自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

明同唔明中間
總有離別的時候

伯爵府

回覆樓主:

澄清咗咪好囉,不過反對徵費既人唔會信

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

MC媽 發表於 24-1-20 23:23
我真係想知你呢幅圖嘅出處係喺邊?可唔可以畀條link

政府Fb
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=682368707403166&id=100068901292490&mibextid=Nif5oz
放下自在

大宅

噢, 所以無法降解的膠袋又變成最好的膠袋啦?

珍珠宮

kittylam 發表於 24-1-20 23:07
我係網上睇都冇提到一定要空氣,政府唔整呢堆膠袋出黎之前又唔講清楚 ! ...

耍太極囉

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

vivibabyvivi 發表於 24-1-20 23:16
咁普通膠袋都得啦

真!袋中袋真係難接受
放下自在

珍珠宮

MC媽 發表於 24-1-20 23:09
環保署真係當市民白痴㗎喎 ! 咁佢唔一早禁咗百佳同惠康買嗰啲可降解塑膠袋?即係而家市面上所有可降解膠 ...

偽環保政策

子爵府

cattz288 發表於 24-1-20 23:30
政府Fb
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=682368707403166&id=100068901292490&mibextid=Nif5 ...

睇到!環保署出嘅

子爵府

cattz288 發表於 24-1-20 23:15
係咪即係所謂biodegradable, 係太陽光將膠袋曬到變微塑膠粒

其實你冇發現,有啲白色嗰啲袋,擺得耐,特別有太陽下,變成粉狀?

象牙宮

ASJ2008 發表於 24-1-20 23:36
其實你冇發現,有啲白色嗰啲袋,擺得耐,特別有太陽下,變成粉狀?

唔止,不織布袋都會變粉
放下自在

子爵府

即係點?好亂 一時一樣嘅

子爵府

ASJ2008 發表於 24-1-20 22:51
【澄清】有人在網上聲稱垃圾收費規定使用的指定垃圾袋不能降解,不如市面現在使用的膠袋。

真相是,在堆填 ...

冇人叫政府用OBP 製造呢個膠袋㗎喎! 佢哋出標嗰陣時會有要求㗎嘛!
, HBP /PVA/PVOH都真係唔得?
咁我又想問下喇嗰隻綠色膠袋嘅成份係乜嘢?PET? 業界唔係有好多隻物料㗎咩? 點解環保署淨係講obp?

下低嗰條link係講緊唔同物料,大家可以睇下

https://www.invisible-company.com/zh/blogs/sustainable-living/what-are-biodegradable-bioplastics

公爵府

就算你講得通,咁同平時膠袋有咩分別,?你又印色,又印字。油漆仲唔環保。。

公爵府

BK Milk勳章

加菲貓3 發表於 24-1-20 23:45
就算你講得通,咁同平時膠袋有咩分別,?你又印色,又印字。油漆仲唔環保。。 ...

真係要睇下個袋邊到製造,同環保個班人有冇利益輸送。

大宅

2024勳章

MC媽 發表於 24-1-20 23:09
環保署真係當市民白痴㗎喎 ! 咁佢唔一早禁咗百佳同惠康買嗰啲可降解塑膠袋?即係而家市面上所有可降解膠 ...

係囉,你講得啱!降解唔到嘅膠袋又要我哋用,跟本就係想壟斷個市場,語言偽術!

伯爵府

回覆樓主:

各種可降解物料都係要喺指定環境下先可以降解,提到有個例子係60度攝氏及60%濕度,根本平日大自然唔會有60度咁高温
正義或會遲來但不會缺席

子爵府

hellomiki 發表於 24-1-20 23:33
偽環保政策

即係所謂環保膠袋其實根本就唔存在其實都唔環保? 咁得喇!咁我就更加唔會用政府逼我用嗰個綠色膠袋, 市面嗰啲所謂環保膠袋,其實都係唔環保㗎啦, 咁做呢啲膠袋出嚟賣嗰啲廠商係唔係要執笠同埋要畀人告違反商品說明條例 ?

咁點解環保署仲要製造多一千幾百萬過呢啲咁嘅唔環保綠袋? 咁純粹係想畀錢嗰幾間供應商賺㗎咋喎

子爵府

MC媽 發表於 24-1-20 23:42
冇人叫政府用OBP 製造呢個膠袋㗎喎! 佢哋出標嗰陣時會有要求㗎嘛!
, HBP /PVA/PVOH都真係唔得?
咁我又 ...

Hong Kong must ensure ‘degradable’ plastics don’t do more harm than good

| South China Morning Post https://www.scmp.com/comment/letters/article/3177996/hong-kong-must-ensure-degradable-plastics-dont-do-more-harm-good

子爵府

MC媽 發表於 24-1-20 23:53
即係所謂環保膠袋其實根本就唔存在其實都唔環保? 咁得喇!咁我就更加唔會用政府逼我用嗰個綠色膠袋, 市 ...

其實垃圾徴費就係想用經濟誘因,叫啲人減少製造垃圾囉!(volume) 唔好淨係斟酌於個袋!
其實超市袋我都唔用㗎!我自備購物袋

子爵府

bebepopo 發表於 24-1-20 23:52
各種可降解物料都係要喺指定環境下先可以降解,提到有個例子係60度攝氏及60%濕度,根本平日大自然唔會有60 ...

咁市民用返自己喺市面上買到嗰啲咪得囉! 反正都係一樣。

首頁
12345...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