烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

回覆 tammy2008 的帖子

請問呢個係咩apps來的?? 影相就翻譯到? 好好用咁

伯爵府

其實我覺得昭和粉好食又抵買.
之不過買得無咁方便, 始終唔及759更有一間係左近方便.

水晶宮

ballyee88 發表於 13-8-8 21:58
回覆 tammy2008 的帖子

請問呢個係咩apps來的?? 影相就翻譯到? 好好用咁
google 翻譯器來架, android app, 真係幾好用架 ~~

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.translate&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwyLDEsImNvbS5nb29nbGUuYW5kcm9pZC5hcHBzLnRyYW5zbGF0ZSJd

翡翠宮

大廚勳章

dordor1207 發表於 13-8-8 15:27
首領...

想問下咁數字屋邊隻酵母好呀???
我無買數字屋D酵母用過呀 ,我見有日清,個個都話好用,我自己就未試過
SHOWA 芝士波粉買個成個月都未用,唔知係點,不過,我見有姊妹用過,整出黎都OK WOR

翡翠宮

大廚勳章

tammy2008 發表於 13-8-8 15:30
好衰架...我已經忍手唔叫妳 x領啦

多謝分享呀 ~~ 有時看到妳說外國有機粉的香...也很有沖 ...
我根本就唔係首領,但你真係大師級嘛,當之無愧!
係呀,歐洲有機麵包粉真係香好多,買一包咁多試下,我都唔係成日買架

韓粉係有D古怪架

我而家用日本金帆,好軟熟同埋有麥香仲有用緊金像盒裝

我都唔係用好多,每日整磅半包,無時間就用番 1磅 P仔

kikitam16  成30幾蚊包真係好貴下  發表於 13-8-9 11:04

翡翠宮

大廚勳章

波子 發表於 13-8-8 15:34
B, D, E 及日清都買左, 噚日開左包E
想買金帆船來試, 不過屋企太多存貨, 遲下先嚕!
...
你覺得 E 點呀 ?

翡翠宮

大廚勳章

tammy2008 發表於 13-8-8 15:41
係啦, 係啦....好彩唔係講衰野咋...
第2個講衰野就唔得,你講就無問題 樂於接受你批評,簡直係袋錢入我荷包

翡翠宮

大廚勳章

MusicTV 發表於 13-8-8 18:57
請問你會介紹邊隻粉同邊隻酵母好呢?
你講 759 ?

翡翠宮

大廚勳章

tammy2008 發表於 13-8-8 22:04
google 翻譯器來架, android app, 真係幾好用架 ~~

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.g ...
我仲諗緊點樣打到韓字出黎呢

大宅

回覆:數字屋邊隻分做麵包好食?

我今日用\"D\"嗰款,爆機兼個包好軟好輕,這隻粉疑似是金帆船,睇圖對比

翡翠宮

大廚勳章

Calvinchuchu 發表於 13-8-9 00:37
我今日用\"D\"嗰款,爆機兼個包好軟好輕,這隻粉疑似是金帆船,睇圖對比

...
你有無大師個 google 翻譯 ?

伯爵府

Calvinchuchu 發表於 13-8-9 00:37

...

如果無記錯, 呢隻好似有添加劑.
我那時係759睇佢後面自家貼上既 label 成份有好多野.

水晶宮

引用:Quote:tammy2008+發表於+13-8-8+15:30+好衰

原帖由 tp168 於 13-08-09 發表
我根本就唔係首領,但你真係大師級嘛,當之無愧!
係呀,歐洲有機麵包粉真係香好多,買一包咁多 ...
金帆我睇妳舊post 後搜過。。。要成29蚊包呀。。。

計番同有機粉差唔多價錢呀 @_@

要儲錢先得 @(一-一)@

多謝妳分享呀

大師呢度有太多了,不珍貴了耶,可是首領就只得一個啊 *^o^*

大宅

引用:Quote:Calvinchuchu+發表於+13-8-9+00:37+

原帖由 tp168 於 13-08-09 發表
你有無大師個 google 翻譯 ?
我用iphone,好像沒有大師的apps, 但在電腦上用google translate打\"金遊艇 \"出咗包裝上綠底黃色的日文字,所以才懷疑是金帆船,不如請大師幫手用大apps翻譯可以嗎?

大宅

引用:Quote:Calvinchuchu+發表於+13-8-9+00:37+

原帖由 Chamo 於 13-08-09 發表
我那時係759睇佢後面自家貼上既 label 成份有好多野.
...
我睇返包裝上寫thickener (guar gum), 上網查過guar gum瓜爾豆膠是天然產品,會唔會跟市面上用的添加濟不同呢
http://www.biodic.cn/detail.asp?id=87fe702679

大宅

原帖由 Chamo 於 13-08-09 發表
...
死喇。。。早兩日係數字屋見特價
所以一次過買哂BCDE 及下面隻北海度强力粉
完全係留意邊隻有tim加製

Chamo  不好意思, 係我攪錯了.  發表於 13-8-9 10:17

伯爵府

BK Milk勳章

simple430 發表於 13-8-8 19:42
剛剛用韓粉整咗法飽 , 完全唔好食 , 上次用 2 記買既日粉整

我未整過法包
我見人要用法包粉
同埋爐法好似好麻煩咁

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

tp168 發表於 13-8-9 00:17
我無買數字屋D酵母用過呀 ,我見有日清,個個都話好用,我自己就未試過
SHOWA 芝士波粉買個成個月 ...

早晨呀... 首領...

我就係見到有姊妹分享成品... 但睇日文講呢盒粉係麵包粉... 唔知要唔要加芝士粉整芝士波呢??

我睇睇睇見大家既成品... 我真係好想買麵包機.. 可惜... HAHAHA... 重未有公司肯請我做長工... 唉....
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

伯爵府

BK Milk勳章

Calvinchuchu 發表於 13-8-9 08:15
我用iphone,好像沒有大師的apps, 但在電腦上用google translate打\"金遊艇 \"出咗包裝上綠底黃色的日文字 ...

我都無tammy大師個apps
不過
ゴールデン (go-ruden) 係golden (金黃的)
ヨット (yotto) 係yacht (遊艇/帆船)
字面上合理懷疑呀

Calvinchuchu  你識打日文, 本身有學日文?  所以我先懷疑佢係金帆船   發表於 13-8-9 13:46

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Baking_Kiki 發表於 13-8-9 09:16
死喇。。。早兩日係數字屋見特價
所以一次過買哂BCDE 及下面隻北海度强力粉
完全係留意邊隻有tim加製

醫護百科辭典
我要更正編修這則醫護百科

英文名稱: Guar Gum
中文名稱: Guar樹膠脂
名詞解釋: 適合糖尿病患及克制食慾者。那些吞嚥有困難或腸胃曾經動過手術的人,應該避免使用。一些結腸有毛病的人,或許也無法使用此纖維。它也能降低膽固醇、三酸甘油酯(triglyceride,即脂肪)及低密度脂蛋白的含量。它還能與有毒物質結合,並將它們攜出體外。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

首頁

尾頁

跳至