自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

不離不棄 發表於 22-11-3 12:00
我屋企人用緊Dell, 暫時冇事,但我見Thinkpad 好似抵d
唔知道是否同一個型號,剛剛用左13個半月,我個是新型號 11代 I 5

男爵府

20150618bb 發表於 22-11-3 12:04
唔知道是否同一個型號,剛剛用左13個半月,我個是新型號 11代 I 5

其實DxLL嘅 technical support 聽聞比較弱,冇實體technical support centre, (或者我唔識搵啦),但Lenovo 同 Asus 都有中心,我覺得係比較方便嘅。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

雪雪媽 發表於 22-11-3 12:19
其實DxLL嘅 technical support 聽聞比較弱,冇實體technical support centre, (或者我唔識搵啦),但Leno ...
非常同意你所講......我在13個半月當中已經有二至三次[輕]左機,又要打去客服[客客服唔係直接到又要入呢的,又入個的,真係過5 關斬6 將轉呢度轉個度,先到有人事接] 怕怕

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

不離不棄 發表於 22-11-3 08:40
用途多係文書處理,有時可能會帶出街,不會打機,屬意14吋。
啱啱見到官網有雙11優惠,睇唔明呢兩款的分別 ...

一年保養太短啦

搵的顯示器

長寬比

16:10, 最少

300 nit;100% sRGB

大宅

牛年勳章

opclk99 發表於 22-11-3 12:23
notebook spec反而其次,
最重要升级保修,
無保養一维修好贵的。

我諗住加到3年,加多700幾

opclk99    發表於 22-11-3 19:20

大宅

牛年勳章

Anka 發表於 22-11-3 13:31
一年保養太短啦

我諗住加到3年,用多700幾蚊。
你提及的顯示器,我呢個應該唔符合要求

公爵府

2023年兔年勳章

20150618bb 發表於 22-11-3 11:05
千萬不要DXLL就得,同時買二部[不同地點用] 一年多一個月就甩右邊鉸[同樣都係右側]打去客服要修理佢話無得傷 ...

其實隻隻牌子都有壞鉸,除非係 IBM 咁用金屬鉸位,否則都有壞鉸情況

我買部 A牌 萬幾元嘅,ㄧ兩年就斷開屏幕鉸位。屋企用,唔攞出街,最好係用座枱機。耐用啲、快啲,又平好多。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

去shop到睇下, 兩部減完幾錢?

我用緊yoga系列(已經第2部), 已用左起碼4年, c6 downloan野多, 我就wfh先用多, 基本文書處理都ok夠用, 我地係專門店都睇完試完先買 (貪佢薄身唔重)

大宅

牛年勳章

TMC3012 發表於 22-11-3 14:07
去shop到睇下, 兩部減完幾錢?

我用緊yoga系列(已經第2部), 已用左起碼4年, c6 downloan野多, 我就w ...

明白明白,只係唔知專門店有冇雙11優惠,因為佢話係eshop優惠價。
銅鑼灣有專門店,我都諗住呢兩日去睇睇

寶石宮

不離不棄 發表於 22-11-3 14:15
明白明白,只係唔知專門店有冇雙11優惠,因為佢話係eshop優惠價。
銅鑼灣有專門店,我都諗住呢兩日去睇睇
...

咁應該舖會冇, 但去八下都ok既, 到時可以問下佢大約分別幾多
可以既就唔好買太舊既處理器, 貴多少少買中階可以用耐啲

大宅

牛年勳章

TMC3012 發表於 22-11-3 14:42
咁應該舖會冇, 但去八下都ok既, 到時可以問下佢大約分別幾多
可以既就唔好買太舊既處理器, 貴多少少買 ...

對!我都諗住去請教店員,睇下電腦外型
請問處理器舊是指邊d型號?我對電腦一竅不通

珊瑚宮

Amy1974 發表於 22-11-3 14:06
其實隻隻牌子都有壞鉸,除非係 IBM 咁用金屬鉸位,否則都有壞鉸情況

我買部 A牌 萬幾元嘅,ㄧ兩年就斷開 ...
hi.....我們都係放家裡,完全無拿出街,奇異就係13個半月[甩鉸]就壞,唔係唔會壞而係剛剛過保養期

公爵府

2023年兔年勳章

20150618bb 發表於 22-11-3 15:12
hi.....我們都係放家裡,完全無拿出街,奇異就係13個半月[甩鉸]就壞,唔係唔會壞而係剛剛過保養期
...

