自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

唉.......... 飲烈酒真係好易出事, 仲要晚晚飲, 其實係慢性自殺緊!!

原帖由 HAZEL920 於 10-5-14 17:01 發表

4x歲, 鐘意飲酒同應酬, 晚晚飲, 仲要鐘意烈酒...我唔明d人一係唔飲 一係飲到咁激....

大宅

我媽咪係上星期被確診腸癌, 我地都好r頭, 因為我亞媽食素傢, 咁都中腸癌 我ma咪50歲咋.唉,
跟住諗起7嫂又係腸癌走, 唉......我好驚呀

子爵府

有時可能係遺傳...即係食咩都..中...

原帖由 moontang 於 10-5-14 17:11 發表
我媽咪係上星期被確診腸癌, 我地都好r頭, 因為我亞媽食素傢, 咁都中腸癌 我ma咪50歲咋.唉,
跟住諗起7嫂又係腸癌走, 唉......我好驚呀 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 happypiano 於 10-5-14 17:05 發表
唉, 聽到你爸爸的情況都覺得佢真係............好辛苦. 連ling轉頭都要成個身轉晒, 食野又容易x親, 飲水又易x親...........好難怪佢樣樣野都會緊張d既, 因為佢真係唔小心既話會有問題出現, 到時辛苦既又係佢自己!!
...
佢試過幾次食飯,只係白飯,吞飯果陣cake住左,係喉嚨度唔上唔落,佢即刻扣喉整番出黎先無事,不過之後轉食粥,唔敢再食飯,同乾身既野,以前佢好鐘意食辣,而家都唔食得....

大宅

原帖由 april48 於 10-5-14 17:12 發表

係e生都係咁講, 但係家族中冇人患過腸癌bor!!!!
唉....遺傳~~~~咁即係我都好大機會中

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 susi1024169 於 10-5-14 17:13 發表
佢試過幾次食飯,只係白飯,吞飯果陣cake住左,係喉嚨度唔上唔落,佢即刻扣喉整番出黎先無事,不過之後轉食粥,唔敢再食飯,同乾身既野,以前佢好鐘意食辣,而家都唔食得.... ...

我諗cancer康復者真係好大陰影, 因為個種精神同肉體上既痛苦我諗真係好難受, 咁難得捱過來, 一定會好小心奕奕, 好似我以前都唔明d老人家點解骨痛到又話跳樓又話要死, 直到有次我扭親頸發炎, 劇痛左一星期咩都做唔到連訓覺都訓唔到望天光個隻, 真係有一刻生不如死既感覺:-|

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 HAZEL920 於 10-5-14 17:21 發表

我諗cancer康復者真係好大陰影, 因為個種精神同肉體上既痛苦我諗真係好難受, 咁難得捱過來, 一定會好小心奕奕, 好似我以前都唔明d老人家點解骨痛到又話跳樓又話要死, 直到有次我扭親頸發炎, 劇痛左一星期咩都做唔 ...
其實我有時都唔明佢,難得地執番條命,點解每日都仲要怨天怨地唔好好咁珍惜而家擁有既,但另一方面諗,如果我係佢,要我咁辛苦咁過每一日,我可能當初已經選擇唔去醫,我唔會想咁辛苦咁拖長條命,好辛苦~

伯爵府

原帖由 moontang 於 10-5-14 17:18 發表

係e生都係咁講, 但係家族中冇人患過腸癌bor!!!!
唉....遺傳~~~~咁即係我都好大機會中

加油呀! 屋企人有病 前路好難行, 親人24小時既關心支持同正能量好重要嫁! 我覺得有時未必有遺傳 有d女仔連男朋友都未有過就生婦科個d cancer, 我覺得無因由的。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我爸爸又係, 上年九月尾知道有cancer, 不過check一大輪都未知癌細胞o係邊度, 但11月尾就走左喇, 死左都唔知有咩野cancer.
,

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

係呀!癌症有幾種都可能會遺傳,
係乳癌、鼻咽癌同埋直腸癌。

原帖由 april48 於 10-5-14 17:12 發表

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

原帖由 HAZEL920 於 10-5-14 17:25 發表

加油呀! 屋企人有病 前路好難行, 親人24小時既關心支持同正能量好重要嫁! 我覺得有時未必有遺傳 有d女仔連男朋友都未有過就生婦科個d cancer, 我覺得無因由的。 ...

