0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔係由一餐跟一包屎(人奶),轉皇家美素後無變化,到加1/4次樽餵人奶後變一日一次屎,屎仲好軟身添

大宅

我仔係由一餐跟一包屎(人奶),轉皇家美素後無變化,到加1/4次樽餵人奶後變一日一次屎,屎仲好軟身添

別墅

最好請陪月幫手照顧個BB,你可以打側瞓喺床餵奶,你餵完先俾屋企人或者工人姐姐幫你睇住,你就可以好好休息,同埋你為奶粉都冇可能好好休息到,你唯有趁BB休息嘅時候你就好好休息,盡量叫屋企人或者工人姐姐或者陪月幫手湊BB掃風沖涼氹瞓覺

男爵府

smallcake 發表於 24-1-4 14:59
即係人奶就埋身,補奶粉就用樽餵?

當你唔夠瞓,其實都造唔到奶… 你盡力餵,BB瞓得着時你就唔好搞太多嘢,要一齊瞓或唔瞓都休息下,如果真係頂唔順,補一餐奶粉交俾其他人餵,咁你嗰2-3小時就變成4-6小時可以瞓一轉比較好的

BB如果放低唔喊就要忍手唔好抱,留返啲精力
但若一放低就喊,我第二胎學識唔好糾纏,放兩次都喊就直接抱住瞓唔再試,咁樣我同BB都有得瞓,瞓飽再講其他嘢

大宅

smallcake 發表於 24-1-4 14:59
即係人奶就埋身,補奶粉就用樽餵?
埋身係現吮現有係吮唔完(簡單講埋身係人奶放題),泵奶才會有量不夠需要補奶粉。

除非媽媽或bb的問題無法順利埋身,否則埋身係唔需要補奶粉,會簡接縮短了休息時間。

複式洋房

201703 發表於 24-1-4 18:29
回覆 smallcake 的帖子

媽媽够奶同够精力嘅咁梗係餵人奶啦,如果媽媽自己想夜晚有得訓咁臨訓前補一餐奶粉 ...
認同! 餵人奶真係需要好多體力同精神, 加上我本身奶量都唔係多, 後來我都慢慢補奶粉俾阿B飲, 好彩佢都好肯飲, 當時都研究左好耐, 後來上網登記左雅培心美力試用, 去仁匯做完諮詢之後就俾左1號仔我哋試, 後來見阿B飲得幾好就餵到而家啦

水晶宮

第一胎泵(唔肯埋身)第二胎埋身
即使夜晚嗰餐係奶粉都無分別,因為個胸會谷㗎嘛,一樣要起身泵奶放奶
其實夜晚11p - 4a 係做奶最多嘅時間
你有人幫手就將其他工作(餵樽,洗樽,洗衫,bb 沖涼) 等比人做,無人幫手就只有盡做一定會無得唞
第一個月唔好諗住好好瞓

男爵府

初生b係要密啲喂奶呀,最重要夜晚要有得睡呀。同屋企人商量吓要點*交更*先好…..我的經驗係夾硬嚟,最後補左皇家美素奶粉先得,因為唔夠休息,變左人奶唔夠飲…

複式洋房

susannang88 發表於 24-1-5 13:12
我仔係由一餐跟一包屎(人奶),轉皇家美素後無變化,到加1/4次樽餵人奶後變一日一次屎,屎仲好軟身添 ...

一直飲開呢隻,之後轉左第二隻,但每次飲完佢都好似特別熱氣然後就咳咁(emoji)後來又轉返呢隻先唔咳

複式洋房

weasel 發表於 24-1-8 14:48
一直飲開呢隻,之後轉左第二隻,但每次飲完佢都好似特別熱氣然後就咳咁(emoji)後來又轉返呢隻先唔咳
...

我大仔飲開依隻, 所以跟返(emoji)本身都有益生菌,Touchwood 未咁樣扭過屎

複式洋房

hibbmy 發表於 24-1-8 15:04
我大仔飲開依隻, 所以跟返(emoji)本身都有益生菌,Touchwood 未咁樣扭過屎

皇家美素力正啲呀完全冇粉粒(emoji)
為咗個仔退黃而家都一日補一餐奶粉被緊呢隻

複式洋房

smallcake 發表於 24-1-3 11:10
我陀緊b就快生,打算餵人奶,但見好多資料都話初生要餵得好密,2-3個鐘餵一次,如果咁密,坐月時點樣可以休 ...
冇㗎, 真係會唔夠瞓㗎...所以我生阿女嗰陣請咗姐姐同埋老人家一齊幫手湊…不過可能體質問題定係真係抖唔夠, 兩個幾禮拜奶量都仲係唔係好夠, d媽咪fd教我補心美力俾阿女, 先再慢慢追返奶量, 好彩佢食咗都適應得幾好, 我都冇咁大壓力

複式洋房

我開頭都辛苦&攰,埋身唔太好所以密啲泵奶搞到訓得唔好(可能又有壓力),幾個鐘一次每次1 hr,加埋換片洗野,其實無咩時間休息,你如果親餵會洗少啲野同邊餵邊休息,唔係就補奶粉啦,咁樣有一兩餐叫你老公或者陪月或者長老幫手餵都得,會多返少少時間休息,不過你揀啲近人奶配方嘅奶粉黎補會易啲夾,我之前餵開enfinitas,我覺得係我試過幾隻入面最好

複式洋房

搵人幫手啦,經濟上負擔到就請陪月或者姐姐,我嗰陣因為姐姐臨時嚟唔到,最後餵咗一個禮拜就放棄咗,好多二胎媽媽教我俾bb飲hipp, 飲咗之後身體適應得好好同全人奶冇分別,我先至放低咗心頭大石,叫做抖返多啲

複式洋房

puipf 發表於 24-1-14 02:21
搵人幫手啦,經濟上負擔到就請陪月或者姐姐,我嗰陣因為姐姐臨時嚟唔到,最後餵咗一個禮拜就放棄咗,好多二 ...
我女補奶粉都係補呢隻,陪月都話呢隻出名bb補得好好,我女補完食量同之前冇乜分別,但係就睇到佢肉地多咗,同埋便便都唔再間中痾水,應該吸收都好咗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