自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

他朝君體也相同

大宅

吉蒂0603 發表於 18-7-2 11:40
講嚟講去都是極端的例子,佔嘅比重又幾多呢?唔好講到全港長者享有兩蚊優惠的,就好似食放題/buffet咁任食 ...

由頭睇到尾21頁,心情沈重,世界在變質,我無奈之餘。
多謝有你,你的留言令我笑左。

子爵府

gec 發表於 18-7-2 12:40
老吾老以及人之老

祝反對班媽媽身體健康 長命百歲

只怕反對的朋友,自己都有仔女,調轉角色,到自己老嘅時候,唔好要求後生仔敬老就得

子爵府

Sweetrice 發表於 18-7-2 12:53
由頭睇到尾21頁,心情沈重,世界在變質,我無奈之餘。
多謝有你,你的留言令我笑左。
...

呢d時候,當幽自己一默囉

子爵府

muihsu 發表於 18-7-2 03:25
同意。老人家好慳,交通費咁貴邊捨得出門行下,宜家有優惠,佢地去遠啲地方都可以,享受下幾好呀。
...

係呀,後生仔又忙,有假期又會自己找節目,排隊都未等到後生陪自己。咁平日倆老精神好,空閒出走半日飲吓茶 !

伯爵府

畀面勳章

吉蒂0603 發表於 18-7-2 14:06
只怕反對的朋友,自己都有仔女,調轉角色,到自己老嘅時候,唔好要求後生仔敬老就得
...

交果少少稅 也文也武咁多要求

子爵府

吉蒂0603 發表於 18-7-2 11:40
講嚟講去都是極端的例子,佔嘅比重又幾多呢?唔好講到全港長者享有兩蚊優惠的,就好似食放題/buffet咁任食 ...

當然啦,我只係講出我親身識同經歷嘅個案。我C6仲抵死, 佢話應該比靚女$2 搭車優惠,就可以吸引多啲靚女出嚟喎

子爵府

sambebe 發表於 18-7-2 14:27
當然啦,我只係講出我親身識同經歷嘅個案。我C6仲抵死, 佢話應該比靚女$2 搭車優惠,就可以吸引多啲靚女 ...

「靚女」? 離題,不好討論

子爵府

gec 發表於 18-7-2 14:25

年齡、性別、職位和種種角色歧視,光怪陸離的香港地,冷漠得嚟,講到出口,還要振振有詞

珍珠宮

吉蒂0603 發表於 18-7-2 14:06
...

自我中心嘅人,都幾難改!

經常要個環境同其他人配合佢哋,不過最後唔開心嘅都係佢自己!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主

常言道「生、老、病、死」,我只認同人必經歷「生、病、死」!你估人人有福氣可以老?有機會享用$2乘車優惠?!嘿!

大宅

回覆樓主:

有好多人覺得行得慢呀, 傷殘嗰d , 阻住地球轉... 要用兩蚊優惠呀.... 繁忙時間吾准搭車,樓上吾准坐,某d路線吾准搭...總之納稅人呀返工嗰d吾搭先准你d低端人口搭!

好少咁嬲留咁多言!d人自己都會老(應該有咁嘅機會呱),到時比人嫌棄吾好問點解!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

pigmom123 發表於 18-7-2 15:05
有好多人覺得行得慢呀, 傷殘嗰d , 阻住地球轉... 要用兩蚊優惠呀.... 繁忙時間吾准搭車,樓上吾准坐,某d路 ...

我都睇得好火滾!嗰d人或者都唔想老呢?又或者冇機會老呢?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

sambebe 發表於 18-7-2 00:20
真係兩面睇,我見有長者有車有家產,甚至仔女有司機,都要攞$2優惠。我唔排除係有需要嘅長者,但係正如大 ...

有錢就唔可以用$2?言下之意,即係就算65歲都依然要用成人八達通、俾原價?先至合你意?明明巴士/地鐵本身有提供長者半價優惠都唔可以享用? 呢個政策的的確確係造福人群呀,雖然我無直接受惠,但我會諗自己都有間接受惠囉(因為我媽咪有受惠),而你只係諗自己無直接受惠,就話你自己係納稅人要你埋單... 好心啦... 你唔係冷血都係自私囉,係邊個養大你㗎?一定係有上一代養你,你先會長大,就算當你係孤兒,都有政府養大你吖,你諗諗自己長大做到納稅人,當中要經過幾多人幫你埋過單啦?
成日話幫人埋單,我俾埋政府收入統計表你自己睇吓吖,你計吓自己納既稅佔比幾多吖?分分鐘果d有錢長者一生人付出既俾你多唔知幾多百倍呀,佢後生果陣幫過你埋單,你又有無計吖?
https://www.censtatd.gov.hk/hkstat/sub/sp110_tc.jsp?tableID=193&ID=0&productType=8

子爵府

wan_sosin 發表於 18-7-2 14:55
自我中心嘅人,都幾難改!

經常要個環境同其他人配合佢哋,不過最後唔開心嘅都係佢自己!

悲觀的去睇,現今社會進步了,D人學識好咗,生活水準亦提高了不少,可惜,心理質素卻下降。我們細路仔時,欠缺的是物質,人心卻暖和得多
你講得岩,人的自我中心強起來,別人的事,懶理對方是老、弱之輩

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

sambebe 發表於 18-7-2 14:27
當然啦,我只係講出我親身識同經歷嘅個案。我C6仲抵死, 佢話應該比靚女$2 搭車優惠,就可以吸引多啲靚女 ...

係呀,我覺得好多長者都好「靚仔靚女」㗎,呢個政策的確係做到吸引佢地出來喎哈哈

珍珠宮

gec 發表於 18-7-2 14:25

有冇份交稅都成問題

水晶宮

hfl2000 發表於 18-7-2 15:22
有錢就唔可以用$2?言下之意,即係就算65歲都依然要用成人八達通、俾原價?先至合你意?明明巴士/地鐵本身 ...

Thanks for sharing

水晶宮

吉蒂0603 發表於 18-7-2 15:48
悲觀的去睇,現今社會進步了,D人學識好咗,生活水準亦提高了不少,可惜,心理質素卻下降。我們細路仔時, ...

同意,人與人之間真係冷漠咗好多但估唔到會變得無情

伯爵府

畀面勳章

luvkaka 發表於 18-7-2 17:16
同意,人與人之間真係冷漠咗好多但估唔到會變得無情

有人自己住公屋
用緊政府資源 納稅人的錢補貼
相反要反對長者$2乘車優惠
投訴阻返工 又要限時限刻搭車
以為自己高人一等

首頁

尾頁