論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:唔同意外傭加薪至$4000 !選舉期間齊發聲!

踢公民袋、職工聞出局就岩,手指咬出唔咬入

別墅

引用:請政府修改法例保障僱主們,增設試用期,外

原帖由 Cookie0701 於 12-08-07 發表
請政府修改法例保障僱主們,增設試用期,外傭離職自費機票回家鄉,斷約的工人一定要回家鄉等新僱主。政府願 ...
講得好啱,我撐你!

大宅

其實叫顧主團結依個問題,響依版都出現唔少次。但點先可以團結到大家既力量反應比政府呢?!
我絕對支持修改現明不付實同對顧主不公平的勞工條例。如果有需要集合簽名或遊行行動,唔該PM我, thanks~

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

$3740 vs $4000 分別唔係好大, 但係作為僱主, 條氣唔順至真. 佢地好識走法律罅, 又睇準我地呢班僱主忙於搵食唔得閒同佢地玩野. 如果有議員可以令gov 修訂法律比多D保障我地, 我地呢班都唔止30萬人啦!

有以下建議:

1) 修改下綠色嗰份contract, 醫保只限於勞保所包既野, cancer之類既患疾僱主唔會包.

2) 設試用期.

3) 設考核制度, 唔理佢地國家有咩"training"比過佢地, 佢地要pass到HK呢邊既exam, 有張proof至可以做野. 話識湊BB既咪考佢囉, 好似醫院D病房助理佢地都要逐part考咁. 喺HK樣樣都有考核 (小型工程, 保安, 地盤, 家務助理...) 點解本地既家務助理要有證書而佢地唔使? 佢地仲係24小時喺僱主屋企, 責任大過part time家務助理啦. 仲有, 佢地一D安全意識都冇, 呢D都應該包埋要佢地考啦. 其實有呢個system, 亦可令僱主知道佢地有咩專長, 搵配對容易D, 又可以減少錯配.

3) 政府設立central system, 走過佬, 借錢唔還, mal-treat小朋友/老人, 偷野, 博炒, 鐘意亂告僱主, 玩失蹤... 入哂個system, 准僱主可以查到再考慮請唔請啦.

4) 大肚可以炒.

5) 未約滿中止contract唔包air-ticket.

6) 最緊要... 係規管agent, 好多工人都係比agent教壞.

7) 叫食環逢假日去外傭聚集地方拉人, 佢地好鐘意喺度擺賣,又掉垃圾, 霸哂D地方. 淨係拉佢地都夠quota交差啦!

jillianmami  very very agreed  發表於 12-8-11 01:22
Ssfwwk    發表於 12-8-9 15:47
mailling  AGREE  發表於 12-8-8 14:40

別墅

agree!

別墅

引用:+本帖最後由+Teresa+於+12-8-7+23:33+編輯+

原帖由 Teresa 於 12-08-07 發表

$3740 vs $4000 分別唔係好大, 但係作為僱主, 條氣唔順至真. ...

大宅

回覆 Teresa 的帖子

Totally agree!!!

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Teresa 發表於 12-8-7 23:14
$3740 vs $4000 分別唔係好大, 但係作為僱主, 條氣唔順至真. 佢地好識走法律罅, 又睇準我地呢班僱主忙於搵 ...

agree
DoDoDo

男爵府

回覆 Teresa 的帖子

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章

$3740 vs $4000 分別唔係好大, 但係作為僱主, 條氣唔順至真. 佢地好識走法律罅, 又睇準我地呢班僱主忙於搵 ...

應該開個組...比大家知道...好僱主不滿...

李生唔好幫晒d外傭!

大宅

好媽媽勳章

唔同意外傭加薪至$4000 !選舉期間齊發聲!

好欣賞Teresa的建議,點先大家可團結些講出我們的建議?若實行到Teresa的一些措施,我估大家都冇咁煩惱!

大宅

agree

大宅

引用:+本帖最後由+Teresa+於+12-8-7+23:33+編輯+

原帖由 Teresa 於 12-08-07 發表

$3740 vs $4000 分別唔係好大, 但係作為僱主, 條氣唔順至真. ...
你嘅提議實在太好,我真係想印咗你嘅建議出嚟,直接交俾派傳單嘅準議員.

洋房

加條毛 !!!

男爵府

講中晒我地既心聲,而且我地既要求好合理!

子爵府

舉腳趾贊成.

子爵府

佢o地根本唔值得加到$4000人工, 香港太自由, 又多政黨撐(為選票), 睇下新加坡d外傭會唔會好似香港o甘, 俾佢o地話點就點!? 再係o甘樣, 好快就要加到$5000...! 通脹, 其實唔關外傭事, 因為僱主要包o西外傭起居飲食, 唔該分清楚d, 唔好將所謂通脹為外傭嘅藉口加人工 rubbish!

別墅

見到李卓人個名已經火起!

港奸 走狗

下一代生仔小心無 pat pat

大宅

我們是一班弱勢僱主,
有誰會理我們.

首頁

尾頁

跳至