自由報料

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止發言

禁止訪問

伯爵府

原文章由 小禮店 於 07-11-15 20:58 發表

good idea....我都有興趣喎..
不過我唔係買衫喎...可以ma?

hehe,又唔係需要多錢就可以叫做下老板娘.我諗最好4個人埋份,每人每月$500.00,每人一個貨架,買唔同野都有好處,可以互相取利.發下夢先

複式洋房

原文章由 IanIan 於 07-11-16 12:04 發表

hehe,又唔係需要多錢就可以叫做下老板娘.我諗最好4個人埋份,每人每月$500.00,每人一個貨架,買唔同野都有好處,可以互相取利.發下夢先

我都相信係好難共處,錢銀瓜葛,意見不合,最終只會不歡而散.

但另一方面,大家明知有咁既結果,又好想去試吓.

我諗起一個例子,我以前有個FD開髮型屋,只係做熟客生意,每次都要BOOKING先做,間舖只放到一個洗頭既chair, 同埋兩個客既位.佢諗過,無booking時,就waste咗間舖係到..咁佢就同人分租....大家都只係做自己既熟客生意.做咗幾年仲分租緊.無問過佢點解仲做得咁好... 佢只係講咗一句...大家都係為錢姐...

複式洋房

原文章由 貓姐 於 07-11-16 11:51 發表
我都知, 所以我係諗我租個單位, 再分租出去, 所以其他人只係比個分租位既錢, 你租1星期就比一星期, 兩星期就兩星期.
but 我係擔心我租比個單位仔, 冇人嚟開檔咁我就c 喇. ...

若果人地真係租一個week就唔租..接住又無人租,咁你咪要揹起成間舖租.一定要講明租幾耐.$500 一個貨架位..大擺人爭住做. 好多人心態都係以小博大.

又講例子..我以前返樓面既工.係商埸既舖位..個到人流好多..亦有好多小食店.. 我老細就租咗門口少少位比雞旦佬賣雞旦仔. $500/mth. 雞旦佬不知幾好生意,我老細直頭想唔租比佢自己整返檔.

講講下,唔知自己想講乜tim..好似離咗題....

我老細個case入面,我覺得,若果人地好生意,而你又唔好生意(touch wood) 你會點樣處理呢??

all,

其實我想攞d問題出黎討論吓ja...希望吸收吓經驗.如有講錯野,請大家見諒.

侯爵府

其實都係一句, 相處好, 同住難, 真係要搞, 一定要各有各買, 最好唔好同品種, 免得有心病, 我同人合作緊做生意, 佢唔想做, 叫我自己做, 但當我自己做時 ( 都未 action ) 果 partner 已經 send email 嚟閙我, 又話我自己做, 佢唔開心... 唉... so 最好唔好同人夾 or 一定要抵得諗先好...
好多好多問題的,一定要詳談 & 有個好好既共識 / 溝通先得

複式洋房

原文章由 cubixluk 於 07-11-16 15:33 發表
其實都係一句, 相處好, 同住難, 真係要搞, 一定要各有各買, 最好唔好同品種, 免得有心病, 我同人合作緊做生意, 佢唔想做, 叫我自己做, 但當我自己做時 ( 都未 action ) 果 partner 已經 send email 嚟閙我, 又話我自 ...

係...講得岩...你而家置身其中,當然最明白呢個苦況.

別墅

搵到好野想同大家分享都比人block!

我諗住整個網頁blog,group埋所有網店,又可以大家分享,唔洗來bk,有興趣PM ME
BK已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,
如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

男爵府

畀面勳章

咁又係呴..如果4個人賣既野都唔同就ok既..一定唔好有相沖.e.g一個月我只係比番幾錢租,又唔駛話分脹等等個問題就應該唔係太大..

禁止訪問

大宅

回覆 #5 cubixluk 的文章

我好有認同感,所以我以後做生意是一定不會再同人合份的,真係好多問題煩,就算點辛苦都係自己做最好,大不了就請個人幫手!!

大宅

回覆 #2 貓姐 的文章

我覺得可以當份正職做,我做左1年幾啦,依家收入多過我老公2倍,仲請埋人幫手,我覺得ok囉~~

禁止訪問

侯爵府

原文章由 qq512qq 於 07-11-19 03:45 發表
我覺得可以當份正職做,我做左1年幾啦,依家收入多過我老公2倍,仲請埋人幫手,我覺得ok囉~~

八掛下你賣乜架.... 多老公 2 倍好勁喎

複式洋房

原文章由 cubixluk 於 07-11-19 13:04 發表

我都好八..我都想知...

除咗買女裝/童裝之外,你地覺得開咩舖頭有得做? 或者你地心想開咩舖頭架? 我一直想開餐廳..不過成本高同手續好覆雜..而家諗諗吓想開文具舖.

別墅

原文章由 mamafashion 於 07-11-15 17:32 發表
有無媽媽試過出貨到澳門?大約幾多錢呀?除了郵局速遞貴嗎?

上星期寄過 $2x abt 300g
http://app1.hongkongpost.com/calc/chi/overseas/step1.php
^_^

別墅

原文章由 cubixluk 於 07-11-19 13:04 發表

真係好利害
我現在不要說收入, 回本都要很大的距離:-(
^_^

禁止訪問

男爵府

唔好意思,想請問大家有無試過寄野去美國呀?
係唔係在郵局寄呢?請問可否指教我呢?

首頁

尾頁

跳至