夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

Re: 有無bk國民是後母,好辛苦呀....

複式洋房

ABCD媽咪
曾經我都同妳一樣想法,但當我老公同我講,個仔留反佢自己教,同埋我奶奶都一樣講法,我無可能同妳既想法做落去!

伯爵府

好媽媽勳章

veronica941
當然也有你的case..
我也給老公教二女..但不是因為後母不好插手的原因
是因為她比較怕爸爸...我地傾過後..她比老公教.哈哈
但她們的生活所有..仍是我處理
我的case是幸運的..因為她們在很小的時候..因為在我老公未追我..她們就要求我當她們媽媽
所以她們好接納同好愛我
二女曾跑去我肚果到..要我扮一次生佢出來
然後就話我是生她的
和她們也很接受兩個小的
我有bb時...二女走路是張開手...走在我前面
有人行過..就會說.."媽媽有bb..不要走過來"
可愛吧!~~

其實我真的覺得放下"後母"的名詞
當佢地係親生的..
o甘會過得舒服很多
假如你老公覺得他教會好一點
就讓他教呀..
就算是親生的小孩...父母也有分好人醜人麻

如果關係好難開始..
就由生活小節開始去關愛..
煮些他愛食的...關心他冷呀..暖呀..飽呀..多讚賞呀
不要怕付出...一定會有收成的一天

你們曾提過的偷錢呀..說謊呀..所有呀
都有在我家發生過
我會氣上頭..的鬧
這是品行的問題....錯我一定鬧
做得好...例如幫手做家事..我會讚和kiss
加油!
可能有失敗不開心的狀況
不過就算是親生的..也會有失敗狀況呀
加油!!~~~失敗了..再來!!~~再失敗~~再來!~

不過我很不喜歡其他家人會給說話
例如你奶奶好似怕你刻薄個孫o甘
我day1就表明...我一定嚴勵的教
因她是我一輩子的女兒
她們乖巧..是我們未來的幸福..

當日我知道也有人背後說我這些
我懶得理她們..到現在有成果
就說你這樣做對對對
算吧...食飽沒事做的人..就只會找事來說
管他的!! 做些成果來塞住他們

複式洋房

veronica941,
我同你嘅處境一模一樣呀!想教好佢,俾老公同99都叫我唔好埋佢,99仲鬧我"後底乸"添!我好委屈呀!唔係細路就一定做咩都可以,一定係d大人唔教,也有d細路係唔受教的,我唔係無試過,佢一樣係做戲咁做,教一套做一套,咁又點呢?
ABCD媽咪,
你講嘅道理我都識,你可以用你嗰套方法去教就梗係好啦!但如果你老公同99都叫你唔好教,唔好理佢,咁你仲可以講咩道理呢?後母就係後母,即係話你唔一定可以當佢係親生仔女咁教!因為你始終唔係生佢出黎嗰個,有人會覺得你對佢唔好而唔俾你出聲,仲要話番你轉頭......咁你又點做?唔通次次同99死過?同老公炒大獲?唯有見到唔出聲!係佢地以為欠左個細路而縱容佢,其實係害左佢!我咪由得佢地囉!到宜家個钿路都係咩都唔識,無常識,無規舉,無礼貌,我都唔會出聲教佢架!仲有,父親再婚,唔係話一定要個細路話事卦?唔洗問準佢同意卦?佢生母都未結婚,咪一樣唔理佢!

大宅

ABCD媽,
最近睇開你的綱址,你真是一個偉大媽媽. 還以為4個都是你生.
我姑仔都系一個好好的後母. 比D時間小朋友,相信不久將來你和你的仔仔也能成為好朋友.

複式洋房

我個家庭就係上有爺爺嬤嬤下有一個阿叔兩個姑姐我根本就左右做人難。我奶奶話佢由貓仔咁細湊到咁大佢做咩點會唔知就算要教都等佢親老豆教呀!佢同得我咁講我又可以做d咩。好似尋日我銀包唔見左一百蚊妳地估我老公點講佢話我無証無句點可以話係佢做重有妳講之嘛我點知係真定架我夠唔見錢啦間房得我同妳我夠可以話妳偷囉試問一下我老公都要咁講我可以做到d咩出尼。

