘.…交待哂家庭背景,人際關係.…我嘅問題之後感覺 ...

我明白,我生完細女都覺得係甘

但當大d佢一歲識行識走,同哥哥有互動,一切都會變得值得加油

大宅

TorresChow 發表於 18-9-16 23:27
我直頭壓力大到,自己抱仔入急症室,即時安排入院。
唔使怕,你可以同e生講,想bb跟住自己,醫院會有安排 ...

請問BB 可以點跟住你?

我睇返原來我除咗頭三日响醫院外,我無同B影過任何相…

其實姑娘講得啱,我無野好愁,佢睇唔到我有乜事要抑鬱.…但我就係開心唔到。

複式洋房

mamisdevil 發表於 18-9-18 14:07

我阿媽幫我抱阿b返屋企先,阿媽話醫院好多菌,我住咗一個禮拜,每日都有同阿B視象,回家後我覺得個人正面咗,積極咗

別墅

我同你一樣啊⋯⋯生完。日日甘機械式餵奶 掃風 抱直 氹佢訓 我係新手媽媽 所以乜都擔心 乜都驚。 一有問題出現又無人解答到我 我就不停諗諗諗諗 又喊 點解會甘架 點解甘辛苦架 好後悔生bb 有兩次仲想沖去露台跳出去。 點解日子甘難過。日日都好漫長 想訓下又吾得。幫佢做晒野。想訓佢又郁泥郁去吾訓 日日餵完又驚佢嘔奶 雖然我做齊晒可以預防佢嘔。又墊高呀 打側呀 又掃風 抱直。乜都做晒 上網做晒資料。但我依然好擔心 次次放佢落訓 吾敢訓 係甘望住佢有無嘔奶。

別墅

餵奶掃風抱直 都成個鐘 再吾敢訓又望住佢成個鐘。到想訓 佢又開眼 郁泥郁去吾訓喇 訓都無得訓 我日日就覺得好漫長 好辛苦 吾想湊。雖然有媽媽幫手 但我媽要返工佢仲辛苦。我吾敢係佢面前話我自己好辛苦呀 好大壓力。所以咩都屈係個心 利埋喊 。我成日聽人講 話過多兩三個月就好點架啦。但我直頭連覺得一日都好難過。 你有大仔 你都有經驗⋯我乜經驗都無⋯有時帶埋呀b出街。一陣又要返屋企餵奶又成。一要返屋企 我勁大壓力 好吾想返⋯我都好似你甘 吾想甘麻煩 搵醫生又轉介又成⋯成日聽身邊既人講輕鬆點啦 放鬆點啦。我就係做吾到⋯⋯控制吾到

別墅

我成日問自己。點解人地bb可以四個鐘飲次奶奶。點解 人地可以自然好快戒夜奶 點解人地可以就甘放佢落床等佢自己訓。 點解人地湊得甘輕鬆。而我乜都吾得 甘無用。我日日上泥睇你地講野。搵解決方法 睇下有無媽媽同我一樣甘。一齊渡過 明白我 起碼我覺得有人陪住我。關心下我

別墅

岩岩又餵完掃完啦 仲抱到佢成個鐘。一放落床五分鐘都無 佢又開始爭大眼 唉 又吾洗訓喇 我成日做敏感到 佢一郁一有聲 我就訓吾到。我就係甘望住佢

大宅

Ching_wong 發表於 18-9-19 04:31

岩岩又餵完掃完啦 仲抱到佢成個鐘。一放落床五分鐘都無 ...

健康院姑娘幫到你,你去傾一傾育兒上問題,舒服好多,你可能唔需要去精神科。

別墅

回覆樓主

可以試下你先生放假幫手湊b,等你落街行一個兩個鐘食下野先返屋企。又或者一家人一齊去公園商場行一個鐘,順便同大仔老公傾下計,影下相。

別墅

mamisdevil 發表於 18-9-19 09:23
健康院姑娘幫到你,你去傾一傾育兒上問題,舒服好多,你可能唔需要去精神科。
...

甘你點呀 你好返未?

首頁

尾頁

跳至