想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 jh724724 於 10-7-2 02:30 發表
吓....四胞胎??
我兩個醫生都話超過3粒卵子成熟都會即刻終止療程(iui).
你朋友個醫生都好博啫.....
我當日三胞胎(已無心跳)醫生都話異卵三胞胎都應該要減胎,不過我當時係同卵三胞胎,醫生話無得減,就算BB繼續生長都係 ...

嘩, jh724724, 你咁勁的, 有三胞胎, 仲要係同卵的......

我個fd本身係多囊的, 打破卵針前, 佢有兩粒係成熟的(超過20mm), 其餘的都係20mm樓下(好多粒, 數唔到, 因為有d庶住左)~我估係打完破卵針, 多左d卵upgrade...

大家都唔敢太勸佢減, 或者係懷孕後, 個人好玻璃, 好易哭成淚人.... 醫生叫佢過多1個禮拜就好通知佢減胎啦...唔係的話, 胎太大, 怕減有危險~

大宅

原帖由 miffymiffy 於 10-7-1 19:19 發表

佢而家大約幾多wks ? 就咁睇, 佢都好似想順其自然多.

咁醫生有無話最遲要幾時決定 減胎 ? 佢屋企人又有咩意見 ? 你朋友有無信教架 ?

祝佢順順利利啦~ ...

屋企人/fd/醫生: 個個都叫佢減....但又唔敢勸得太利害~

講起信教, miffymiffy你提醒我, 佢本身信天主教, 唔知係咪咁, 唔肯減~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 tinlingyuetka 於 10-7-2 08:18 發表

屋企人/fd/醫生: 個個都叫佢減....但又唔敢勸得太利害~

講起信教, miffymiffy你提醒我, 佢本身信天主教, 唔知係咪咁, 唔肯減~

我唸呢個係佢最主要原因, 咁佢老公係咪都係教徒? 如果係咁, 我唸佢或者會交晒俾佢既主去安排, 唯有叫佢多d 禱告. (其實佢d 教友有無話有咩睇法 )

好似國內都有d 4-6胞胎case 可以順利出生, 在此祝佢順順利利, 大小平安

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果係唔健康, 自己會"淘汰", 因為這是大自然定律, 汰弱留強, 我有個friend, twins都有一個唔得, 自己冇左, 最後生左一個出嚟, 健健康康!
如果佢係信徒, 佢堅持要, 大家都冇辦法, 我相信醫生會同佢講左有咩風險, 現今醫學倡明, 亦唔駛咁擔心, 你叫佢多祈禱, 佢會明白神心意!

兒女是耶和華所賜的產業.所懷的胎、是他所給的賞賜。
詩 127:3

我的肺腑是你所造的.我在母腹中、你已覆庇我。我要稱謝你、因我受造奇妙可畏.你的作為奇妙.這是我心深知道的。
詩篇139:13-14

男爵府

外國都有case的, 有d六胞胎添! 你地可以睇下Disxovxry Hxme axd Health 呢個channel, 好多節目講人工受孕有多胞胎的.

你知唔知邊個係Jon & Kate? 佢地就係人工先有雙胞胎, 之後再人工受孕生左六胞胎, 結婚7年生8個, 對夫婦之後拍真人show, 做左celebrity啦... 不過之後佢地申請離婚... 有研究做過有多胞胎的夫婦較易離婚的(報紙賣), 所以夫婦間真係要好好商量先得...

大宅

多謝各位關心, 事情發展得太快啦~ 她決心拎走2個~ 於是乎想"狠心"及"快刀斬亂馬",因為怕愈久愈不捨~而且, 經濟上, 他們夫妻是"小康之家"~故今天就去了減胎~~~

我亦跟着她去, 去到時, 醫生說只是用針咭下去那兩個"小肧胎"就ok~ 這比我想像中簡單得多了. 至少沒有"墮胎"般嚴重受傷害~

然後, 去到另外一間房, 那邊白幽幽的, 冷冷的電腦上很快就出現4個白閃閃的物體, 用些許想像的話, 亦可以想像為4個在休睡的小蝦米.