好認同,有D人佢生活正常,不煙不酒,早睡早起,睇佢好似好健康,但又得乜乜 CANCER,所以CANCER好難講,

伯爵府

原帖由 susi1024169 於 10-5-14 17:25 發表
其實我有時都唔明佢,難得地執番條命,點解每日都仲要怨天怨地唔好好咁珍惜而家擁有既,但另一方面諗,如果我係佢,要我咁辛苦咁過每一日,我可能當初已經選擇唔去醫,我唔會想咁辛苦咁拖長條命,好辛苦~ ...

我媽媽無生cancer但生過子宮瘤, 醫生要佢割除所有野, 由做左手術個年起佢就有了情緒病, 成日以為自己絕症 成日出入急診, 又睇私家專科, 但個個醫生話佢一d事都無, 6-7幾年黎都係咁, 我地曾經嘈到家都散咁滯。而家我地都睇化左, 佢要睇就由佢, 財散人安樂, 無得食時先算...唔係又有咩辦法丫

別墅

看到這個post好大感觸,我先生剛剛尋日因胃癌擴散走了,做哂手術、化療,電療,2個月後話復發&擴散,前後約一年就走了。他才35歲,不煙不酒,我們還有2個囡,醫學越來越倡明,但為何cancer仍是不治之症,而且好像越來越年青化,看著他在最後的一個月裡,身體可以暴瘦20多磅,最後只剩下皮包骨,可想言之D cancer幾惡。

伯爵府

原帖由 lingpanda 於 10-5-14 18:49 發表
看到這個post好大感觸,我先生剛剛尋日因胃癌擴散走了,做哂手術、化療,電療,2個月後話復發&擴散,前後約一年就走了。他才35歲,不煙不酒,我們還有2個囡,醫學越來越倡明,但為何cancer仍是不治之症,而且好像越來越年青化,看著他在最 ...

睇完都覺得痛心, 為左2個小朋友, 努力, 加油。

公爵府

我老公上次在醫院做手術(私家), 病房入面, 6個人有5個係有cancer, 得佢唔係. 有d人入來做手術, 有d人入來做化療, 有些人剛驗到有癌症

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 HAZEL920 於 10-5-14 17:31 發表

我媽媽無生cancer但生過子宮瘤, 醫生要佢割除所有野, 由做左手術個年起佢就有了情緒病, 成日以為自己絕症 成日出入急診, 又睇私家專科, 但個個醫生話佢一d事都無, 6-7幾年黎都係咁, 我地曾經嘈到家都散咁滯。而家我 ...
我地家人都好無奈,我爸d情緒病又愈來愈嚴重,成日覺得身邊既人害佢,佢可以話自己癌症番發都係因為身邊既人做某d野激到佢番發,僧曬全世界既人,而家所有親戚都唔再搵佢,怕左佢,佢個仔,我細佬我覺得佢都因為我爸成日鬧佢而搞到有精神病,同佢生活真係好大壓力,就連甩條頭髮落地都會比佢鬧餐,好怕連經濟支柱我媽都出事,但叫佢去睇醫生佢唔肯,只係日日屈係屋企,都唔知可以點~

公爵府

聽到你先生的事好心痛, 你要保重, 為咗2個囡囡要加油呀!

原帖由 lingpanda 於 10-5-14 18:49 發表
看到這個post好大感觸,我先生剛剛尋日因胃癌擴散走了,做哂手術、化療,電療,2個月後話復發&擴散,前後約一年就走了。他才35歲,不煙不酒,我們還有2個囡,醫學越來越倡明,但為何cancer仍是不治之症,而且好像越來越年青化,看著他在最 ...
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

有時命中注定既. 我有個同事都有CANCER, 散得好快.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

保重 加油呀 !!!

珍珠宮

好媽媽勳章

打少D手機啦, 尤其係巴士上, 唔好由上車講到落車, 幅射好勁架!

首頁

尾頁

跳至