時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

我不知道別人,我認識兩位基督徒,一個係我同學,佢好支持修例 ,仲係FB勁洗版;我親友,佢丈夫是警察,唔知佢支唔支持修例,但支持警察

水晶宮

banbanmm 發表於 19-6-23 19:56
香港好多教會,用平租同政府借咗好多地, 有啲仲起埋酒店賺錢。
從沒有人敢挑戰教會在當中所得的利益, 政 ...

佢地買左好多地架,真金白銀咁買.
香港教會極有錢,億億聲咁去買。錢從何來?咪就係果班教徒每月人工10% 奉獻出黎的。

水晶宮

馬菲 發表於 19-6-23 19:57
即係被內地打壓的, 係「異端」?
其實宗教根本就唔應該涉及政治

唔係咩異端,而係借教會傳教之名,背後有政治目的,去反政府反黨,一律嚴打!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

宗教和政治自古以來都係互相利用同制衡。國家统治者利用宗教洗腦製造順民,教會財雄勢大後就反過來左右政局,甚至拉國王下馬。

共產主義不相信有神,所以一向打壓宗教,怕有朝一日現政權被某宗教一聲號召拉下馬,因此委派親共者或欽點轉世靈童管理內地教會/教派。

但各宗教都不想由大6政府操控,所以用自己委派的神父/牧師/轉世靈童成立地下教會,但遭政府打壓。因為教會不滿意大6這做法,有人反中反共,教會當然力撑。

宗教從來都不是政治中立的,以自己教會的利益行先。人有獨立的分析力,自行決定企邊面,不需被任何政權或宗教操縱。

凡事不是非黑則白,仲有灰色地帶。

catcatloves    發表於 19-6-26 14:35
capricornbb    發表於 19-6-24 10:48

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

灰色不等於騎牆派,是黄也不是藍。請別忘記這世界原本就是彩色的。

可以每件事獨立去看,自己去理性地分析去判断,而不是隨波逐流,不加思索地撐硬一方。

男爵府

seasonsYK 發表於 19-6-23 18:43
有件事不太明白,請了解情况的告知,謝謝!

我知道教會及天主教有好些牧師及神父反修例,是所有牧師及神父 ...

6.12嗰日,灣仔有些教會開放讓示威者休息充電飲水。我認為如果只係和平示威,這樣做並無問題,但你明知示威者係去暴力衝擊警察防線,為他們提供支援,無疑等如支持他們犯法和使用暴力。這樣會害死示威者和警察。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

男爵府

我係天主教徒,但我唔讚成教會出來支持反送中,因教會係要中立,教會唔應該鼓吹呢D行動,我勁唔鐘意陳日君,因佢根本鼓吹及進行報復行動!以眼還眼,完全違反教會嘅教意!

大宅

louisa_hk 發表於 19-6-23 21:06
我係天主教徒,但我唔讚成教會出來支持反送中,因教會係要中立,教會唔應該鼓吹呢D行動,我勁唔鐘意陳日君 ...

水晶宮

我係天主教徒,但我唔讚成教會出來支持反送中,因教會係要中立,教會唔應該鼓吹呢D行動,我勁唔鐘意陳日君 ...

我要比個贊你JM

伯爵府

禁止訪問

珍珠宮

比個讚x2
好奇問下,眼見絕大多數教會/教徒都反修例而且幾激進,咁你喺教會點生存呀?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

禁止訪問

侯爵府

湯漢樞機都表咗態, 建議政府撤回修例, 促請 政府聽取市民訴求,咁受害女士同家人?我好失望! 唔會再上主日

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Kittymummy 發表於 19-6-23 18:51
今次呢件事,我睇到好多教徒反應係最大,最癲.
點解咁多教會神父同牧師出黎?因為內地打壓教會打得好嚴, ...

係,同事都話因為打壓!

佢都知唔關逃犯條例事!

禁止訪問

侯爵府

tutik 發表於 19-6-23 22:16
湯漢樞機都表咗態, 建議政府撤回修例, 促請 政府聽取市民訴求,咁受害女士同家人?我好失望! 唔會再上主 ...

重有,十誡內第八項係不作假見証,你哋善惡 顛倒,有咩資格唱sing hallelujah to the Lord?

大宅

同你諗法一樣
所以我都唔鍾意夏志誠
好彩我返的聖堂只係為香港祈禱
唔會講其他野

伯爵府

回覆樓主:

當有神職人員開口埋口話班學生手無寸鐵,我就知道佢地所謂既公義,只係帔著羊皮的狼,結的是壞果子,我沒有再去聖堂了

男爵府

kikiboy 發表於 19-6-23 22:11
比個讚x2
好奇問下,眼見絕大多數教會/教徒都反修例而且幾激進,咁你喺教會點生存呀?
...

天主教跟基督教有些不同,基督教係團契為主,以便大家分享,所以可借此機會講下政治;而天主教只係每星期去教堂望彌撒,但在彌撒中,不會有太多機會比神父講政治,而且教徒與教徒互不相識,所以冇機會講,望完彌撒就走人啦!

首頁
12345...6

尾頁

跳至