起初, 他們皆不動, 或而在睡覺吧, 因為她們的母親在沙發上等時坐得很久, 所以他們亦睡得很安穩~

當醫生想把最小的那一個肧胎除去時, 當時, 醫生很快把針按下去, 然後, 突然見到那個小生命, 似是受驚似的, 彈開了. 然後, 附近的3個小兄弟姐妹, 都全部在避開, 此時, 很難想像他們是在法律上還沒有地位的"生命".... 我亦很震撼~在這裏, 我亦要公開跟我朋友道歉, 當初, 我還在想"你至少有4個後備, 我亦有一個就好了"~ 但見到在黑慕上出現的活生生的畫面, 我突然有了更深一層的感受... 有點兒想哭... 因為那一個正在被人工淘汰的生命, 正活生生在"爭札"中, 在逃避, 而同居的兄弟姐妹, 都似乎感受到危機中的生離死別, 全部皆不能"沈默", 一眾起來"抗議"...

於是乎, 第1次針便失敗了. 我朋友是個很"心軟"的玻璃+順得小姐, 因為去胎不必打麻醉針, 所以她在醫生第2次"施針時, 就很堅決地從那張可升降的睡床中起來, 說放棄去胎~ 我見着她, 似是血色全無, 嘴唇發白, 有些兒激動, 然後, 敇敇兩下子, 眼淚由眼眶中奪出~ 我扶她起來時, 發現她手臂上全是雞皮屹立, 很冷~ 但, 頃刻, 我對她"肅然起敬"上來~ 當初我亦有分勸她去胎, 但今朝我卻對她留胎的決定覺得驕傲~
"要生一齊生, 要死一齊死, 豪俾你~"這句話竟然是由我中學識至如今的玻璃小姐口中講出....感概良多~

對唔住, 癈話多左~

子爵府

very very touching,
and very pround of your friend, pray for her, and God will bless her and her babies, don't worry, God will carry you.
truly support u!

伯爵府

原帖由 tinlingyuetka 於 10-7-3 17:17 發表
多謝各位關心, 事情發展得太快啦~ 她決心拎走2個~ 於是乎想"狠心"及"快刀斬亂馬", 今天就去了減胎~~~

我亦跟着她去, 去到時, 醫生說只是用針咭下去那兩個"小肧胎"就ok~ 這比我想像中簡單得多了. 至少沒有"墮胎"般嚴 ...

好感動......!

未陀個BB嘅人,係唔會明架! 好多人覺得,EVEN醫學上都認為未過某個週數唔當HUMAN BEING,又有人覺得未成型都唔算係咩...等,BUT當陀住個胎係自己的話,EVEN未成人型,只要妳見到佢個心跳,果一刻開始,佢係有生命,佢係妳嘅孩子,所以我完全明白樓主個FD嘅做法,真係要好多勇氣先做到架,我向樓主朋友致敬!

複式洋房

我有多囊fd iui 四胞胎呀~ 點算呀~

我都係多囊架,我係做IVF的,醫生話一定唔會俾我放三粒入肚,她只肯放一粒,最後因胚胎專家建議可試放兩粒我先可按意願放兩粒,今天醫生來電告知成功懷孕,但唔記得咩指數偏高,話我有機會孖胎,兩星期後先回去CHECK,醫生話多囊的人懷兩個已有風險,我都好擔心呢,您朋友好偉大及勇氣可嘉呀 !

子爵府

好感動 要做咁個決定唔容易, 佩服同尊敬佢的勇氣, 吉人自有天相, 希望樓主朋友同肚內面的小朋友全部健康, 母子/女全部平安, 加油呀!!!

大宅

Very touching....I also wanted to cry when i read it....and I'm sure the little babies wanted to tell your friend that they want to survive...at least give them a try. God will give the best to your friend no matter what the final result will be. Almost 10 months ago I was pregnant, one week later, confirmed that I got twins....another week later, one more split into triplets...but the third BB got no heartbeat all the way....when my twins were at 4th month, their heartbeat stopped as well. Although I was very sad...but I still thank God for giving me the chance to experience them....at least they were good kids and didn't make too much physical pain to me during the natural delivery.....I still miss my babies but I'm sure they're not way more happy in the heaven.......

