論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

再check下屋企有冇咩唔見,走得咁突然唔知佢有冇偷野定周圍借錢,到時就有排煩

洋房

回覆 Happybabyhbb 的帖子

我正在找姐姐呀 可否開小小名或PM我呀

伯爵府

整鬼整怪 發表於 20-3-8 15:08

我正在找姐姐呀 可否開小小名或PM我呀

Rini Damiyant:

12/oxt/1985

但我覺得佢應該已經有人請左,因為佢係香港都前前後後有成8年經驗

第一個完約
第二個4年完約
第三個好似做左唔夠一年(佢話日日先生太太鬧交佢好驚
第四個係我(幾乎完約...佢都可以同外面僱主講佢完左約㗎

洋房

謝謝你的資料呀

珍珠宮

Happybabyhbb 發表於 20-2-29 16:14
應該係... 因為佢行李裡面見到agent 卡片同佢嘅passport相 搵到高薪走無問題,但佢鬼 ...

下次即時報警話失蹤

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

請問點計代通知金?我agent 話連續工人22個月就當完約,佢即刻走都唔使賠代通知金。

伯爵府

TSZWING 發表於 20-3-25 20:12

請問點計代通知金?我agent 話連續工人22個月就當完約,佢即刻走都唔使賠代通知 ...

我個廢agent都話完約前42日免代通知!

但勞工處答案係: 正常就一個月通知或一個月代通知金。但完約早走而無大家嘅consent,代通知金就變成佢走個日至完約日,if less than a month。我個case係姐姐9號完約,但突然通知2/29離職,姐姐欠我代通知金就係3/1-9號

子爵府

Thank you🙏🏻

子爵府

Thank you!

好彩有你, 我打電話去勞工處, 正常就一個月通知或一個月代通知金。我工人4/11完約, 前日通知今日走, 扣去工人16日代通知金, 先無啦咁傷呀 !

真係唔好比 agent 呃 ! 唔好信哂佢哋 !

伯爵府

TSZWING 發表於 20-3-27 10:29

Thank you!

我問過幾個agent,一個話唔使賠,一個話要一個月代通知金、一個仲衰,話工人唔可以就咁走左去,佢一定要做到完約 我同agent講工人要走就留唔住、就算留係度,我都擔心小朋友安全!佢竟然答我「你要擔心我都無你辦法、既然你唔信我、你自己問勞工處啦!」真係激爆我

子爵府

我都問左幾個朋友,佢哋d agent 都話傭工連續做滿22個月,已經叫完約喎!我agent 仲衰叫我工人唔好理我照走,幫佢訂咗今日機位,完全唔駛顧我家只有兩個八十多歲老人家冇人照顧的情況。仲寸我話入境處條文規定滿22個月可以隨時走,唔駛通知期/金,我一定要補足人工比姐姐,否則可以告我。我而家好想去消委會投訴佢。

侯爵府

Happybabyhbb 發表於 20-3-8 15:12

Rini Damiyant:

你工人工作表現如何?

伯爵府

jimliu713 發表於 20-3-28 07:30
你工人工作表現如何?

一開始ok,叫做自動自覺,但工人通病,越做越懶,煮飯開始hea,難食左同埋唔理時間,早早煮、攤長黎煮,唔用腦去分配時間同廚具,一個爐頭慢慢煮,食得嘅時候全部送都凍曬 買送以前用一個鐘... 慢慢變兩個鐘,到最后用三個鐘之後我寧願自己去買,唔使佢去 其實我屋企多小朋友,但唔需要佢湊小朋友,我自己ftm睇住,我去沖涼時叫佢睇一陣,姐姐唔識同小朋友玩,成日搞到佢地wee哇鬼叫話姐姐嚇佢同整蠱佢!有一次佢幫手抱bb,bb猛lam佢件衫,佢由得佢整體我比60分,如果唔係自知屋企多人、難請人,我一早兜佢走

伯爵府

jimliu713 發表於 20-3-28 07:30
你工人工作表現如何?

咁橋你interview過佢?

侯爵府

Happybabyhbb 發表於 20-3-28 18:26
咁橋你interview過佢?

唔係, 我睇下工人係咪都係咁姐。 我果個都係越做越hea. 屋企得兩大一小佢都可以唔日日做清潔, 俾我話左兩鑊。

首頁

尾頁

跳至