自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:kakachopper 的帖子

我諗現在應該冇乜可能為父母的意願而去結婚,我認為子女要行同性恋這一條路,做父母幾唔中e,幾傷心,幾唔接受都阻唔度,但做子女的也要体量父母,你行這條路就算,如票面大家冇嘢,就唔好講,唔好迫父母去接受,同樣如異性恋,99同妻子都可能互不接受,咁又迫大家要接受,唔係就唔啱,点解唔可以講少兩句呢?只keep住父母子女関係咪算,有時有d嘢係到死嗰日都解決不了。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:同志己令父母傷心,還要迫父母接受, 殘忍

要迫自己父母勉強祝福自己,
真係好不孝,
父母都係人,
會心痛、會唔開心架

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-01-05+

原帖由 dala 於 13-01-06 發表
唔會,我會同親友一齊恥笑同性戀的人
不知所謂!:;pppp::;pppp::;pppp:

男爵府

引用:比我會接受,只要仔女活得開心便可了!就算

原帖由 vet 於 13-01-05 發表
比我會接受,只要仔女活得開心便可了!就算男女couple也不見一定開心!

***人神共憤!!!香港媽媽聲援台灣小寶貝王昊案,支持保護兒童,嚴懲虐殺***

瑪瑙宮

性取向係天生的, 唔係特登的, 真心講, 如果我個囝係咁, 我會接受.

佢係按本能選擇同性, 我係按本能選擇異性, 其實無唔同.

佢係我所出, 我想同佢同喜同悲, 性取向不應阻礙我地母子關係.

男爵府

回覆:k_wong7 的帖子

我好同意你的講法。如果這topic是早十年前問我也會有機會說不介意,支持等等,但隨着時間過去,思想亦有改變,若發生在我身上就係接受不來唯有忍受,不是為面子,都一把年紀,還須看親朋戚友的面色麼?我不會。誰說誰知父母不愛自己的子女,養育多年了那有不愛,但心裡難過不知如何訴說,别人父母接受不関我的事,我不接受是我與子女間又関何人事,唉…

男爵府

從Wiki撮了一點點戀童癖資料:

法律、社會和倫理問題

在不同的文化背景下,對戀童可能有非常不同的道德評價。戀童是一種心理疾病,因而採用病理學的稱謂戀童癖。目前國際疾病與相關健康問題統計分類ICD-10(F65.4)中將「戀童」定義為「一種對兒童,通常為發育前或青春早期的男孩或女孩的性偏好」。戀童的性傾向與性行為不應混淆,在絕大部分國家,涉及兒童的性行為都會面臨法律制裁。

心理學上所界定的戀童

戀童於心理學和病理學中,常稱作戀童癖和戀童症。戀童癖專指通過與兒童進行性接觸而獲得性感滿足的一種性變態。戀童癖者多為男性[3],他們常以性發育未成熟的同性或異性兒童作為性行為的對象以獲取性的滿足,以異性兒童為性對象的稱異性戀童癖,以同性兒童為性對象的稱同性戀童癖(分別為男同性戀童癖和女同性戀童癖),親屬戀童的稱亂倫戀童。戀童癖者一般多在三十歲以上發病,他們對成年對象缺乏性興趣,他們多數獨身,且大多數患有陽痿[4]。

犯罪心理
戀童癖之犯罪心理,大致可以分為三種類型:
由於犯罪人社交能力不足,或與異性接觸時產生焦慮情緒,不能與成年異性建立感情;但他們能被成年異性或兒童引起性慾。
犯罪人雖然能與成年異性建立社交關係,但他們的性慾卻只能由幼童引發的。
犯罪人既不能與成年異性建立任何關係,對成年異性也沒有太大性慾,唯有由幼童才能引起其性慾。
可見上述三種類型的犯罪人均難以和成年異性發生正常性關係為共同病徵。

淡而無味

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

性取向呢 d , 當事人都未必想.

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我成日都話我唔反對同性戀,只要唔係我親戚

男爵府

同性戀資料:http://zh.wikipedia.org/zh-hk/同性戀

淡而無味

男爵府

引用:Quote:原帖由+oooasis+於+13-01-06+發表同

原帖由 小manman 於 13-01-06 發表
其實你有你的觀點,我亦有我的立場,只係大家對同性戀的睇法唔同,就算再爭辯落去,我依然都係個句,我唔認 ...
絕對同意!

淡而無味

大宅

每個做人父母當然想仔大個娶老婆,女大個嫁個好男人,我都就黎做人媽媽,反而我覺得仔女開心同幸福最重要,因為結婚生仔未必開心未必幸福,在呼個人追求係乜野,如果我生左個女,佢係同性戀,我逼佢同返男人一齊,就算結左婚生左小朋友,佢都未必開心同幸福,因為個D唔係佢想要既野,咁就一輩啦,我寧願佢開開心心,想做乜就做乜,唔係殺生放火做衰野就OK LA!

男爵府

仲要上埋電視, 好殘忍

tcftcf  係殘忍都係嗰班喺度公審緊同志GE人最殘忍...  發表於 13-1-7 12:01
tcftcf  係咪同志攞支槍指住父母要佢上電視?  發表於 13-1-7 12:00

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

MIRACLESUN 發表於 13-1-5 22:02
你地d人太自私,顧吹歪風。唔通自己d仔女學壞,唔通自己d仔女鐘意食白粉,係咪父母明明知道唔好,因為佢鐘 ...

我只知道如果係對我仔/女唔好嘅, 就一定唔係好人LOR, 唔會因為佢係一個異性就會"冇咁衰"LOR......

禁止訪問

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

灰灰地 發表於 13-1-5 20:00
做父母不得不接受仔女的性取向..
那個媽咪好似口講接受... 但點解每次講都想喊...
根本她都好無奈迫住接受 ...

係! 八年了!

相信這八年她一定不好過!

男爵府

你估痛苦既只有父母咩﹐有邊個想"刻意"鐘意同性﹐這是有先天因素﹐孩字都冇得選擇﹐唔通要他們否定自己﹐與不愛的異性結婚才叫幸福? 這只會累人累己!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

個晚我同c6講,我唔介意唔歧視人地係同志,我都有fd係,但問心,自己個仔千祈唔好係囉...(話我自私都係咁話)

首頁

尾頁

跳至