自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

如果真係覺得自己不對, 咪認吓低威, 我時時都係咁, 嘈完當無事發生, 久而久之, 我老公都知我十吓十吓..

侯爵府

shirleyying 發表於 13-5-13 10:38
回覆 timtim2013 的帖子

多謝你...
你對佢唔住 ??? 咩意思???

男爵府

引用:回覆+timtim2013+的帖子多謝你...可惜而家

原帖由 shirleyying 於 13-05-13 發表

多謝你...
咁係你真係對佢唔住定其實只係誤會呀?

shirleyying  請看24#, thanks :)  發表於 13-5-13 10:48

子爵府

我老公一向同我父母唔岩,有一次我阿媽話我,佢忍唔住為我出頭,之後兩方都已經反晒面。我夾喺中間,唔知點做,我份人又蠢,反應慢,口才又差,我有為佢向我父母解釋,維護佢,但係我父母話我結婚後只幫晒老公,所以我有時亦需要附和吓我父母講既嘢,尤其是我個女而家阿媽湊緊,我唔可以搞到咁絕。

星期六,我老公睇我手機,見到我啲whatsapp history,果段嘢係我附和緊我屋企人,但我老公即刻以為原來我都係咁諗佢,就話我出賣咗佢,自己為咗我同我父母反面,換黎既竟然係老婆既出賣,佢唔信我有幫過佢喺我父母面前講好說話。佢話對我好失望,信任度已經降低。

我真係唔知點做,琴晚我Send俾佢段whatsapp我有解釋點解個msg會咁,我既立場到底係點樣,我好希望佢唔好咁諗我,但我真係有做錯,我亦冇為自己搵藉口。除咗認錯,道歉,我唔知再可以點。

我真係好驚冇咗佢。

大宅

shirleyying 發表於 13-5-13 10:40
回覆 alan999 的帖子

昨晚他返了6299家訓,我send了一大段whatsapp俾佢道歉同解釋,可惜佢到而家都冇覆我 ...

去等佢放工, 食飯.. 男人好易氹

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆:shirleyying 的帖子

因咩事吵,有事大家冷静傾!唔好傷心!

shirleyying  請看24#, thanks :)  發表於 13-5-13 10:50

子爵府

回覆 #sausau# 的帖子

而家6299黎咗呀,仲更加唔方便,琴日大家喺佢地面前都扮冇嘢,真係好難受,琴晚我同屋企人食母親節飯都係扮冇嘢,眼淚心裡流

大宅

shirleyying 發表於 13-5-13 10:50
回覆 #sausau# 的帖子

而家6299黎咗呀,仲更加唔方便,琴日大家喺佢地面前都扮冇嘢,真係好難受,琴晚我同 ...

都知妳難做, 如果老公真係愛妳, 應該唔會嬲得好耐, 他的心只係覺得, 我最愛的女人都唔相信我..
其實妳可以用行動來支持他.. 等他知道..

大宅

回覆:同老公嗌交,今日心情好低落,好需要大家支持

等你c6下左啖氣可能會冇事呢!唔好唔開心啦!

侯爵府

shirleyying 發表於 13-5-13 10:46
我老公一向同我父母唔岩,有一次我阿媽話我,佢忍唔住為我出頭,之後兩方都已經反晒面。我夾喺中間,唔知點 ...
你咪扮野同佢講亞囡係你媽到湊, 你所以咁講, 唔可以攪到咁薑, 你亦可將你打呢段野同佢講.....

另外, 點解你媽會咁講, 老公幫你口, 你維護佢好正常, 難道佢想你一世都辛苦, 如果你同你老公解法左你兩的事, 就同你老公講夾係中間你好辛苦, 叫你老公退一步得唔得, 要老人家退應好難.

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:我老公一向同我父母唔岩,有一次我阿媽話我

原帖由 shirleyying 於 13-05-13 發表
我老公一向同我父母唔岩,有一次我阿媽話我,佢忍唔住為我出頭,之後兩方都已經反晒面。我夾喺中間,唔知點 ...
同佢講下次講佢壞話會話佢知,我都會同老公單聲先架。我同老公講無理由下下讚到十大心

shirleyying  係,所以我今次真係蠢咗!  發表於 13-5-13 11:03
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

大宅

等佢下咗啖氣,再好好解釋,大家相處咗咁耐,我諗佢清楚你為人嘅!!!唔係啲乜嘢大件事,我諗佢冷靜落嚟會聽你解釋㗎!!!

