自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Xmas吸收勳章

男仔嘅數學係唔係一般比女仔好d 架?

大宅

Amy1974 發表於 22-11-23 13:53
咁 sin cos 對日常生活有乜用

我覺得無乜用, 等如中學時期學嗰啲化學同物理, 到今時今日, 我都唔知對我地日常生活有乜用, 就喺因為咁, 當年上課得過且過算, 如果有人解釋下哩啲知識有乜用, 我可能會比多啲心機去讀。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

廷廷媽 發表於 22-11-23 14:22
邊有得後悔, 如果10幾歲時有而家呢個年紀既成熟腦袋, 肯定而家唔係咁, 但而家既智慧係經過時間歷練返黎, 10 ...

咁我可能遺傳左亞媽好學既性格,小學已經好用心讀書
我都係最近喺佢同亞婆嗌交對話先知我媽當年小學時因見窮自己申請退學,後悔不已
放下自在

男爵府

我有好好認真學習,不過有啲野無天份就係無天份
我好努力架!由測驗零分常客,會考都可以合格,一考完我已經發誓"以~後~唔~會~再~掂~數"

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

Zahn 發表於 22-11-23 13:29
大家有無後悔當年讀小學中學時期, 無好好學習數學呢? 我相信好多人, 對數學都無乜興趣, 我自己都喺, 合格 ...

學完考完試之後我已經還返晒比老師

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

yuensiu 發表於 22-11-23 15:08
學完考完試之後我已經還返晒比老師
一樣
第時同仔女溫的話,
都要由頭學起...

大宅

jayso0911 發表於 22-11-23 13:50
有少少,我細個數學已經唔好,又冇咩興趣,臨考試先操,大學可以揀既科唔多
...

所以未話 exposure 好緊要囉, 如果家長或老師同你講, 讀理科的話, 升讀大學的科目選釋會多啲, 咁文科理科都讀到嗰啲人未識得揀讀文或理囉, 如果純粹只為興趣而揀咗讀文科, 就會發覺升大學的時候, 能夠選讀的科目真喺唔多。

珍珠宮

後悔無用,真係有興趣咪讀返囉。我都後悔讀書時無認真學好英文,出嚟做嘢咪惡補囉,我四十歲英文都日日進步。
數學好有趣嘅,亦訓練到logical thinking。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

littlefunpig 發表於 22-11-23 15:10
一樣
第時同仔女溫的話,
都要由頭學起...

我全部已經外判比補習社 我攪唔掂呀,d野仲深過以前自己讀書個時。

我仔中學星期一至五放學去1間補習社,星期六去另1間額外補中英數。今年選左科之後可能要搵下私補添。

男爵府

Zahn 發表於 22-11-23 15:12
所以未話 exposure 好緊要囉, 如果家長或老師同你講, 讀理科的話, 升讀大學的科目選釋會多啲, 咁文科理科 ...
不過唔係個個都讀理科讀得掂,架梗讀都係死

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

yuensiu 發表於 22-11-23 15:22
我全部已經外判比補習社 我攪唔掂呀,d野仲深過以前自己讀書個時。

我仔中學星期一至五放學 ...
中學我諗到時都要外判

男爵府

廢話少講 發表於 22-11-23 13:34
細細已經有慧根小朋友,根本就唔需要為佢操心,可惜大部分都只係個平凡人
...

珍珠宮

所以未話 exposure 好緊要囉, 如果家長或老師同你講, 讀理科的話, 升讀大學的科目選釋會多啲, 咁文科理科 ...

睇分數揀科,依家可以文加理科咁揀,不過都主要睇小朋友興趣啦 升到大學讀理科係多科揀d,但如果小朋友無興趣我唔會迫佢揀唔鍾意既科。

翡翠宮

唔係人人岩讀
尤其D 數學越高年班就越多符號
對我黎講簡直有如外星文
有人可能會係表達/論述/背書較強
理解條forumla 已經覺得難既時候,
一放落條題目應該訓底左...

侯爵府

2024年龍年勳章

數學叻唔叻,除努力學習外,天生左腦或右腦發達也有關。左腦主掌語言、寫作、演算、邏輯等功能,偏向人類的理性面與分析面;而右腦主掌圖像、音樂、直覺、靈感等功能,偏向人類的感性面與創造面。所以有些人努力學習數理,成績也一般般,反而在音樂創意方面,成續會好好。
正如樓主所講,數底好對大學選修理科有關的專業有極大幫助,以工程為例,是要讀到純敷及微積分 (不只sin, cos及tan),雖然畢業後這些數理化在日常生活少用,不過做專業的職場是用得著的

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 22-11-23 14:39
你講得啱,唔可以話後悔,但遺憾
由細到大數學都係低空飛過
入到大學揀錯科,報仇咁報,algebra calculus ...

Charlotte 你太謙虛啦,入得大學讀得algebra ,Calculus 亦非泛泛之輩。講真全屋數學最差嗰個可能係我,但起碼當年數學都攞到個B。

大宅

jayso0911 發表於 22-11-23 15:23
不過唔係個個都讀理科讀得掂,架梗讀都係死

當然喺大前題要讀得掂先好揀理科啦, 但如果文理都讀到嗰啲又最終揀咗文的話, 日後升學時, 真喺可以揀的科, 真喺唔多, 再加上有啲科可能要語文科成績好先收, 但考試出來的成績唔掂, 到時真喺企咗喺度。

大宅

登陸火星 發表於 22-11-23 15:31
數學叻唔叻,除努力學習外,天生左腦或右腦發達也有關。左腦主掌語言、寫作、演算、邏輯等功能,偏向人類的 ...

其實純數同微積分喺啲咩黎架, 有咩用?

水晶宮

Zahn 發表於 22-11-23 13:29
大家有無後悔當年讀小學中學時期, 無好好學習數學呢? 我相信好多人, 對數學都無乜興趣, 我自己都喺, 合格 ...

讀書叻自然好,但出來好靠際遇/識人。。。

珍珠宮

廢話少講 發表於 22-11-23 13:34
細細已經有慧根小朋友,根本就唔需要為佢操心,可惜大部分都只係個平凡人
...

依句真,我從來都唔需要擔心大仔數學嘅成績,反而二仔我就要成日睇住佢啲數學有冇做錯,明年一月就升year 11,我都好驚自己嘅功力唔夠好,唔識點樣教佢,到嗰陣可能要佢大哥幫手。

首頁

尾頁

跳至