2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 0q.cathy 的帖子

都算係呀..
朝早六點幾見紅已有4分鐘一次宮縮。
我沖埋涼﹑食埋早餐先出發。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆 phoebeland 的帖子

你都好勁, 好定呀. 我見紅就立即叫c6預備(半夜2點幾), 我自己就洗頭後立即同c6去醫院啦. 好彩醫院7點有早餐食, 如果唔係, 有排餓~~

別墅

引用:我之前都有(2010年),+不過好遲先叫c6黎,+我

原帖由 0q.cathy 於 13-01-08 發表
我之前都有(2010年), 不過好遲先叫c6黎, 我已經叫住得近(坐taxi 都唔駛30蚊), d人話差不多了, 幫我打電話比 ...
你果次咁好既,我生既經驗係超唔愉快

公爵府

回覆:baby120511 的帖子

係咪都係PMH?分享一下

別墅

回覆:0q.cathy 的帖子

果陣我痛左2日,臨生果晚聽到個姑娘同另一個待產婦講,就生得既要講,如果唔係產房無位就無得生,到時要忍,唉,呢個係雙非衝急症既原因。
到生得果陣,可能我忍得無咩點叫,但就好聽醫生話,只要去到某個頻率,痛既次數有返咁上下密同耐就代表生得(每次有寫低)我同待產房姑娘講,但竟然唔理我,話我無咁快生,所以唔肯幫我睇開到幾大,但自己知自己事,最後要鬧佢佢先肯幫我睇,一睇之下就即刻叫我執野話生得,跟住仲發燒,但都唔理我,幸好有個姐姐幫我,
諗住去到產房會好啲,點知先係悪夢既開始,頭一胎實會上產前講座,啲姑娘當時教生果陣既呼吸,點知就咁比助產護係咁鬧,叫我留返啲力,又講好多難聽說話,話唔想生就咪鬼生之類,搞到我就算生完果頭幾個月都驚緊唔敢生第2胎,幸好記性差,有好多難聽內容已唔記得,但就仲有2點永世難忘,就係生到一半問我剪唔剪陰道,果下我呆左比唔切反應,因為正常唔係一定要剪既咩,另一個就係逢針逢到一半唔夠線要出去揾醫生再拎線同重新逢過。
呢個就係我當時既經驗,所以呢胎我都有优疑仲響唔響pmh到生好,但我估少左雙非衝急症可能會好好多既

別墅

果陣我痛左2日,臨生果晚聽到個姑娘同另一個待產婦講,就生得既要講,如果唔係產房無位就無得生,到時要忍,唉,呢個係雙非衝急症既原因。
到生得果陣,可能我忍得無咩點叫,但就好聽醫生話,只要去到某個頻率,痛既次數有返咁上下密同耐就代表生得(每次有寫低)我同待產房姑娘講,但竟然唔理我,話我無咁快生,所以唔肯幫我睇開到幾大,但自己知自己事,最後要鬧佢佢先肯幫我睇,一睇之下就即刻叫我執野話生得,跟住仲發燒,但都唔理我,幸好有個姐姐幫我,

別墅

回覆:phoebeland 的帖子

你都係2011生第一胎?幾月呀

公爵府

回覆 baby120511 的帖子

嘩, 真係好慘wor, 你第一胎係幾時呀?? 可能真係太多大肚婆, 做唔哂, 做到d 醫生無唒心機, 所以先會咁.

因為我無上產前房, 所以一開始已同我駁左d 機, 可以test 到幾時有陣痛, 有幾痛, 同bb & 我心跳, 如果好痛定咩, 架機會出聲ca, d 姑娘仲走黎問我痛唔痛, 如果痛, 醫生等陣黎, 就叫我問醫生比止痛針我. 好好呀! 之後我有叫醫生打止痛針, 打左就唔痛了, 我仲訓左陣, 之後又痛, d 姑娘問我會唔會用無痛分免, 佢地叫我考慮下, 如果想, 就同佢地講, 要安排痳醉師. 我之前聽人講唔好, 所以我開始都話唔駛, 後期真係好痛, 我話好, 點知姑娘同我講我太遲講啦, 個痳醉師要一個鐘後先黎到, 但我已經生得啦, 就叫我自己生, 唔好等.

生左之後要繨針, 佢地有問我要唔要落痳醉, 我當然話要啦, 所以繨針都唔痛, 不過個感覺好恐怖, 係感覺到佢地拉條線, 不過姑娘有同我講大約繨幾針, 都有心理預備, 又有局部痲醉, 之後上左產後房又有止痛藥食, 所以我覺得pmh 都幾好.

希望我既分享對大家都有用啦.

公爵府

我估佢地唔係問你剪唔剪陰道, 而係話要剪陰道啦. 我記得個時佢地都有同我講, 下一下就要剪陰道啦, 比d心理預備我地, 因都幾痛.

別墅

我果陣都好好喎,我未話痛都已經話幫我打定止痛針,
唔知係咪叫好彩,果日個產房一啲都唔爆。

別墅

我第一胎就係2011年,佢地係問我剪唔剪,因我記得答係唔剪後來生唔到先剪,你果次真係好好,簡直天同地,可能係零晨生啦,不過聽你咁講,我放心好多,最多唔咁早入院

0q.cathy  人地話第二胎會快好多, 所以一有見紅or 穿水, 就立即去醫院啦~~  發表於 13-1-10 10:10

別墅

回覆 Qqbbbaby 的帖子

我七月呀, 你呢?

別墅

12月呀,依家成日攰,湊得有小小辛苦,你呢?

別墅

回覆:Qqbbbaby 的帖子

我要番工,BB由99及工人湊,所以都ok!
你FTM?

別墅

係呀,ftm,依家無得點抱呀女有啲唔慣,哈哈
今胎我早左腰痛呀,你有無?

公爵府

我都已經成日作嘔作悶了, 我已好少抱仔仔啦, 而且我成日好攰, 晚上10點就訓了. 依家都係叫c6湊仔仔多d. 好彩亞仔返左全日班都幾個月, 佢都好叻, 可以自己做到好多野, 唔駛我地幫. 有時見我作嘔, 仲會走黎問我有無事, 真係好warm~~

別墅

回覆 Qqbbbaby 的帖子

我囡唔係太鐘意人抱佢, 而且因為呢排病, 少左抱佢了, 佢亦愈來愈跟姐姐, 有d hurt!!!
腰痛又無(上胎都無乜),但就最辛苦係口苦苦果种感覺,食野後口更苦,一到夜晚就食唔落飯,希望呢段時間快d過啦!!!

別墅

乖仔~~~
我個囡仲細,我有時會諗,會唔會未錫夠佢就有第二個分薄左我d愛呢~~ 對佢有d 唔公平咁....

複式洋房

回覆:瑪嘉烈 (PMH) 揮手區

我都係瑪嘉烈呀
今日先去排期咋

公爵府

回覆 phoebeland 的帖子

唔好咁想啦, 生得密d, 代溝又少d, 感情又好d呢.

唉, 所有野都係有好有唔好, 向好方面想, 大家都開心d.

我之前都請左個姐姐湊亞仔, d 姐姐都唔係好得, 依家比亞仔讀全日班, 打算唔再請姐姐, 本來打算再生, 會比bb入育嬰院, 唔再請姐姐, 但呢排真係好攰, 覺得真係好須要有人幫手, 睇黎都係要再請返姐姐先得啦~~

首頁

尾頁

跳至