自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Nancy20090615 發表於 24-5-23 12:32
我覺得生酮即係偏食, 偏食長遠身體都會出問題.

有同事試過, 之後停左. ...

嚴重偏食,有人覺得冇問題,但長遠我覺得有問題

男爵府

回覆 RT 的帖子

好早期已經有醫學界人士講
瘦身瘦到三高! 咁樣食肉法,點會無事…..

無碳水化合物係唔得,只係唔好食過量

子爵府

amazing 發表於 24-5-23 13:22
賣大碼衫、胰臟癌個位。我朋友兩公婆也是受佢影響,結果兩個身體都有問題,情緒又出問題。
...

喺呀,佢話癌後一直keto,每次報告都靓到不得了,醫生都讚佢

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

cbeyond 發表於 24-5-23 11:56
呢d咁極端減肥法, 一向唔會用

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

我信均衡飲食

子爵府

wan_sosin 發表於 24-5-23 12:57
呢個世界無邊種動物將油當主食,生酮飲食聽過油唔夠去飲油,單純油唔係一種食品,點解咁樣食會覺得健康?真 ...

同意,我都覺得很神奇

男爵府

RT 發表於 24-5-23 11:41
其實生酮飲食會對身體產生好多問題,我只信多菜小肉先正確

https://std.stheadline.com/realtime/article/ ...

一直都唔知自己原來咁多年都生酮飲食,直至呢個名稱出現先知,我係超級食肉獸,但凡係高脂都真係特別好食,間中都會食米飯粉麵,早餐介咗好多年無食只因自己對麵包麻麻地,我超過十年無睇醫生,入住過醫院只係因生仔而入,我身體依然健康,所以我唔會理會專家、學者、傳媒講乜,點知有無被背後勢力如藥廠控制,我依然會我行我素

珍珠宮

Forgetmenot999 發表於 24-5-23 15:21
一直都唔知自己原來咁多年都生酮飲食,直至呢個名稱出現先知,我係超級食肉獸,但凡係高脂都真係特別好食, ...

你咁樣唔叫生醣,生酮身體要出酮體,食野分量要計得清清楚楚,間中食粉麵飯已經唔得,生酮飲食每日最多只可食5-10%碳水。油脂要佔7,8成比例,食肉都唔一定夠吸收咁高油脂

珍珠宮

Forgetmenot999 發表於 24-5-23 15:21
一直都唔知自己原來咁多年都生酮飲食,直至呢個名稱出現先知,我係超級食肉獸,但凡係高脂都真係特別好食, ...

咁唔係生酮

珍珠宮

請問你有無食菜,生果 ,高纖維食物?

珍珠宮

虎到金來勳章

你哩啲叫鐘意食肉啫

子爵府

wan_sosin 發表於 24-5-23 15:56
你咁樣唔叫生醣,生酮身體要出酮體,食野分量要計得清清楚楚,間中食粉麵飯已經唔得,生酮飲食每日最多只 ...

靠食肉的話,要淨食五花腩/雪花肥牛先得,仲要只能加胡椒同鹽,唔可以有其他調味

所以好多人直頭會要飲油(當然係好靚嗰啲)

大宅

簡單就消粍大過吸收就減到

珍珠宮

wan_sosin 發表於 24-5-23 15:56
你咁樣唔叫生醣,生酮身體要出酮體,食野分量要計得清清楚楚,間中食粉麵飯已經唔得,生酮飲食每日最多只 ...

請問係唔係要驗血才知有無生酮?

宜家有youtuber話,唔好食咁多碳水,麥皮麵包唔食,又話豬油係最健康,不同以前嘅食物金字塔。

珍珠宮

karshing 發表於 24-5-23 16:19
請問係唔係要驗血才知有無生酮?

宜家有youtuber話,唔好食咁多碳水,麥皮麵包唔食,又話豬油係最健康, ...

我聽過行生酮嘅人,係會去醫生度驗酮體。
生酮飲食亦有個風險係酮酸中毒。

不過以前嘅食物金字塔,碳水又變得太多。而家比較多人認為地中海飲食比較健康。

大宅

回覆樓主:

冇可能長期唔食某一種物質

象牙宮

欣兒都係生酮飲食後出現問題.

珍珠宮

2024年龍年勳章

Lihoma 發表於 24-5-23 13:43
我信均衡飲食

對,食物多元化

別墅

生酮飲食就算想做,都唔係咁易做到

珍珠宮

蘭開夏道 發表於 24-5-23 13:39
喺呀,佢話癌後一直keto,每次報告都靓到不得了,醫生都讚佢

請問係邊個?我諗唔到

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