自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

好彩唔似台灣果d,冇質量有鬼用

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

yuyueng 發表於 22-10-19 15:06
大學數量唔系越多就越好,浪費左唔適合讀書既人既時間。
完全同意,當通街都係大學生時,就唔值錢啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Cankk 發表於 22-10-19 15:13
好彩唔似台灣果d,冇質量有鬼用
呆灣香港好多都唔認可喎
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

Anpanmama 發表於 22-10-19 15:06
真係希望年輕人好好珍惜呢啲資源,好好學習

應該係咁, 不過仲有好多年輕人未識諗呢!

侯爵府

Anpanmama 發表於 22-10-19 15:06
真係希望年輕人好好珍惜呢啲資源,好好學習

其實香港仍有珍惜資源嘅同學,不過只集中喺某幾間大學,唔多出嚟,大家少見佢哋。
我女讀科大,佢話科大幾乎所有 learning area, 每個學院嘅 UG commons 同library 都坐滿温緊書嘅同學

子爵府

elderberry 發表於 22-10-19 14:26
香港有4間入世界百大,其實真係唔錯

唔係五間咩?三大加兩poly

大宅

POD 發表於 22-10-19 15:03
呢間呀...

呢間其實都有好多好嘅學生嘅,唔好因為一啲唔好嘅學生,就將佢標籤先至得㗎.

大宅

絕對同意,大學應該喺收精英,讀到書嘅人。

大宅

TingTing 發表於 22-10-19 13:46
暴大都有間。。。

呢間學校入面,其實都有好多好認真讀書嘅人.

大宅

mother904 發表於 22-10-19 15:08
香港得8間大學,已經有5間是全球百大,呢層的確係優勢

咁細嘅地方,都可以出到咁多間全球百強大學,真係吾錯喇

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

maynjune 發表於 22-10-19 13:44
如果有質量就係有優勢, 之不過唔係呢。。。

例如行山大學, 教育大學呢類。。。真係滴汗

以前只係得中大、港大兩間大學、大學生真正是精英、但近年大學普及、現在大學生、無論學術及修養、質素明顯大大大大幅下降~

esmehouse    發表於 22-10-19 17:17
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

mother904 發表於 22-10-19 15:08
香港得8間大學,已經有5間是全球百大,呢層的確係優勢

其實係

子爵府

好媽媽勳章

間咗出嚟咪好囉,個個都話自己係大學生,但係咪精英佢哋心中有數啦

男爵府

mcheungm 發表於 22-10-19 16:25
呢間其實都有好多好嘅學生嘅,唔好因為一啲唔好嘅學生,就將佢標籤先至得㗎.
...

可能, 樹大有枯枝, 不過我識啲人讀呢間都係...

禁止訪問

寶石宮

mcheungm 發表於 22-10-19 16:25
...
完全同意,Poly 之前夠俾班暴徒霸佔,唔通所有學生都係衰咩

侯爵府

同感, 跟你有一樣的想法
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

水晶宮

sharonchung 發表於 22-10-19 16:46
間咗出嚟咪好囉,個個都話自己係大學生,但係咪精英佢哋心中有數啦
...

我親戚個囡副學士畢業,佢都係照同人講 個囡大學畢業
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

侯爵府

winnie713 發表於 22-10-19 14:49
莫非你的仔女讀美國麻省大學?

尾國? 唔係我杯茶
我d 細路唔會吼尾國的大學
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

侯爵府

大力大力 發表於 22-10-19 16:31
以前只係得中大、港大兩間大學、大學生真正是精英、但近年大學普及、現在大學生、無論學術及修養、質素明 ...

夾硬將唔係讀書材料的都掃上去讀埋大學, 矮化晒d 真正的精英

首頁
12345...6

尾頁

跳至