自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔當年未夠三歲,都係參加下鋼琴班(4位小朋友左右)課堂完晒後,佢仲有興趣,我先揾老師一對一...上左幾堂後,老師話佢進度幾好,我先買琴,結果就一直彈到現在F2。建議開頭比小朋友試下先啦

大宅

averymom 發表於 22-5-16 15:16
所以我都想問下,其實係咪一般都會比旁聽,唔比真係完全唔知佢學乜,想同佢練習都無從入手
...

我個女join 過琴行(琴房太細,無得旁聽,原來教得好差,學左幾個月完全掉錢落海)之後跟過2個老師,2個都可以旁聽。第一個老師,因為我旁聽,所以知道上堂嗰時老師細路行出行入好嘈,老師亦惡惡地,令我個女對學琴失去興趣,所以幫佢轉老師。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我女4歲開始學, 我從未試過陪上堂
玩玩下幾個月時就去琴室綀, 我會陪, 我自己識彈既
玩左幾個月就買左琴, 係屋企就陪綀, 初級開始都已養成習慣要每天綀琴

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我覺得貴左點,不過可能師資高(?)收呢個價?
我仔學緊果間580 4堂 30分鐘,琴行上,琴行有免費練琴時段,以前我仔每日放學去練琴。

侯爵府

畀面勳章

所以我都想問下,其實係咪一般都會比旁聽,唔比真係完全唔知佢學乜,想同佢練習都無從入手
...

唔會旁聽(除非上門教果種)
通常接落堂時老師會交待返去練咩歌(我地有本類似手冊咁老師寫哂係度),進度如何。我通常都係由佢地自己練,因我唔識音樂。

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

我應該最貴,初學$500/45mins
上老師琴室,老師規定家長一定要坐入去陪上堂!
無跟過其他老師無比較,但同學仔同鄰居都係呢度跟呢個老師!學左9個月剛剛pass左2級。
我地都係暫時用緊2手數碼琴,再學上去會換鋼琴。

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

spikenard 發表於 22-5-16 15:02
4000好誇。。。

我女好鍾意,呢個老師搞得佢掂

水晶宮

...

我都無旁聽
不過我嗰個老師每堂會send 個video 嚟,話我聽學咗邊隻歌同d 手指仔點彈
而我本身亦識彈琴嘅

水晶宮

畀面勳章

咁細個半小時已足夠,我女也是K3開始學
初初未買琴去會所租琴室,一星期兩次
學了半年決定買琴

子爵府

小朋友學緊青苖$160/30mins,平平地買部$2000 yamaha數碼琴係屋企練下

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

鋼琴老師話幼稚園年紀細,集中力唔夠,所以半粒鐘就夠。初級30分鐘,一般180蚊左右

子爵府

averymom 發表於 22-5-16 12:23
小朋友K3想學琴, 不為考級。問左個老師要$280/30 min,上琴室學,請問價錢正常嗎?老師唔比旁聽,屋企又冇 ...

咁細個唔俾陪,我覺得唔好,而且呢個價錢唔平,搵過另一間
你需要去琴行租琴練,唔練琴唔得

公爵府

回覆 averymom 的帖子

我個女都係K3開始學,唔為考試,只係佢鍾意學,同埋當俾佢輕鬆下,價錢我唔記得啦,至於練琴方面,我地初時唔肯定個女係咪一時興趣,所以初初買電子琴,後尾學多1排見佢真係自己去練琴,咁就買左部2手鋼琴俾佢,親戚讓俾我,彈到依家7級

大宅

averymom 發表於 22-5-16 12:23
小朋友K3想學琴, 不為考級。問左個老師要$280/30 min,上琴室學,請問價錢正常嗎?老師唔比旁聽,屋企又冇 ...

280/30分鐘初級有點貴。我女宜家學緊200/45分鐘。老師琴室學。老師本身係讀開音樂,2邊演奏級都考到第2級。教得好,唯一唔好既係老師無時間比你選擇。。。年終無休都係full.....

大宅

我仔學咗一個月,冇咩心機學,唔知係咪應該遲啲先學(而家4歲)

大宅

BuffetQueen 發表於 22-5-16 18:04
小朋友學緊青苖$160/30mins,平平地買部$2000 yamaha數碼琴係屋企練下

請問喺邊度買?

子爵府

hoikincc 發表於 22-5-16 19:00
請問喺邊度買?

通利

男爵府

畀面勳章

fibe0313 發表於 22-5-16 18:57
280/30分鐘初級有點貴。我女宜家學緊200/45分鐘。老師琴室學。老師本身係讀開音樂,2邊演奏級都考到第2級 ...

我仔個老師都講到自己好full, 只得一個時間比我地,仲要放學落校車即刻仆過去

大宅

averymom 發表於 22-5-16 19:01
我仔個老師都講到自己好full, 只得一個時間比我地,仲要放學落校車即刻仆過去
...

咁可能真係教得好好?朋友介紹?

首頁

尾頁

跳至