自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

sman 發表於 18-11-23 02:50
對住個仔,問題沒完沒了,可能我唔識做人亞媽,16,17歲,有書唔讀,話要出黎做野,點傾都唔肯,好,肯做野 ...

如果我係你,我會: 寫封信俾佢,內容大約係"你已經長大,我已俾機會你讀書,係你自己選擇唔讀,既己出來工作,父母的責任也完,我們兩老不"車求"你的照顧, 但請你也不要對我們有任何要求,你的生活應由自己負責,由今日起,我不會再照顧你...". 我會嚴格執行.當然同老公商量下先,因為陪自己老的是老公而不是仔女

上面係我個人處事方法,只供參考

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

等自我醒覺

珍珠宮

對住個仔,問題沒完沒了,可能我唔識做人亞媽,16,17歲,有書唔讀,話要出黎做野,點傾都唔肯,好,肯做野 ...

明白你!
唔識比意見,個個細路性格唔同,希望過多一兩年成熟D肯改變。呢個年紀改變佢既人我認為係異性,即是一個好女仔,如果佢遇到個好既你就安樂。

加油

珍珠宮

環保接龍勳章

温馨提示: 絶對不可以俾個女仔入屋過夜, 一次半次都唔得, 到時可能有機會要養埋人地個女

加油!! 媽媽! 個仔大D可能知自己不足, 就會上進

伯爵府

呢段時間好好同囝囝傾下,16/17同佢硬撞佢只會越走越遠,欖住條女大個天,如果你地冇經濟問題,規定下每月叫比小小家用都要,唔係話迫佢,只係責任,樓主加油呀!我囡囡而家青春期,D咀臉都好難頂,我都唔敢同佢硬碰,但會花好多時間同佢傾,講解下D問題。

伯爵府

seaheart88 發表於 18-11-23 09:11
你夠唔夠膽同你個仔講。。。如果最基本1000+500都比唔到。。。就唔好返嚟屋企。。

認真嘅。。九唔搭八搵 ...
已經1718歲,佢選擇唔讀書,就要搵份正職,比房租食飯都要錢啦,這是責任問題。佢習慣左可比可唔比,咁佢日後話返你轉頭,以前都無比啦,成日講錢

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 sman 的帖子

唔洗太擔心,我細佬都係甘,
依家三十歲人先生性一下,第一份工做多個半年,仲話做得開心
主動買電話俾父母
依家惟一可以做就只有保持住親子關係,終有一日佢會醒覺

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

拍拖? 遲d 帶埋女友上黎住,2個乜都唔做,跟手迫走細佬妹,你仲難受

男爵府

littlefunpig 發表於 18-11-23 05:15
你咁林善,俾我都唔彩你!放響least priority ,有就俾無咪聽你哦兩句,佢都唔顧親情孝順

我有個親戚又係 ...

雖然殘忍,但認同

男爵府

回覆 sman 的帖子

男仔一係好生性好懂事唔洗憂心
唔係就似樓主的仔仔咁。做半個朋友,一直要教導他比家用多少是一份責任

又不要反對佢同女友,閒時問兩句,到佢自己冇錢,應付唔到女朋友,被分手先做佢聆聽者

又或者,女朋友是生性上進類型,自然知道你仔仔不是佢杯茶,狠下心講真說話佢聽,令佢撞下板,自然識諗,做父母呢個階段千祈唔好訓斥

當然,樓主唔好仔仔一冇錢問你攞就驚佢餓親。無條件要幾多比幾多,要佢知道簡左唔讀書,唔做學生都要有責任,去工作

珍珠宮

李斯特 發表於 18-11-23 09:47
已經1718歲,佢選擇唔讀書,就要搵份正職,比房租食飯都要錢啦,這是責任問題。佢習慣左可比可唔比,咁佢日 ...

同意,攤開家用盤數佢睇,等佢知世界艱難。父母加埋要 1500,同佢講清楚呢個數唔係你養緊我,係你自己洗費都未 cover 到,我仲要包底。1500 深水埗租個幾更床位都未必得

唔快手逼佢出去做野, hea 懶咗個身,過幾年到時 2x 想去做個洗頭學徒人地都唔會請,咁就更加難投入工作市場

侯爵府

回覆樓主:

問問自己當初生仔嘅初心係乜?
人有我有? (理想達到,係龍係蟲,好醜命生成)
好鍾意小朋友? (佢細個已經完成entertain你嘅使命,仲要求咩?)
希望佢健康成長?(17歲識溝女,簡直血氣方剛,仲要點?)
定老有所依? (呢個係一場賭博,賭輸咗,認命)

子爵府

gracelam 發表於 18-11-23 09:42

温馨提示: 絶對不可以俾個女仔入屋過夜, 一次半次都唔得, ...

agree

子爵府

回覆樓主:

我都唔會比佢帶個女仔,食飯就得,過夜就唔得。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

同情你……

男爵府

回覆樓主:

我會冷淡對待個仔, 出黎做野$1500唔過份, 俾面色我睇, 我會唔理佢。 呢啲時期,做咩佢都唔高興, 無謂自己難受。

初初拍拖,女朋友大哂係正常, 唔好再俾錢佢,到時唔到佢唔返工, 路係佢自己行咁大個幫唔到啦。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

連千五蚊都畀唔起, 我就唔信個仔會搬走到, 佢如果唔like 就要搬走, 佢如果喺出面搞得掂生活我寧願係咁樣, 我想子女認真咁樣過日子, 而唔係留喺我身邊 hea
總有離別的時候

複式洋房

16,7歲呢個年齡係難搞D,
不過唔認同"頭先問佢做乜呢個月唔俾$爸爸,之前話5百,冇,2,3百都OK,呢D係佢本份(每月俾一千蚊我)"
佢搞得掂自己的話已經好好少,家用從來都係額外既,唔係應份

複式洋房

sambb 發表於 18-11-23 11:13
我會冷淡對待個仔, 出黎做野$1500唔過份, 俾面色我睇, 我會唔理佢。 呢啲時期,做咩佢都唔高興, 無謂自 ...
如果關係一路都唔係特別好
呢個時期仲冷淡對待佢,可能連個仔都冇埋喎

男爵府

回覆樓主:

贊成攤開盤數俾佢睇,可能佢真係食米唔知價,又或者假意想搵佢幫手拎嘢,帶埋佢去超市入貨,等佢知買米買日用品都幾百,佢嗰千五蚊,真係唔係咩“家用”。同佢傾,第日佢都會組織家庭,如果繼續咁落去,第日憑咩撐起頭家?

首頁
12345...6

尾頁

跳至