I'm sure everything that happened come for a reason.....God always give us the best....and I'm sure God will give the best to your friend too....she has to believe in herself..........I wish her all the best and good luck all the way!!!!! 4 BBs, add oil!!

男爵府

加油呀!媽咪同BB真係會心心相印心靈相通架,既然下定決心決定了, 就提下你朋友嚟緊9個月諗多D開心嘢比多D正能量BABY,佢地會知道架,樂觀去面去嚟緊嘅日子,關關難過關關過。

第時你朋友生咗嚟我豬公館 OR 介紹比我識, 私底下幫佢搵平靚正衫仔。(真心的^^)

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 tinlingyuetka 於 10-7-3 17:17 發表
當醫生想把最小的那一個肧胎除去時, 當時, 醫生很快把針按下去, 然後, 突然見到那個小生命, 似是受驚似的, 彈開了. 然後, 附近的3個小兄弟姐妹, 都全部在避開, 此時, 很難想像他們是在法律上還沒有地位的"生命".... 我亦很震撼~在這裏, 我亦要公開跟我朋友道歉, 當初, 我還在想"你至少有4個後備, 我亦有一個就好了"~ 但見到在黑慕上出現的活生生的畫面, 我突然有了更深一層的感受... 有點兒想哭... 因為那一個正在被人工淘汰的生命, 正活生生在"爭札"中, 在逃避, 而同居的兄弟姐妹, 都似乎感受到危機中的生離死別, 全部皆不能"沈默", 一眾起來"抗議"...

4bb's 加油呀

男爵府

唔知講咩好, 好感動, 支持你地, 加油!!!

大宅

原帖由 cutiebee 於 10-7-3 22:19 發表
Very touching....I also wanted to cry when i read it....and I'm sure the little babies wanted to tell your friend that they want to survive...at least give them a try. God will give the best to your ...
下, cutiebee, 你曾有三胞胎呀~~~ 犀利呀~~~我覺得要認受多胞胎帶來的生活轉變, 風吹雨打, 係不容易的~~~~ 你好叻叻呀~~~ 最後, 那三位bb離開你, 打擊不少呀, 你仲咁開朗, 相信有主引導的你係有福的~~ 我好佩服你呀~ 若主角換作是我, 不知要"乎天喚地"多久.....

大宅

原帖由 MILAM0511 於 10-7-3 20:39 發表
我都係多囊架,我係做IVF的,醫生話一定唔會俾我放三粒入肚,她只肯放一粒,最後因胚胎專家建議可試放兩粒我先可按意願放兩粒,今天醫生來電告知成功懷孕,但唔記得咩指數偏高,話我有機會孖胎,兩星期後先回去CHECK,醫生話 ...
你又係孖胎mum呀, 真偉大~~ 只係iui打破卵針前, 仲未排卵, 唔似ivf咁可以計到咁準~

子爵府

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 睛靈勳章

加油!好好保重身體!

大宅

tinlingyuetka, when the Dr told me the bad news, I accepted it already...although very said as I believed, if the BBs were not healthy and they chose to leave, I'd prefer they went to the heaven and be the angels.......think in another way, God doesn't want us (my BBs & us) to suffer......and I have to believe in myself that I will have a healthier BB next time (or BBs, because that was my first pregnancy - natural type, Dr said next time may hv higher chance than other mom that I got more than 1 B)....I will not give up and just started to try again la!! ^0^ Hope will get bingo soon!!

Tell your frirend to talk to the BBs everyday, they can hear ga......no need to be afraid at all.....as the BBs need her support.....we are all here to support your friend too!! ADD OIL!! ^0^

大宅

減胎都睇到我 希望大人及bb一路平安

如果發生係我身上,我見住個胎逃跑,我都會唔捨得

其實係唔係一定會比媽媽親眼睇住減胎0家

好殘忍

祝福佢地健康成長

子爵府

4 bbs and their mom will be in my praying all the time. hope ur friend will know many people support her, all the fear to give the God, God will carry everything for u, God bless!

首頁

尾頁

跳至