自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

jasball 發表於 20-2-3 14:40
你了解下先

我係講緊其中一個政府暫時唔封關原因

即係你覺得香港政府係為咗班官二代、富二代先唔封關?

所謂官富二代一向都收風早,點會而家先嚟揾香港做中轉站?

珍珠宮

回覆樓主:

唔好再呃人啦!
成日出呢招來煽動無知

水晶宮

2024勳章

反正我唔信

大宅

chun703 發表於 20-2-3 15:03
尼個唔係唔可信, 但尼D人係米咁慢到現在仲未走晒???

我講緊依個是我信香港之前唔可以立即封的原因

咁點解大家都是特區
澳門可以封?

大宅

banbanmm 發表於 20-2-3 15:13
即係你覺得香港政府係為咗班官二代、富二代先唔封關?

所謂官富二代一向都收風早,點會而家先嚟揾香港做 ...

咁點解大家都是特區
澳門可以封?

公爵府

Jumboshrimp 發表於 20-2-3 13:45
hk is the last exit for mainland Chinese evacuate to foreign countries

我都聽過
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔信, 封關的話, 香港人都無得出入啦!! 你睇而家高鐵站完全關閉.

大宅

wantaima 發表於 20-2-3 15:15
唔好再呃人啦!
成日出呢招來煽動無知
...

可能我真係厄人
真相only god knows

不過我完全同意依度真係幾多無知會被煽動

男爵府

1) 簽證有好多種,而家停既只係旅遊果隻個人遊簽證 ,但仲有商務簽證、勞工簽證、探親簽證、逗留簽證,大陸人大把方法黎香港!
2) 加埋仲未講明持有效簽證的旅客能否進出香港
3) 再加埋無講即時停簽(賣港01幾日前都話仲申請到)
4) 仲有淘寶假機票照樣可以以往任何地方的機票,並用轉機名義入境來港7日

【武漢肺炎】停自由行簽證冇用? 一文睇哂內地往來香港簽證種類
https://mythfocus.com/【武漢肺炎】停自由行簽證冇用-一文睇哂內地往來

港府在28日召開記者會交代最新防疫措施,特首林鄭月娥指中港兩地需要大量減少人員來往,其中內地暫停全數49個城市個人遊自由行簽注。政府Facebook專頁「添馬台」表示此做法連同禁止湖北省居民及過去14日到訪湖光旅客,可減少約8成旅客。今次編者找來各種內地往來香港簽證種類,看看事實上又是否如此?

「G簽」及「L簽」是甚麼?

大家在深圳接壤關口會經常見到「G簽」、「L簽」等字眼,其實它們就是政府剛宣佈停發的「旅遊簽注」,亦是2003年起推行的「自由行」。分別在於前者為個人旅遊,後者為團隊旅遊,內地人可選擇申請三個月、一年、單次或兩次有效,入境時限皆為七天。

‧ 俗稱「G簽」、「L簽」的旅遊簽注在香港只可逗留七日,但可選擇一年多次往返。

其他簽證種類

除了個人或團隊旅遊簽注外,還有各種特定用途簽證,包括商務簽證(停留7日)、勞工簽證(24個月後離港或續簽,有特定行業)、探親簽證(探望兄妹為14日;探望父母、配偶或子女可選三個月單次探訪14日或三個月內多次進出)。另外逗留簽證(Visa)專門給留學生、就業或長期培訓,一般為12個月有效;一些行內尖子或運動員可透過優才計劃來港,住滿七年同樣可獲香港永久居民身份。

上年首11個月5200萬人訪港

據旅發局資料顯示,2019年首11個月合共有5200萬人次訪港,然而在反送中社會運動爆發後,11月中國旅客總數為192萬,相比5月大跌六成。政府在記者會表示個人遊佔約一半人數;旅行團佔約兩成,故取消自由行簽證後,內地入境人士可減少8成,若以192萬人次計算,即預計僅有38萬左右人次進出。

淘寶假機票照樣可以來港?

儘管停發新簽證,但政府無公佈持有效簽證的旅客能否進出香港;另外入境處列明經香港過境往來另一國家的中國護照持有人,可在香港逗留七日而無需事先取得簽證許可,只需持有有效機票或車票即可。然而在淘寶只要輸入「香港過關」、「機票」等關鍵字,有不少店舖可以出一張往任何地方的機票,並用轉機名義入境,價錢一般只需100-200元人民幣。相關「服務」已在淘寶運作多年,因入境限期同樣七日,居民根本無需辦理簽證。政府目前沒有全面「封關」,故相信此做法仍然有效,或成為禁自由行簽證下的漏洞。

‧ 淘寶仍有商家提供50元為客人「協助」入境,可以轉機身份逗留香港七日,無需辦理簽證。

【武漢肺炎】林鄭指即停自由行 佛山今仍可成功取自由行簽註來港
https://www.hk01.com/社會新聞/427306/武漢肺炎-林鄭指即停自由行-佛山今仍可成功取自由行簽註來港
社會新聞

撰文:梁煥敏
最後更新日期:2020-01-29 10:58
武漢新型肺炎襲港,本港至今確診八宗新型冠狀病毒肺炎個案,行政長官林鄭月娥今日(28日)下午舉行記者會。林鄭月娥於今日公布,內地將暫停簽發個人遊簽註(自由行),但未公布執行「時間表」,有讀者提供佛山親人的測試,發現於公布相關消息後,仍能夠於市內的公安局簽證機成功申請港澳自由行簽註,並於一年內可來港兩次,意味除了湖北省外,有意來港的各省內地人,仍能申請到港。

