樓市動向

跳至

首頁
12345...11

尾頁

禁止訪問

大宅

驚比人話蠢? 又係幾大壓力既....^_^

男爵府

其實政府都講得好清楚: 政府要推倒樓價可以有好多種方法容易地做到,但推倒後要令樓價上升就非常困難。

政府潛意識係想樓價高嘛。

大宅

而家又唔係好貴喎, 我覺得仲合理, 起碼我都上到車 ^^ 我得老公一個人搵錢咋....仲有2條化骨龍.

講真, 要住名校網, 要住半山就冇我份囉.

原帖由 MRNT 於 25-2-2010 06:30 PM 發表
其實政府都講得好清楚: 政府要推倒樓價可以有好多種方法容易地做到,但推倒後要令樓價上升就非常困難。

政府潛意識係想樓價高嘛。

侯爵府

好媽媽勳章

agree..........
I remember that in the 198x, a lot of my relatives上車.
At that moment, the salary of a uni. grad. staff is around 2k. And the price of the flat is around 0.5M (low price old building) to 1M (new flat).
They don't car the flat is old (over 20 years),
they don't care the flat is with club house or not,
they don't care the flat is near to the MTR or not.
But now, people want to buy a 上車 flat with:
next to the MTR station or in the downtown
with good school net
new flat (less then 10 years)
with club house
larger then 500 sq ft
with good view
Most important, the price should 30% lower than the market price!!!!!

原帖由 dlmcdlcl 於 10-2-25 18:34 發表
而家又唔係好貴喎, 我覺得仲合理, 起碼我都上到車 ^^ 我得老公一個人搵錢咋....仲有2條化骨龍.

講真, 要住名校網, 要住半山就冇我份囉.

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

真係無人估到啦, 好似我上年7月尾賣咗, 到11月尾都趕快買番, 我姑丈 都話我無買錯, 佢有個親戚 就係成日諗會跌, 點知, 喺高峰期賣咗, 蝕咗200幾萬, 到而家都上唔番車

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 baba987 於 10-2-25 18:21 發表
講真大上大落一定唔係好事!!
但係有無諗機會只會留比d有準備的人(包括$同埋心態)

其實每隔幾年就有一次大條整,如果唔想高追,就不如等下個條整期,成日係咁鬧政府唔幫手推林樓市,不如諗下計賺多d$$好過啦!

講真樓市 ...

嘩, 你好勁呀

複式洋房

等得樓市跌可能都換到幾次車啦~~~

如果係自己住既話,又點會買貴呢~~~

講真,高質素既樓只會係有買貴冇買錯~~ 最緊要係自己真係有需要 (唔係低位撈番黎等佢升) 同有準備 ($$) 

與其坐以待斃,倒不如主動出擊啦!! 靠政府幫不如自己幫自己啦~~ 曬氣

別墅

原帖由 leanna~ 於 10-2-25 18:11 發表

I saw her post,i knew she missing the chance buy the flat at the lower price, the reason is---"到時希望個樓市再平就好啦"&"佢都信遲D會平既"&"話唔定到時買唔買樓重驚, 個心重15, 16:正所謂低處未算低,  ...

回應得一針見血. 根本就係自己睇錯市, 怪得邊個先?

複式洋房

我都係09年8月賣左樓,暫租樓打算買大間啲.
後尾發覺不對路,加上啲錢放銀行都無嘜利息,
所以12月睇啱樓都上番車!

所以我都好認同性格影響命運.

大宅

我都係09年2月賣左樓,暫租樓打算買大間啲.
&方便啲,後尾發覺不對路,
所以5月睇啱樓都上番車,買咗嗰美孚1000左右的單位,原本諗住可以買1200-1300呎,但發覺睇錯市,所以急急上返車,都miss咗最低時,但那時覺得博唔過所以唔敢再等,計過ok就買咗!

原帖由 abc_3212008 於 10-2-25 22:09 發表
我都係09年8月賣左樓,暫租樓打算買大間啲.
後尾發覺不對路,加上啲錢放銀行都無嘜利息,
所以12月睇啱樓都上番車!

所以我都好認同性格影響命運.