大宅

我就唔係後母 不過我都知做人後母一定唔易做 因為做好有話講 (因為覺得係應份) 做得唔好又話你"後底
努力考到UMPIRE

翡翠宮

其實有時你都要站在小朋友立場諗下在一個佢無得選擇既情況下要面對父母分離的而且確好令人婉惜 :cry: 但畢境我覺得後母難唔難做, 除了面對非親生子女既壓力外, 仲有就係老人家方面是否接納, 因為當佢地都接納到你呢個後母同認同你既存在時, 我相信在教子女方面都可以得心應手, 起碼可以償罰分明, 唔會比人話你尖酸刻薄緊佢個孫先啦 :cry: 不過我覺得當小朋友越細你呢個後母越易做, 相反當佢地長大後有自己既思想時唔好話後母難做, 我自己呢個親生亞媽對於管教越黎越大既親生女亦無所適從啦 :cry: :-(

伯爵府

好媽媽勳章

veronica941
你老公講果句同我老公講果句..一模一樣
話無証無據
我果時多d留意...到有証有據時
交比老公...同佢講~~唔教就害死個女
果時我也有搵埋社工去幫我地的

我比你和火星人好彩
我老爺奶奶已不在...沒有長輩加意見
同埋小朋友好細時就開始湊
加油!~~就算親生..非親生的也要加油!
做人亞媽本來就難
有時真的要靠老公去幫手

複式洋房

最慘就係,我老公係屋企既時間少,所見既事實根本就唔多,同埋佢既性格就係老爺出聲教孫,佢就唔出聲架啦,所以好多時就算連佢覺得係錯,都會唔出聲,所以形成佢個仔根本都無當過佢係老豆,個老豆講咩,個仔咪咩都話阿爺講,一係就話係阿嬤講。我老公雖然係大佬,有三個弟妹,但無一個會叫佢做阿哥,連兩個妹成日都無大無細咁話個大佬,所以梗加形成佢個仔都無大無細咁點個老豆做野,但我老公都唔係d咩問題囉!

複式洋房

重有我以家有左bb,雖然我老公係開心,但我奶奶就話佢有兩個孫已經好煩啦(其中一個係我老公個細佬個女),唔想再有咁多孫喎,試問一下,比妳地聽到,可以點諗,尼個家根本就無接受過我(雖然我老爺對我都幾好,但當家果個係我奶奶),我又可以點,我老公就係淨係識得話我,話我唔係全世界既人就妳一個,佢根本就無睇諒過我,唔係我無努力過,係根本努力都無用,所以到以家已經有左5個月,但我一d都唔想生佢出尼,當初我話唔要個bb,我老公話:妳咪去落左佢囉,跟住妳以後唔洗再返尼,我同妳離婚。所以我好驚我會離開我老公,所以我唔想再生多一個細路出尼,令佢係單親家庭長大呀!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你好,我未至於係人後母,因為我未同我男友結婚,我唔想就係因為佢結過婚,我都有

伯爵府

好媽媽勳章

veronica941
你有左bb就唔好諗o甘多了
留比你老公去想啦
你要唔要同兩老住架?

王國長老

王國長老

ABCD媽咪:

希望妳冇介意我未得妳同意就搵妳做免費顧問 :mrgreen:

因為,妳既態度觀點真係好值得學習.

最重要,最難做到既,都係視如己出,尤其小朋友係好曳.

我唔係話其他媽咪唔岩,我親人都有呢個苦況,好需要妳呢種過來人俾d經驗之談大家

無私咁教,錯就要鬧,真係好難,分分鐘俾人千萬句閒話壓死....但係,教仔女係兩公婆既事,人地講乜要做到懶理,最重要同老公有共識,單單一個人去教係好辛苦,亦都事倍功半.

加油呀,各位難做既"媽媽"們
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

複式洋房

要架!

大宅

人同人相處, 係互動的, 有時就算你想對人好, 人地都未必受. 如果小朋友細 (2-3嵗或以下)都易d同佢地建立到感情, 如果10嵗或以上就比較難搞, 特別係d性格有問題的 ... 最痛苦, 其實係老公的態度, 通常佢地都自覺欠了個仔/女好多好多, 就算佢地做的事不對, 或有過份的要求, 佢地老豆都不忍拒絕, 什至縱容佢地. 對枕邊人就冇咁寬容了, 郁d發脾4, 係唔公平架啦. 總之, 千其千其唔好同個單親男人拍拖結婚, 你永遠唔會係佢心中的第一位 ... :tongue:

公爵府

公爵府

公爵府

公爵府

首頁

尾頁

跳至