自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

虎到金來勳章

剛去玩左2日, 坐左幾次的士, 甘啱只有一次收支付寶/微訊, 多數用現金

珍珠宮

安裝埋內地版Alipay 同開埋weChat 內地錢包。依家可以掛香港信用咭,方便好多。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

開個香港微信再綁信用卡,大部分深圳商戶都搞得掂。
有銀聯的話再用埋雲閃付, 咁就十拿九穩。

珍珠宮

唔記得講,打的(唔係網約),司機啲微訊係個人賬戶,要P2P 過數就一定要開內地戶口先得,現金佢地收不過真係未必有錢找,最好帶幾張十蚊廿蚊紙幣。

大宅

回覆樓主:

我每次比現金,每次都有得找比我,好方便,搭車我會用八達通

大宅

順風順水 發表於 23-8-7 20:54
我每次比現金,每次都有得找比我,好方便,搭車我會用八達通

之前見bk,多數話要開戶口,間間未必收現金,都好擔心係咪,但事實並不如此,現金更方便,安全。不過電子支付都有佢方便地方,但我只會香港用,唔想申請太多野,對我本人太危險,反而麻煩

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

男爵府

好媽媽勳章

順風順水 發表於 23-8-7 20:57
之前見bk,多數話要開戶口,間間未必收現金,都好擔心係咪,但事實並不如此,現金更方便,安全。不過電子 ...

係囉!上去玩都好似好大壓力咁、唔識用咁多電子支付、而家聽你哋咁講都會收現金就放心晒。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

放心,深圳收現金的,只不過如果你幫襯小店,就要預俾散子,唔好用100紙,因為有機會冇散子找。但去大型商場店舖或者超市,就冇大問題,即使買幾十蚊嘢俾$100都有得找。
尋日我哋先喺深圳萬象城一間超市,我老公貪得意買咗一支唔知咩嘅白酒,細細支$58,雖然我有微信支付,但我都想用咗袋啲人民幣,所以我用$100俾錢,佢都好輕易有散子找俾我,絕對冇問題!

子爵府

回覆樓主:

間間食店都收現金,只是未必有幾蚊找比你,你咪當貼士

大宅

美好大世界2017勳章

晴朗ma 發表於 23-8-7 14:14
這星期會上深圳玩、 但好多電子付款未搞清楚點用、朋友話上面而家好少收現金、多數電子支付、連搭的士都係 ...

最近係街邊買小食。俾100蚊紙話冇得找。然後再試多次支付寶就ok.所以現金都要唱散啲。

子爵府

剛剛去過中山. 街上的士都唔多一架, 好難用現金.
唯有用call 車app. 本來call 架的士, 點知失約唔見車. 改call 普通網約車.
落車我地話唔知點俾錢. 司機話自動扣.
明明我無綁定銀行卡或者支付寶落去, 點自動扣?
好在我地加左大陸銀行卡落iphone. 可以用到apple pay 去扣.

結論1: 用現金真係唔得. 網約車肯定無錢找俾你地. 香港wechat 錢包同alipayhk 亦未必得.

結論2: 感覺如果預先唔綁定銀行卡落call 車app, 用落係幾複雜.
只係我唔鍾意授權咁多俾各類app, 唔想綁定.

子爵府

Hei3705 發表於 23-8-7 15:50
請問Hk wechat pay 可以用到深圳坐地鐵或者的士?

的士唔得
坐地鐵可以用AlipayHK 乘車碼

男爵府

好媽媽勳章

fasola 發表於 23-8-7 23:35
剛剛去過中山. 街上的士都唔多一架, 好難用現金.
唯有用call 車app. 本來call 架的士, 點知失約唔見車. 改c ...

就係而家好多Apps好複雜
鍾意簡簡單單用現金

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

剛去完壹方天地,朋友用微信幫我出住先,期間朋友去洗手間,我試用香港支付寶買飲品係唔得,因為店家要客人自己掃code落單,香港支付寶係掃唔到,第一個步驟已經做唔到,莫講話比錢(我估佢變相唔收現金),所以睇一間間店囉

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

晴朗ma 發表於 23-8-8 00:57
就係而家好多Apps好複雜
鍾意簡簡單單用現金
我家兩老,返大陸玩,都識用香港支付寶俾錢。
去到邊食到邊都搶住俾錢,開手機俾錢,我讚佢哋叻喎!佢哋話要與時並進,學吓就識啦!好招積

侯爵府

黃二少奶 發表於 23-8-7 16:05
我自己係用wechat綁大陸戶口,真係超方便

我老爸70歲,幾年前開始用WeChat pay,不知用得幾爽,早幾日返鄉下,又美團又淘寶又滴滴

侯爵府

Ononluk 發表於 23-8-7 20:19
安裝埋內地版Alipay 同開埋weChat 內地錢包。依家可以掛香港信用咭,方便好多。
...

即內地支付筆可碌到張信用卡?係就正喎

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

free2020 發表於 23-8-8 01:31
我老爸70歲,幾年前開始用WeChat pay,不知用得幾爽,早幾日返鄉下,又美團又淘寶又滴滴

...
我家兩老,都係7x幾,自己攪黑碼,仲識用香港支付寶掃QR code ,挾公仔玩呀!我哋教過一次點掃code,佢哋就自己嚟,玩得好盡興。

侯爵府

honeyBB 發表於 23-8-8 01:36
我家兩老,都係7x幾,自己攪黑碼,仲識用香港支付寶掃QR code ,挾公仔玩呀!我哋教過一次點掃code ...

首頁

尾頁

跳至