自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

去養和睇梁憲孫教授,自費做哂各項檢查,同埋問教授有乜可行醫療方法。然後寫referral 返政府醫。

淋巴癌有分急性慢性,有啲有藥醫的,唔好咁擔心住。附上有關疾病資料,希望幫到你。

https://www.cancer-fund.org/wp-content/uploads/2017/07/淋巴瘤.pdf

複式洋房

2024年龍年勳章

Ssssyyyy 發表於 20-9-14 20:32
我地既擔心都已經不顯露岀來,但爸爸心情已直插谷底,野都五想講,交低哂身後事。真係好心傷。唉。
...

可以先找個私家的血科/腫瘤科再check,做多一點有用的檢查/分析,拿多啲報告第一次見政府血科/腫瘤科醫生,他們會快一點開始療程。
祝您爸爸早日完成治療及日後身體健康!!

複式洋房

DonkeyKong 發表於 20-9-14 20:42
去養和睇梁憲孫教授,自費做哂各項檢查,同埋問教授有乜可行醫療方法。然後寫referral 返政府醫。

淋巴癌 ...

感謝你的詳細資料。多口一問你會否有經驗知道梁教授檢查費用是多少?BTW,萬分感激!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Ssssyyyy 發表於 20-9-14 20:32
我地既擔心都已經不顯露岀來,但爸爸心情已直插谷底,野都五想講,交低哂身後事。真係好心傷。唉。
...

多d鼓勵爸爸,比多多支持佢。
以前我成日同d病人講,唔可以失去意志力,否則未打扙就已輸左大半架喇,一個人求生意念好重要。

珊瑚宮

打去養和問梁憲孫的姑娘.
就知診金多少養和一般診金(初診$1500覆診$1000)
但個別醫生就要問清楚
開通左醫健通先好去睇私家

玩具萬歲!

男爵府

Ssssyyyy 發表於 20-9-14 20:45
感謝你的詳細資料。多口一問你會否有經驗知道梁教授檢查費用是多少?BTW,萬分感激!
...

2017年睇梁教授的價錢:

抽骨髓+驗血:六萬五
PET scan :一萬七

醫生診金未計。

另外,要有心理準備,政府好多標靶藥物同化療藥都係要自費。以我個case為例,2017年政府收費:
方案一:四針標靶,每針萬幾二萬蚊
方案二:標靶+化療同步,要做六次,每次三萬二。

如果負擔唔到可以叫醫生轉介醫務社工,睇吓可以可以申請關愛基金或撒瑪利亞基金。

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ssssyyyy 發表於 20-9-14 19:33
我爸爸今年60歲,係鼻發現瘜肉後抽組織化驗,政府醫院耳鼻喉專科話係淋巴癌既一種,好少見。

跟住就寫左要 ...
家人都係確診左一隻好旱有既癌症,睇左私家同政府都話無太多資料,政府話要大約1.5個月先可以電療,家人都想在私家做,因為私家吾洗等咁耐。你可以搵私家腫瘤科醫生,佢會同你照哂所有野,睇下有無抗散,再拎哂所有報告去睇政府,咁會快好多。另外你有癌細胞名稱?如有你可以上網搵下資料

男爵府

Ssssyyyy 發表於 20-9-14 20:33
我都聽過有分享,拎齊報告,政府可快點排期醫治。希望是真的。

祝你爸爸無事,早日康復

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔識,幫推。

複式洋房

Nike2017 發表於 20-9-14 20:43
可以先找個私家的血科/腫瘤科再check,做多一點有用的檢查/分析,拿多啲報告第一次見政府血科/腫瘤科醫生,他 ...

感激你。希望你的祝福可成真。

複式洋房

Angelice-BeBe 發表於 20-9-14 20:50
多d鼓勵爸爸,比多多支持佢。
以前我成日同d病人講,唔可以失去意志力,否則未打扙就已輸左大半架喇,一個 ...

係。好認同。我好想佢有醫治果種鬥志。感謝你的意見。

複式洋房

fitfish 發表於 20-9-14 20:55
打去養和問梁憲孫的姑娘.
就知診金多少養和一般診金(初診$1500覆診$1000)
但個別醫生就要問清楚

我都剛才即刻幫爸爸申請左醫健通。多口一開,私家一開紀錄,係咪爸爸所有病歷都會知道哂,因我爸爸有血壓高同通左波仔。

複式洋房

DonkeyKong 發表於 20-9-14 21:07

2017年睇梁教授的價錢:

原來你也曾有經驗,感激你願意分享。你現在康復了對嗎?祝福你身體一直健康。PET scan是什什麼?怎樣做的?

男爵府

畀面勳章

我爸爸都係鼻腔癌,三月底時起周苕華醫生度確診,周醫生非常好,幫我地聯絡政府醫院。本身我哋決定找周醫生做手術,但由於要再整型,政府配套會較好,最後我哋返政府醫院做切除及整形手術,由確診至完成二次手術只係個半月,而家爸爸已康復中,不用電療。周醫生真係仁醫,就算我哋決定返政府做手術,佢都起電話比好多意見我地!所以強烈建議你去拎個second opinion
另外,政府有比期你去照MRI/ PET scan睇吓有冇擴散嗎?

複式洋房

Connielai 發表於 20-9-14 21:09
家人都係確診左一隻好旱有既癌症,睇左私家同政府都話無太多資料,政府話要大約1.5個月先可以電療,家人都 ...

你是否係私家有哂報告先去政府排電療?1.5個月係咪已經叫快期?如果私家係咪可以五洗等1.5個月可即做電療?

複式洋房

Onlok 發表於 20-9-14 21:19
唔識,幫推。

感謝!祝福你身體健康。

大宅

希望你爸爸一切順利平安~
你糸私家做齊所有檢查,之後到政府醫院醫會快好多。其實政府醫院都係會建議去私家照,快好多

別墅

回覆樓主:

你P M我

大宅

樓主,我爸爸多年前都曾有淋巴癌,也是在鼻,在政府醫院醫治。過程是辛苦的,但好番後他也可去旅行遊玩,去澳洲咁遠也可以。 當時他都五十尾了。現在醫療比當年更好,世伯要堅持。

複式洋房

averymom 發表於 20-9-14 21:40
我爸爸都係鼻腔癌,三月底時起周苕華醫生度確診,周醫生非常好,幫我地聯絡政府醫院。本身我哋決定找周醫生 ...

政府只係俾左一個月後既期去照見血科,無講到幫我爸爸排期照野,所以我覺得我地既角色好被動。所以先想上來問大家,得到好多回覆都是建議去私家照哂報告再俾政府。多謝你介紹周醫生,我嘗試了解一下。最後祝福你爸爸一直健康下去。我會俾大家既成功例子給我爸爸看,讓他知道很多成功個案。祝福你。

首頁

尾頁

跳至