少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

Re: 越早識講野代表越聰明?

我呀哥三歲都仲係唔識講野,我呀媽佢不知幾擔心 ,不過咁,佢係我地幾兄妹中最叻的,讀書時係品學兼優,上台拎不少獎.中學讀葵涌區最出名的學校.而家係老師

複式洋房

i agree with u, one of my friend, he said he started to talk over 2 years old, b4 2 years old, he didn't speak .....but now he is a doctor....

複式洋房

yes yes.... 我地係唔應該將講野 & 聰明 拉埋一起...
所以大家媽媽為有平常心d, 希望妳地既囝囝 & 囡囡都
開開心心,
快高長大,
身體健康 ;
讀書聰明....

複式洋房

唔知妳個囝幾大, 但我個囡就13個月, 佢都係好鐘意睇書,次次我一比d 硬皮書佢睇,佢會開心到不得了, 同埋爸爸成日睇書, 可能係咁, 所以佢都好鐘意睇書low.....

別墅

我囝囝而家4歲半,佢4歲先開始講野,佢而家都唔能夠好自然咁表達自己,所以有"口吃",有時佢會話:媽媽,我唔識講呀。好多時我要引道佢。
佢有自閉傾向,不過,天生我才必有用。佢能過目不忘。
佢而家已經識默寫200幾個中文字,連"恐龍"呢d咁深的字都識寫。比佢睇一次,就可以默番出黎。
所以,遲講野,未必一定無咁聰明架。不過你要好有耐性同佢一齊渡過呢段日子。

大宅

其實我都一樣擔心,我個仔2歲5個月,都係講單字,
(A-Z,1-10中英文都識唸同睇)

最叻講:爸爸,我要,其餘都係單字。
連媽咪都唔識講 :-(

所以我都約咗語言評估,同阿仔係協康番PLAYGROUP,
導師話各方面都冇問題,但"蛟"字方面阿囝比較唔清楚!
所以都提議做語言評估。睇吓需唔需要進一步訓練!

我侄女1歲講野己好叻,個個都話佢醒,
但3歲半都未識唸A-Z.到讀K2先識全部識唸。

每個人能力同專注力都不一,最緊要作出訓練。

所以不能判斷講野早代表越聰明。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔知越早識講野同聰唔聰明有冇直接關係? 但曾經有位長輩同我講過: 越早識講野, 第時大個就越捱得辛苦, 越遲先識講野就越嘆喎

珍珠宮

2024年龍年勳章

我表弟成3歲先識講野,但又係最聰明讀書最叻果個

首頁

尾頁

跳至