論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BK Milk勳章

回覆 YanYan0116 的帖子

俾50蚊電訊公司轉咗個電話號碼, 費事打黎煩

複式洋房

樓主唔洗唔開心, 等我講下佢哋菲律賓人特別係菲傭心態.
佢哋國家比較窮, 冇咁先進, 工作比較懶散,不夠整潔等等不能盡錄!! 好多原因係文化及佢哋政府貪污嚴重, 導致國民大量要申請海外工作. 一個讀完所謂大學的年青人, 做個護仕 even 教書HK$800-1000. 頂哂HK$1500. 但當時物價( 如老麥一個歺就peso150-200=HK$30) 咁嘅收入但等同香港生活指數, 有乜計唔走哂海外工作.
講番個工人, 都係果句, 你運氣!! 我笫1個工人88年一做就4個約, 完後返鄉下結婚( 當時我冇錢比long service fee) 佢都冇所謂....好彩2個月後有錢滙返比佢.
之後就請幾個都係一個字...............................廢!

複式洋房

人向上爬係天性....生活迫人呀! 香港人都係咁, 佢哋菲傭都慘架.
好多搏炒找新顧主或根本想入藉如加拿大等國家. 人工及工時都好過香港好多!!
仲做滿2年有機入藉....再申請家人或嫁個有$人...咁就同窮人拜拜了

別墅

回覆 dannynip2003 的帖子

我一路都知好工人難求! 所以, 見佢對阿B 好, 其他方面都對佢冇要求. 我甚至連schedule 都冇俾佢. 只係初初大約俾佐少少instruction, 就放手由佢自己做. 只要佢攪好我個B同老人家, 唔好唔衛生, 我都唔會話佢. 有時老人家/家人們同我投訴, 我仲幫佢講說話. 攪到佢O地家陣覺得我成日偏幫工人, 但其實我心知冇工人, 攪唔掂! 換O果個的話, 又邊個知係唔係一姐還有一姐hae呢?

珍珠宮

好媽媽勳章

windly 發表於 13-5-15 15:20
回覆 YanYan0116 的帖子

俾50蚊電訊公司轉咗個電話號碼, 費事打黎煩

我家姐姐仲係到,
萬一佢又走去轉手機,
安信搵唔到人,
上門咪c.

我又唔想因為佢而轉number,
都係過客.

別墅

回覆 dannynip2003 的帖子

因佢同我家人們真的夾唔到. 我同過佢講o架! 如果佢覺得太辛苦, 想揾o果個僱主. 我明! 亦樂意做佢的referee (當時唔知佢有借錢). 只要俾轉工時俾足夠的時間我安排就可以. 佢o果時又話唔需要! 佢覺得ok!

大宅

"安信"係香港財務公司, 點解會借錢比菲傭 ??

大宅

回覆 PPAFN 的帖子

係呀, 你都係用多半年好快過, 請一個又要3個月, 你到時可以唔用啦, 再唔係帶bb佢托兒所

別墅

回覆 happymanman 的帖子

係! 我諗住一路用住佢先, 另一方面物式下有乜親戚依期得閒, 可以幫下手. 如果有個可以話幫到99 ok! 我就炒佢.

托嬰都好難呀! 要排waiting. 同埋暫時仲未想驚動家中老人家. 如果的去托, 佢o地實問點解, 又唔捨得, 話太細唔洗咁早返學/ playground. 講真想, 佢o地實擔心到瞓唔著!

大宅

回覆 PPAFN 的帖子

可否update妳的情況,我有類似case,前兩日收到外傭向財務公司借錢的收數信,之前已成日借糧,但平時湊b,唔知問她(但有講大話前科)定左搵人即炒?好煩!對外傭好都冇用.

洋房

我尋日喺信箱,又係收到安信的信,我第一次請工人,剛剛完約仲續埋約,點知轉頭佢就借錢.....佢宜家放緊假返左去印尼,我都唔知佢係咁啱因為返印尼而忘記還錢,定係有心唔還,定係甚至佢唔會返黎.....

平時佢工作表現唔錯,對小朋友好好,就係因為呢次俾我發現佢問安信借錢,搞到我對佢好失望。我有唸過炒佢,但又怕趕狗入窮巷,又唔知安信會唔會搵上門,嚇親小朋友。

我宜家應該點做?打電話搵佢叫佢還錢,定係扮唔知?到時如果佢返黎繼續工作,有糧可以還錢,咁就大家都好?定係即炒,直情叫佢唔使再返黎?

複式洋房

我情況同你一樣
我愛BB

洋房

我最慘,我工人第二次借錢,上次$3XXX, 我借比佢還左。Warn 佢唔好再借,同唔準用我家的電話。

今次再借,三間財務公司$28xxx。我已轉左電話,真係重衰,上門搵我,唔係搵佢。所有信都給左"欠債還錢"的印。攪到的管理員以為我淨人錢三間公司,即係三倍滋擾

佢地借錢,要用屋企電話,同合約。我諗住遲的請新工人後改做冇來電顯示,然後唔會話比工人聽,同沒收佢合約。

重要屋漏夜雨,佢個胸有野。比埋錢佢照....

洋房

如你諗住比次機會佢,打比財務公司(記住用冇來電),問下佢借左幾多,重欠幾多,拿財務公司地址。的佢上去當面還,叫財務公司black list 佢,再比warning letter 佢,講明再借即抄。

首頁

尾頁

跳至