今日黃昏時間,居於佛山市民於佛山的自助個人遊簽註機,成功申請自由行簽註。(讀者提供)

讀者勞先生表示,今日黃昏居於佛山的親人於佛山的自助個人遊簽註機成功申請單程證。(讀者提供)

特首林鄭月娥於下午的記者會表示,將由海、陸、空大幅縮減兩地交通,以大幅縮減兩地人流,不只限制內地旅客來港,亦包括避免香港居民前往內地。林鄭月娥宣布獲中央批准,由源頭做起,內地同意49個城市暫停簽發個人遊簽註(自由行),並暫停所有內地到港的旅行團,有望大大減低內地旅客來港。

林鄭月娥未有公布落實時間,有讀者表示,有居於內地的親人在消息公布後一小時,於內地的佛山的自助個人遊簽註機,只要如常填妥相關資料,並支付20元費用,即成功簽發到港的自由行簽註,可隨時來港旅遊,意味49個城市居民今日仍能申請相關證件。

中國旅行社協會在上周六(25日)發布消息,指新型冠狀病毒肺炎疫情持續擴散,,即日起全國旅行社及網上旅遊企業,全部暫停經營旅行團及「機加酒」(機票及酒店住宿)旅遊產品。(資料圖片)
中國旅行社協會在上周六(25日)發布消息,指新型冠狀病毒肺炎疫情持續擴散,,即日起全國旅行社及網上旅遊企業,全部暫停經營旅行團及「機加酒」(機票及酒店住宿)旅遊產品。(資料圖片)

內地旅行社協會即日停旅行團

事實上,只要到市內多個24小時的開放的自助個人遊簽註機,即可自行申請有關證件,該讀者表示,親人辦證時未見有排隊等候取證的情況,而佛山市及廣州多個地方,因受武漢肺炎疫情影響,市面較以往的農曆新年期間更為冷清,商場、餐廳等空無人一,如「死城」一樣,大多留在家中。

此外,中國旅行社協會在上周六(25日)發布消息,指新型冠狀病毒肺炎疫情持續擴散,即日起全國旅行社及網上旅遊企業,全部暫停經營旅行團及「機加酒」(機票及酒店住宿)旅遊產品。以往全國多省市民以俗稱「L簽」的旅行社跟團團簽,因此也將會暫停,預減少內地居民來港機會。

珍珠宮

畀面勳章

jasball 發表於 20-2-3 16:01

咁點解大家都是特區

之前?之前除咗北韓冇其他國家禁中國公民入境喎,要走係大陸走都得啦,駛乜嚟香港?除非你覺得富二代會去北韓。

提多句,澳門冇封關喎,你所有假想你可以繼續,但呢個係事實。

子爵府

全面封關是停止所有關口出入境,當然包括香港人。
其實好多往來港澳大陸啲人,真是每天必須往來的。所以我唔應同全面封關。
現時已停止了湖北人入境了,而且武漢已經封城了,根本不可能入境香港。現在只是怕一些外遊人接觸到病源,所以到港後自我隔離14日便足夠。

大宅

封關係有好多唔同的方法

澳門都只是封中國遊客進澳門
但人地封得快

所以咁多日都無新感染

我完全唔明點解有人會認為
封關= 香港人不可出境
甚至封關= d貨尼唔到香港

真是世上無知可其多

珍珠宮

jasball 發表於 20-2-3 16:02
可能我真係厄人
真相only god knows

真相God knows ?即是你唔知?
咁又出埋D咁既文,到底為乜?

子爵府

jasball 發表於 20-2-3 16:01

咁點解大家都是特區

唔好誤導人同發假消息,澳門絕對未封關,除左湖北人其他人都可入境,但大陸已經停發簽證,對香港同澳門一樣

大宅

boaangel 發表於 20-2-3 16:07
全面封關是停止所有關口出入境,當然包括香港人。
其實好多往來港澳大陸啲人,真是每天必須往來的 ...

我從來無去define 乜係封關

正如如果你講全面封關
我都可以話叫得全面就包括包括貨物及食物

子爵府

回覆樓主:

係大陸做官係唔可以有其他國籍,連公務員都唔得,至於官二代,如果有本事攞香港身份證,你覺得佢地會冇外國籍?

大宅

wantaima 發表於 20-2-3 16:09
真相God knows ?即是你唔知?
咁又出埋D咁既文,到底為乜?

Sorry 我個logic係除左神無人會知道事實之全部

我只是可以講我見到係有內地人經香港跳去外國
而覺得這個是其中一個之前不能馬上封關的原因

我出埋d咁既文
目的:

圍爐取暖

珍珠宮

jasball 發表於 20-2-3 16:14
Sorry 我個login 係除左神無人會知道事實之全部

我出埋d咁既文

呢個唔夠暖架,取暖乜登會有成效D!

大宅

wantaima 發表於 20-2-3 16:16
呢個唔夠暖架,取暖乜登會有成效D!

跟依度會員學的

珍珠宮

jasball 發表於 20-2-3 16:00

咁點解大家都是特區

你又再次比錯誤信息呃人喇,
澳門幾時有封關?

首頁
12345...7

尾頁

跳至