家庭理財

跳至

首頁
12345...26

尾頁

男爵府

畀面勳章

引用:係咪間間bank都有得買gar?+價錢又有冇分別g

原帖由 於 11-07-30 發表
係咪間間bank都有得買gar? 價錢又有冇分別gar?
據我所知,中銀、恒生、上商、永亨都有實金賣,不過唔係間間都有一両裝,如恒生賣的是五両裝金條,銀碼較大,我寧願買金粒。

上商分行買金walk-in就可以!不過一般分行存貨不多,我係中環分行買,買賣都方便
,但買之前最好打電話查詢存貨。

大宅

mymelody0701 發表於 11-7-30 23:13
據我所知,中銀、恒生、上商、永亨都有實金賣,不過唔係間間都有一両裝,如恒生賣的是五両裝金條,銀碼較大 ...

你好, 謝謝你在另一個topic解答了有關銀條的問題. 現在我又想問一下, 買實金金粒或是買paper gold (九九九九金(存摺)好? 因為實在不太了解. thx!

大宅

香港九九九九金(存摺) 同 香港九九金(存摺) 有咩不同呀?
請指教!
thanks

大宅

回覆:kittycky 的帖子

我諗係9999金的純金度比99金高,價格因此貴一點

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:mymelody0701+發表於+11-7-30+23:13+

原帖由 wingyinmami 於 11-07-31 發表
你好, 謝謝你在另一個topic解答了有關銀條的問題. 現在我又想問一下, 買實金金粒或是買paper gold (九九九 ...
Paper gold買賣的確好方便,用e-banking click 個制就可隨時買賣,又無儲存問題,但要留意paper gold係無實貨交收(可留意銀行的T&C, 有註明一旦銀行違約或其他情況下,銀行無需以實物賠償),因此我偏向買實貨,反正價錢相差不遠。

禁止訪問

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

公爵府

請問上商是最抵嗎 ? 近日話 金會上到 $ 1800

大宅

littlehoneymum 發表於 11-7-31 09:50

$1800? 一錢?

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

引用:請問上商是最抵嗎+?+近日話+金會上到+$+180

原帖由 littlehoneymum 於 11-07-31 發表
以9999金價計,間間銀行都差不多,而買賣差價上中銀、恒生仲抵,差價只需$30,反而上商差價要$70,但上商的好處是有一両裝金粒賣,且貨源較充足,容易隨時買入。不過相比金舖,銀行的差價已超抵,因為金舖的買賣差價是千多元!我都好後悔曾經係周生生買金粒,個價同銀行比差咁遠!

話金價會上到$1800,我估你指美元計,事實上現在國際金價已經是$1628一安士,如美國再來個QE3,一啲都唔奇!

男爵府

畀面勳章

回覆:mymelody0701 的帖子

國際金價今晚衝上US$1638,走勢凌厲!

禁止訪問

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大宅

我想溶左d唔用既金飾去買金粒, 因有太多唔同商號 (有d都唔記得啦..),

請問知唔知邊間扣火耗最少最抵?

Don't worry, be happy to yourself and your family!

珍珠宮

你覺得買咩金收床係最靚架?

男爵府

畀面勳章

引用:0701你覺得買咩金收床係最靚架?

原帖由 我係女仔 於 11-08-02 發表
你覺得買咩金收床係最靚架?
現階段只會係銀行買金粒保值,始終飾金的手續費及手工費太高

男爵府

回覆 mymelody0701 的帖子

你意思指金鋪買賣差價既相差千幾蚊? 即係我賣返係佢到買既金粒個價值會比當時金價少千幾蚊? 而BANK就只係相差$30-$70?
但我想知呀, 如果係咁仲邊有人會咁傻走去金鋪買金粒呢?
因為我未買過想了解下, 金粒係點樣? 可唔可以有相睇吓吸引吓我地呀??
我見上商個9999價$15260, 就用$15260去買一粒回來嗎?
有意思想買黎保值, 所以多左D問題...麻煩你解答啊

THANKS

男爵府

畀面勳章

引用:回覆+mymelody0701+的帖子 你意思指金鋪買

原帖由 momotam168 於 11-08-03 發表
回覆 mymelody0701 的帖子

你意思指金鋪買賣差價既相差千幾蚊? 即係我賣返係佢到買既金粒個價值會比當時金 ...
一般人想買金正常都會去金鋪,又點會想起銀行呢?我自己都做過儍仔,走去周xx買,因為金舖總有一間係左近。金舖買賣差價一定比銀行高,同樣買一両足金,我會選擇到銀行買,你大可check吓兩者的差價,自然睇到個分別。不過有金賣既分行主要集中在中環,要買就無金鋪咁方便。

到銀行買金係用"銀行賣出價"計,想睇金粒相,去第一頁就會見到我貼的上商金粒相。

momotam168  點解我完全睇唔到你有POST相既????  發表於 11-8-3 12:56
我係女仔  D金  發表於 11-8-3 12:51
我係女仔  你諗住咩價先賣呀?  發表於 11-8-3 12:50

禁止訪問

男爵府

我打電話去上商問左, 間間分行都有存貨, 不過量就未必多
我Check左近我自己果間今日有存貨囉....
可能晏d去買

禁止訪問

首頁
12345...26

尾頁

跳至