自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

曈曈媽咪 發表於 18-12-25 01:18
朋友,一直都無咩朋友,hi bye fd就多,交心得1,2個,
出黎做野就更加發現,朋友只係用黎利用,常常俾人係 ...

人長大有了家庭,大家便會以家庭為中心,朋友見面傾談便會越來越少,這是正常的~

應該把注意力放在未來BB及老公身上吧~

到妳年紀大,我知道酒肉朋友多的是~

男爵府

有家庭後正常朋友真係會小咗,邊有咁多時間呀?有一兩個可以講心事旣就夠啦

伯爵府

我真係一個朋友都冇,你講既hi bye fd 都有幾個既,但我唔覺有咩問題,冇朋友咪冇朋友囉,我又唔係為佢地而生存既,但好啦,煩少好多野
Fb 祝人生日快樂個d,我覺得好無聊,你估人地真係記得自己生日咩,只係fb 有提示咋,我係隱藏左幾時生日,真係冇人記得架,咁又有咩所謂,反正都係咁過,有咩咁特別呢個日

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

朋友,一直都無咩朋友,hi bye fd就多,交心得1,2個,

好朋友我都唔係成日搵成日見,我都冇sent 聖誕icon比朋友多年。

珍珠宮

kakakwok716 發表於 18-12-25 07:21
我真係一個朋友都冇,你講既hi bye fd 都有幾個既,但我唔覺有咩問題,冇朋友咪冇朋友囉,我又唔係為佢地而 ...

咦!原來可以隱藏㗎?我都想試吓

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

曈曈媽咪 發表於 18-12-25 01:34
無喇,連交心既都無喇……

隨緣

Poyau    發表於 18-12-25 12:48

公爵府

回覆 曈曈媽咪 的帖子

我一直都無咩朋友,而家係無晒朋友,以前既我好怕無朋友,但一次又一次比朋友利用傷害,傷害得我最重仲係識咗二十幾年既朋友同由細玩到大既朋友,曾經好主動參加不同興趣班目的係想識朋友,可能自己人緣差,多是非,我性格善良,係唔會傷害人,得罪人,人善被人欺,成日被人蝦,比人傷害,懶關心我嗰啲其實係八卦,八卦完我啲事就是非當人情,一係有啲講說話唔尊重我,唔理我感受,我呢幾年識過好多朋友,但無一個有緣分做都朋友,無晒朋友後我反而感受到幾舒服,唔須要再去應酬傷害我既人,令到自己唔開心,可能我無朋友緣,人緣差,怕再受傷害,我而家好似自閉咁,唔想見人,唔想主動識朋友,唔想煩,有朋友時真的覺得有點煩,佢自己報喜就得,要我戥佢開心,到我報喜就覺得我晒命,唔想聽,佢有唔開心事我好樂意聽佢傾訴,做佢聆聽者,到我有唔開心事想同佢講,佢就唔想聽覺得我煩發負能量,唔安慰仲要睬多我二腳,講啲傷害我既說話,仲有好多做出傷害我既事,我係當人知心好友,但人哋就咁對我,有呢種朋友寧願無,我而家心態朋友隨緣

333s    發表於 18-12-25 10:51

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

樓主仲好似學生及年輕時的心態,结了婚唔係唔得,凡事也要付出,除非妳放很多很多時間在朋友間, 但這樣便會忽略了家庭, 所以結了婚之後,大家都是選擇了家庭,朋友之間聯絡變小了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

電話無響過,ws無響過,=> "主動地" 打比朋友, ws 比朋友。((不求對方回應就是。

工作上, 同事不能當朋友。 因多數被人利用,背後插幾刀,受傷多了。
不再是同事, 才能成為朋友。

我的hi bye fd 就多了,酒肉朋友更多。 飲飲食食那类。(因自己需注意不能超重, 須選擇性參與)
交心得有N個,國外中學同學。 你想傾時, 對方未必想聆听。

尢其是香港? 想聆听的人少???? 忙。城市人特性。
我當人家是朋友, 對方未必當自己是。對方可能為了攝時間……

改變自己, 別太強求有無朋友。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

回覆樓主:

朋友一兩個夠,最重要係有關心自己嘅屋企人同仔女,嚟多啲BK, 呢度都可以識到好多朋友

Poyau    發表於 18-12-25 12:48

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

不要想太多, 有左bb 要多d 休息
有野想不通, 可同那個朋友傾下, 不要屈在心中
你其實可以做主動, send merry x’mas 俾朋友

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

朋友嘅嘢,隨緣啦,人越大朋友就會越少,我身邊已一個朋友都冇,最重要係家人平安
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

你諗多了,唔好向壞個方面諗!

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

你比個號碼我,我ws你響下

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

樓主有我陪你, 我同你一樣到呢刻都想有龜蜜有朋友, hi bye fd的確好多但唔交心, 但我諗朋友同拍拖一樣緣份未到就未到, 將來或者可能明天, 一年後大家會識到個好夾既人, 只係呢刻未遇到, 但我相信首先要行出第1步, 例如興趣班, 轉工, 並唔係安於現狀等識到新朋友, 因為現況你見黎見去都係果班人。最後大家一齊努力

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

隨緣

伯爵府

艾菲BB 發表於 18-12-25 02:00
我都冇乜朋友架,反而仲輕鬆(可能我比較宅)

x2

公爵府

我都係都1、2個交心朋友
所以我好珍惜

大時大節睇到個個都開party
我就同個仔呆係家中
但諗多層,我都仲有個仔
唔係獨個兒過節

首頁

尾頁

跳至