自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大力大力 發表於 23-5-4 16:39
其實買樓、一般打工仔、真係慳家先買到、唔計數飲飲食食、一年幾次旅、行成日換手機,無儲蓄點養妻活兒、 ...

咁我都贊同香港買樓,一般打工仔唔慳,點儲首期?

但有陣時都要睇情況…

呢個case事主冇睇價錢就叫可樂,唔好話一罐$26,就算一罐收$260佢都要比!

一罐$26嘅可樂,唔係剩係得呢間餐廳收呢個價錢,出面好多餐廳都收咁上下嘅價錢!

覺得唔抵,可以唔叫!
但唔應該叫咗之後,話人哋黑店!人哋都係打開門做生意,遇到呢啲咁嘅客人,我喺餐廳老闆肯定會話唔好彩!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

loveclementine 發表於 23-5-5 10:36
其實一般係香港長大嘅去中式酒樓食飯都知價,儘量唔會叫汽水,我哋一家人食飯要開兩枱,通常點完餐部長問 ...

我都幾廿歲,細細個跟阿媽去飲茶,一定有嘢唔俾叫,其中一樣就係汽水
簡直係家訓
但,知貴(就算唔知幾貴)而唔會叫係一回事
有價錢唔睇,叫咗走去鬧係一回事

已刪除用户

珍珠宮

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-5-5 14:45

我都幾廿歲,細細個跟阿媽去飲茶,一定有嘢唔俾叫,其中一樣就係汽水
簡直係家訓

對!係知貴!
都直頭唔會問價,規矩係唔會叫

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

MM2H 發表於 23-5-5 10:39
個個話佢唔知價,梗係要兜啦,就話從來唔叫汽水

“精明” 嘅腥意頭腦卻又唔記得,一開鋪就懶係貼實市況, ...

"腥意頭腦"...笑了
今時今日, 香港既茶記一杯熱飲都$18, 20蚊, 凍飲都要$22, 24蚊
罐裝汽水一向仲貴過即沖飲品, $26蚊真係唔係貴架啦!

男爵府

大力大力 發表於 23-5-4 06:45
在外母家那邊食開間小中式酒樓、裝修後、所謂冰鎮咕嚕肉加到$188~
...
冰鎮咕嚕肉加到$188
請問有乜問題?

珍珠宮

loveclementine 發表於 23-5-5 10:36
其實一般係香港長大嘅去中式酒樓食飯都知價,儘量唔會叫汽水,我哋一家人食飯要開兩枱,通常點完餐部長問 ...

其實佢哋係做完特別事,去食店食,哋大人,細路想飲冰凍可樂,其實唔會只係單睇價錢,係另類享受,亦值在體貼,適時有得飲,相信唔介較,適變通嘅父母明我講乜

如我囡平時少飲可樂,但是去香港迪士尼玩,尤其天氣熱,就算貴,Orlando 更貴,都會買來飲

唔買可樂,其他飲品亦可應用

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

stagea 發表於 23-5-5 10:49
"腥意頭腦"...笑了
今時今日, 香港既茶記一杯熱飲都$18, 20蚊, 凍飲都要$22, 24蚊
罐裝汽水一向 ...

衝腥,衝出嚟放腥
有潛力嘅潮語

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 23-5-5 10:45

簡直係家訓

我阿媽一定唔俾叫紅豆沙,可以叫西米焗布甸因為我媽唔識整

珍珠宮

2024年龍年勳章

bbc2018 發表於 23-5-5 14:58
其實佢哋係做完特別事,去食店食,哋大人,細路想飲冰凍可樂,其實唔會只係單睇價錢,係另類享受,亦值在 ...

唔係話咁強硬唔俾飲,我哋去主題樂園明知貴都係入去先飲食,自己行裝最緊要輕便,只係帶出地道香港長大都知道酒樓汽水貴唔抵,但係事主唔知價又唔睇價錢,之後仲要當人黑店上網唱,唔係咁做囉!

子爵府

其實就好似去較貴價酒樓唔想叫油菜一樣

珍珠宮

2024年龍年勳章

ilej 發表於 23-5-5 15:21
其實就好似去較貴價酒樓唔想叫油菜一樣

中!
去酒樓梗係要食師傅炒嘅菜,
淥油菜咁睇低佢手勢呀!

大宅

17個人有大有細呢個價錢,我覺得差唔多囉

珍珠宮

loveclementine 發表於 23-5-5 11:30
中!
去酒樓梗係要食師傅炒嘅菜,
淥油菜咁睇低佢手勢呀!

唔會叫灼菜
住家炒唔到好味芥蘭通菜西蘭花

珍珠宮

回覆樓主:

26蚊可樂正常價啦。
想用4千幾係5星級酒店食17個人,發夢

珍珠宮

bbc2018 發表於 23-5-4 09:09
居然樓主附和,話間食店亂收費

如果間食店低檔些,可能多人排,佢哋咁多人,末必有枱食

我都好驚訝佢會附和,平時見佢都吾係咁大鄉里

珍珠宮

回覆樓主:

好貴咩?Starbucks 幾蚊cost 點解賣40-50 ???

珍珠宮

whyyou 發表於 23-5-4 20:07
有鬼用咩,佢喺好多人眼中只係廢老一名,佢中意自high 咪由得佢囉,佢自己做小丑啫
...

成日想當年唔接受啲新事物,而家見佢啲posts多數skip

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

大力大力 發表於 23-5-4 06:44
近期香港好多食肆、亂收費~

今日在Facebook「飲食黑店大全」發文反映,提到自己當時「開2圍枱」,人數17人,包括6名小朋友,「食呢啲基本野,(emoji)仔不駛夾,埋單要4千幾蚊,平均每人400,真係嚇親,最黐線係10罐可樂收我260,沒睇楚酒水價錢,硬食,其他餸菜質素一般,不知仲以為去左5星級酒店食飯,真係沒下次。」..

如果係荷里活廣場金滿庭京川滬菜館的話, 其實又唔算貴哦.
看見菜單樣樣都打孖叫, 即係預埋小朋友食啦, 點計平均每人400? 17人食到要打包, 仲話貴?
酒水睇完價錢才叫是常識吧
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

麟媽媽 發表於 23-5-5 11:10
我阿媽一定唔俾叫紅豆沙,可以叫西米焗布甸因為我媽唔識整

我媽唔俾叫西瓜盅、啫喱糖(咁細路係食呢d㗎嘛)

首頁

尾頁

跳至