珊瑚宮

環保接龍勳章

無理由讚老公讚到上天,話聲佢知先會好點。仲有你父母同老公都好唔成熟,自己人唔等於可以把口唔收。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

子爵府

回覆 mario_888 的帖子

其實某程度上係我父母對佢有偏見,而呢種偏見係我同老公一齊果時已經有,呢個計時炸彈終於喺今年爆發,真係好甘,我阿媽會不時喺我面前講我老公啲衰嘢,咁我有時解釋話唔係咁,佢又會話你嫁出左去就唔理屋企人果啲嘢,所以後來我已經放棄同父母溝通,佢地講咩我都求其應住先,其實我真係有為佢Fight過,但係父母始終冇得揀,而佢地又係養大我既人,我冇可能話反面就反面。

我老公見到個whatsapp之後,淨係不斷話我背叛咗佢,我地仲喺個女面前扮冇嘢,走果時,老公喺6299面前幫我"咩"返背囊,我一byebye完轉身走之後眼淚即刻流個不停...

男爵府

shirleyying 發表於 13-5-13 10:46
明白曬!!你的確係有D難做!!不過唔緊要!!你老公可能真係一時嬲過頭先禁大反應!!你老公都係因為愛你先會同你出頭!!一個甘愛你既男人又點會真係唔再采你呀!hehe...不過你真係要出D法止去哄下你老公!!例如同佢講"你古我真係覺得我父母岩咩!!我比個女佢湊廢鬼事佢地煩咋!!!你都知佢地幾煩嫁啦!我真係怕鬼左佢地先附和下佢地等佢地收聲!!" (其實我知唔係個個都講得出依D野,因為好似好不考甘,不過有時有D野真係唔諗得甘多,你父母又唔知你甘同你老公講既,哄番個老公先算)

大宅

回覆 shirleyying 的帖子

嗯....
如果件事,你老公係無錯,而你又附和你父母,咁就真係唔好
因呢d野係公義的問題
就算你只是附和並不是真心講佢,但佢覺得這個行為會破壞佢個聲譽

講到話你阿媽湊緊你個女,唔想搞到咁薑。
有時你越就某d人,有d人就更得寸進尺
所以你要懂得assertive地去表達自己立場,但又懂得給你父母面子及落台階
咁先係上策

子爵府

回覆 alphabetagamma 的帖子

你知道嗎,其實我諗返件事,我覺得最蠢既係我,好女兩頭瞞,但我真係做唔到,我一喺父母度受到委屈就會同老公講,又醒唔起我老公份人衝動。

咁我阿媽見到老公咁樣話佢,就覺得你咩身份呀,有咩資格話我地,咁佢就Send番whatsapp去回罵佢,語氣都好重,仲話佢冇遺傳到我6299既良好品格,其實我睇到都好火,但我老公為左我同個女,忍左道氣,所以佢前日發現原來我都係咁話佢,佢就話對我好失望,話我同我屋企人都係一樣。

講左出去既嘢,就係潑咗出去既水,我今次受到好大教訓。但係,今次點收科呢?

子爵府

回覆 baby_zi 的帖子

我今次真係犯咗錯,我同佢講,我好明你點解會唔開心,我今次完全係無中生有,多此一舉。我昨日早上攬住佢同佢講,過咗一陣,佢fing開咗我隻手。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你老公諗野都單純得緊要~

先唔講佢check 你whatsapp咁衰先~ \

你地兩個party 罵到火紅火綠, 唔通你去罵番你阿媽咩~
點都係左o氹右o氹架啦~~

等你老公下左啖氣, 先同佢再傾啦.
佢淨係識發脾四, 都無諗過你夾係中間仲委屈.
低AQ, EQ

樓主~ 你辛苦D, 慢慢O氹佢啦~
佢斷估都唔因為呢D 白痴小事離開你O既~ 唔使擔心~
男人係成個細路咁, 下下當自己係天皇大帝, 係煩D架喇~

子爵府

希望如你所講,佢真係唔會唔啋我啦

首頁
12345...8

尾頁

跳至