好多人都係貪靚,用輕薄機。其實好少出街用。

都聽唔少係壞鉸位,根本係設計同用料都唔合格,摺唔摺,到咁上下時間,啲膠料就斷裂。

個鉸位設計,比乜野性價比,配置,重量更重要

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

Lenovo好差,尤其是keyboard,我部機係thinkpad, 完2年保用前壞了一次keyboard. 換咗新,一年後同一問題又出現。再去換比700keyboard+ 350 checking fee. 換了一個星期又壞!好彩未過保護期再換。我仔同學用Lenovo 都係keyboard 問題。

20150618bb    發表於 22-11-4 10:56

寶石宮

不離不棄 發表於 22-11-3 14:45
...

我都係唔太識, 所以去睇揾啲中階既 , c6要tough mon又話要睇戲 (當年啦

以前貪平買部低階真係一陣就頂唔住, 所以唔慳果千幾寧願買部耐用既

男爵府

不離不棄 發表於 22-11-3 14:45
...

又係我嚟厚多士一下

新處理器即係新出廠嘅處理器(CPU),例如 Intel 出到第12代,你揀嘅AMD 唔太識睇佢係第幾代(第5代?),不過都係今年出嘅CPU。

每一代都有high end 同 low end model, 比較難一概而論。不過有個叫做CPU benchmark 嘅分數可參考一下,例如你相內右邊機,好似係14xxx分,分越高就越勁,但記住價錢反映一切!

幾年前嘅機仲係4位數,今年出嘅普通office 文書電腦,有d已2萬以上

因為d CPU model number 爭兩粒字可以相差好遠,我都係唔教你點上網搵喇,不過你可以問店員某一兩部心儀電腦嘅CPU benchmark 係幾多分(唔耍客嘅店員會即刻上網搵俾你),高過14xxx咪CPU 效能好過Lenovo 嗰部囉~~

大宅

monkichigigi 發表於 22-11-3 19:10
Lenovo好差,尤其是keyboard,我部機係thinkpad, 完2年保用前壞了一次keyboard. 換咗新,一年後同一問題又出 ...

+1 越來越差。我部thinkpad新買返黎頭一年已經拎返cs大整過。依家過左一年保養無耐我懷疑WiFi接收器都有問題。佢地嘅tech support都好廢

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

20150618bb 發表於 22-11-3 15:12
...

壞鉸問題, 留意是否一體化金屬CNC機身.

伯爵府

畀面勳章

不離不棄 發表於 22-11-3 08:40
用途多係文書處理,有時可能會帶出街,不會打機,屬意14吋。
啱啱見到官網有雙11優惠,睇唔明呢兩款的分別 ...

呢一部好過你做對比嗰兩部, 唯一就係唔係14寸係15吋.

https://www.lenovo.com/hk/zf/laptops/thinkbook/thinkbook-series/ThinkBook-15-Gen-4-15%E2%80%9D-AMD/p/21DL006THH

• 處理器

AMD Ryzen™ 5 5625U 處理器 (2.30 GHz 最高達 4.30 GHz)

• 操作系統

Windows 11 Home 64

• 顯示器

15.6" FHD (1920 x 1080), IPS, 抗眩光, 非觸控, 45% NTSC, 300 Nits

• 內存

16 GB (8 GB 焊接 DDR4 3200MHz + 8 GB SO-DIMM DDR4 3200MHz)

• 硬碟1

512 GB SSD M.2 2280 PCIe Gen4/4

• 保固

三年on-site服務

• AC Adapter

65W USB-C

• 顯示卡

AMD Radeon™ 顯示卡

• 電池

4 Cell, 60Wh

• 鏡頭

1080p FHD Camera with PrivacyShutter

• Fingerprint Reader

指紋辨識器

• 鍵盤

背光鍵盤, 英文

• 定點設備/滑鼠

Touchpad

• 網卡

Wi-Fi 6 11AX (2x2) & Bluetooth® 5.1

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

首頁

尾頁

跳至