大宅

我都係09年中旬賣樓,租屋等跌市.
點知愈升愈有,終於係10月上番車.
其實,係呢個所謂'百年一遇的金融海潚',睇錯市係好正常.當知道大勢所在,就要順勢而行.
之前我從沒想過會買30幾年樓齡的樓,一心想買到市區又新又平的,無奈事與願違,唯有接受現實.
實在沒有人知道明天會怎樣,故不要為昨日的決定耿耿於懐,總要向前看,因為前面還有許許多多的明天.

原帖由 carmenlook 於 10-2-25 22:22 發表
我都係09年2月賣左樓,暫租樓打算買大間啲.
&方便啲,後尾發覺不對路,
所以5月睇啱樓都上番車,買咗嗰美孚1000左右的單位,原本諗住可以買1200-1300呎,但發覺睇錯市,所以急急上返車,都miss咗最低時,但那時覺得博唔過所以 ...

伯爵府

元朗 5-6000元一尺 都未係泡沫???

財爺話元朗 $5-6000元一尺成交,
香港豪宅 7萬元一尺成交,
直迫 97 價 ....
都末係泡沫 wow....

唔知財爺應為升幾多才算泡沫????

原帖由 westwest123 於 10-2-25 14:34 發表
完全同意!!! 噚日個預算案,真係睇到您火都嚟呀!!!!!
凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

大宅

會唔會到時樓價跌,那些本來話想買樓的人唔見哂(因為唸住未跌夠),剩返班負資產出來要政府推返高個市?

屆時那些議員又會出來做秀,支持負資產大聯盟?

別墅

原帖由 AAmother 於 10-2-26 00:11 發表
元朗 5-6000元一尺 都未係泡沫???

財爺話元朗 $5-6000元一尺成交,
香港豪宅 7萬元一尺成交,
直迫 97 價 ....
都末係泡沫 wow....

唔知財爺應為升幾多才算泡沫????
...

請問元朗係咪大部份屋苑都要5,6千蚊尺呢? 嘉湖山莊好多成交都仲係二千多元, 夠平未?

男爵府

其實要政府打壓樓市係咪自私了一點? 你之前無買樓就想個市跌, 但如人地辛辛苦苦, 死慳死抵供層樓就要被打壓?

試問如果你剛買左樓又想唔想政府出招打壓樓市?

有些人永遠都想最平買最貴沽, 但做唔到又後悔. (海嘯價咁平你有無買?)

男爵府

原帖由 TWS 於 10-2-25 23:48 發表
我都係09年中旬賣樓,租屋等跌市.
點知愈升愈有,終於係10月上番車.
其實,係呢個所謂'百年一遇的金融海潚',睇錯市係好正常.當知道大勢所在,就要順勢而行.
之前我從沒想過會買30幾年樓齡的樓,一心想買到市區又新又平的,無奈事與願 ...

我响去年年尾放左層樓, 屋企人本來話不如租樓, 但我話如果樓市不跌反大升, 豈不是要頂貴租? 而且又唔知升到幾時. 在香港衣/食/住/行以住的支出最大, 其他還可以慳一點. 所以唔好咁博. 最多係有能力買多層收租好過.

別墅

可能樓主係錯失機會
但開個topic都係發洩下
大家好似找錯處咁...

我都唔想大drop~
但都唔想急升得咁快law~
升得過急~
即使有低息因素~多資金流入
要加息/要走資都可以好快
升慢de~將來有事都無咁金(個人認為)

係人未buy都想平de既~
人之常情~

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 54heima 於 10-2-25 16:27 發表
你當然可以話仲有好多地方揀...就在半年前也只是半山豪宅勁升...但一層層推落黎...最終就是全港中下價樓全部狂升...冇謂爭邊個有理冇理...你在什麽立場...如果你已經是業主...樓價日日攀升就算只是紙上富貴但想著心 ...

講得好!!
而家個市根本就係唔健康,
我前日去揾大圍一個十年內既3房居屋盤,
叫價250萬(綠表價)..仲要封盤..
補埋地價盛惠318萬...

居屋咋...無會所...得個迷你公園...都開咁既價..
個市唔係痴..係咩..
居屋係比咩人住??我住緊公屋...想買個上車盤都唔得...
真係買唔起..250萬

首頁
12345...11

尾頁

跳至