自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

maymay220hk 發表於 19-10-27 22:45
睇書……教養孩子書籍、心靈書本

有無介紹?

伯爵府

KCBaby2011 發表於 19-10-27 21:39
我都想知!次次爆完佢地都好後悔,好肉赤但唔爆佢地又當你耳邊風
...

X2

子爵府

mandy952 發表於 19-10-27 21:59
當佢黎討債

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

rainlamrainlam 發表於 19-10-27 20:23
對住兩個小朋友成日火山爆發
有無良方可改善脾氣

多接近啲脾氣好嘅人,自己會慢慢變得冇咁火

wcpcelia    發表於 19-10-28 09:40

大宅

錫自己多d
例如 感覺到自己累 d嘢就唔做住
感覺自己唔開心就唔對話住

唔知你 bb 幾大
我個未返學
所以唔知教功課時做唔做得到

水晶宮

nownowma 發表於 19-10-27 23:39
請教執玩具嗰點把心一橫地解決?

做媽媽的心要忍痛,決心掉野的肉痛

第一次先同小朋友玩具之前講明,玩完玩具就要自己執,地面上唔可以有玩具,佢唔執,媽媽可以幫手執,不過媽媽執的玩具會用白色膠袋執完就掉,佢話ok時就比佢玩

當然,第1次係會做唔到的 ,而寶寶又喊晒口話唔執,於是我好平和地攞隻白色膠袋執晒地上的玩具然後掉去垃圾房

之後的3次都係,玩之前講明規矩,3次都冷靜平心靜氣地掉晒所以有地上的玩具,不論是剛買的,6,7百蚊買回來的總之係地面上的冇 歸位就掉,到第4次寶寶就學會自己執玩具

掉左的玩具唔會執回來亦唔會再買

子爵府

2018復活節勳章

spikenard 發表於 19-10-28 08:09
做媽媽的心要忍痛,決心掉野的肉痛

第一次先同小朋友玩具之前講明,玩完玩具就要自己執,地面上唔可以有 ...

真係要好有決心
我成日得把口, 做唔到
睇黎要狠心一次

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Mnopq1 發表於 19-10-28 00:28
有無介紹?

小朋友幾大?

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

我都係,成日要鬧,我都想夠竟可以點樣改善。

水晶宮

nownowma 發表於 19-10-28 08:14
真係要好有決心
我成日得把口, 做唔到
睇黎要狠心一次

好肉痛架

咁啱嗰幾次掉的係啱啱買番黎都玩唔夠1日的玩具,有d又係貴到飛起唔會再買的玩具

不過佢有左自動自覺玩完就執的習慣我覺得係值得

子爵府

親子王國15週年勳章

我次次都提自己,今日我對佢發脾氣,他日佢會有樣學樣,雙倍奉還。發脾氣傷身又傷心,而又達唔到目的,所以我絕對唔會發脾氣。同埋你鬧,佢係唔情願去做,亦唔會做得快/好,一定要佢自願做先得。

除左數十下之外,仲要降低要求,佢唔自動做功課,就由佢自己欠交受罰。佢唔肯收好啲野,冷靜講兩次指令同後果唔聽,咁你就可以掉佢野。國有國法,家有家規,訂立左規則就要執行。

仲有另一個說話技巧,就係不要說「不」。佢發脾氣大叫,唔好講「唔好嘈」,你要講「停,冷靜」,如果佢坐唔定離開位,唔好講「唔好離開位」,要講「坐返埋去」,如果佢將杯水放係檯邊,唔好將「唔好擺係檯邊」,要講「將杯水擺入啲」。對住細嘅小朋友,講「唔好」,佢 process 得唔好,會理解唔到,「唔好」即係要做咩。你要畀一個明確指令佢。

幪面超人    發表於 19-10-28 10:20

別墅

回覆 rainlamrainlam 的帖子

慢慢控下自己吧

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

spikenard 發表於 19-10-28 08:45
好肉痛架

咁啱嗰幾次掉的係啱啱買番黎都玩唔夠1日的玩具,有d又係貴到飛起唔會再買的玩具
我試過掉完, 佢地去垃圾站搵返黎

你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

rainlamrainlam 發表於 19-10-27 20:23
對住兩個小朋友成日火山爆發
有無良方可改善脾氣

我未有個女之前, 係公司出晒名燥底, 拍晒枱鬧人都係閒事, 依家諗起都怕咗當年嘅自己..... 後來, 阿女出世, 就有人同我講, 身教比任何嘢重要, 你想個女將來係咩人, 你就要將自己變成咩人, 每當我想開火嘅時候, 就馬上鎖自己係厠所, 慢慢心呼吸, 接受件事(例如成績唔好, 食飯食到周圍污糟呀), 又或者好似上面D JM 講, 盡力令自己樣樣都無所謂, 久而久之, 脾氣真係好咗好多.... 連公司D同事都多謝我個女....

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

我也會同問, 我現在學會多欣賞自己小朋友多一點, 想想自己小時候也不會咁乖啦...

水晶宮

超級特務 發表於 19-10-28 10:06

再掉,同嚴格地唔買任何玩具,要用好孩子計劃的好孩子印印存1個大家相量好的印印來換玩具

定立好的行為 獎勵計劃,這樣孩子出親街就不會見到玩具就想買,父母不會因這樣的扭計而係街上爆炸,屋企不會屯積大量唔玩的玩具,這個計劃好處多,孩子學會約束,節制,明白物質的得來是要付出要珍惜,學會自己的事自己能做

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

spikenard 發表於 19-10-28 10:18
再掉,同嚴格地唔買任何玩具,要用好孩子計劃的好孩子印印存1個大家相量好的印印來換玩具

定立好的行為 ...
我小朋友唔會扭買玩具, 掉係因為佢地唔執好D玩具, 我警告多次依然故我。
我押佢地去遠D再掉咗佢, 之後如果佢地緊張自己物品, 會自己執好佢。

你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

maymay220hk 發表於 19-10-28 08:24
小朋友幾大?

7歲

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Mnopq1 發表於 19-10-28 11:12
7歲

對小朋友要有合理期望
多數是什麼問題引發jm發火
呢類書都有幫助、書局揾下
但都要捉到孩子性格、 對症下藥
湊小朋友係真係要鬥智鬥力
10歲前培養好良好習慣
升中要拆問題就小啲
記緊要同孩子有良好親子關係
有好關係更大問題一定有出路

我2仔已經青春期、 托賴佢地都好肯聽我講、算系好乖、家長都要增值去了解、同年青人傾計要用open question技巧

wcpcelia    發表於 19-10-29 10:51

子爵府

2018復活節勳章

超級特務 發表於 19-10-28 10:06

笑左

我都有試過放屋企大門口外
佢喊到癲左 死lur 爛lur
應該點做好

首頁

尾頁

跳至