親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

唔該哂, 等我再研究下先....
原文章由 yyyy 於 08-4-30 15:41 發表
我update左之前部份,請再refer..

第二日係趕d,妳可能要早d起身,由大阪去京都好近,一般火車約30分鐘,我們乘子彈火車16分鐘便到,去京都.搭新幹線要先去新大板站,可以在自動售票機買,但為求保險,去了ticket office買, ...

伯爵府

carol728

我6月尾先出發呀....

你去幾多日呀 ? 返黎分享下吖

原文章由 Carol728 於 08-4-29 12:12 發表
請問你地幾時去,我地一家三口15/5/08出發

大宅

BK Milk勳章

原文章由 yyyy 於 08-4-30 15:15 發表
我們去神戶去了一天,但就日日都係10點多才出發,訓到好晏!雖然沒有去館,但都玩到8-9pm點才離開..本來想早上去完日清即食麵博物館才去神戶,但日清要9:30am才開門,下車後要行20-30分才到,來回需時,所以最後沒有去;

fis ...

咁我想問下如果我去完大阪城再去神戶要點樣搭車呀?車程要幾耐呢?三宮駅和神戶駅近嗎?因為我知三宮駅有間食神戶牛幾抵的喎。在神戶駅最遲要搭邊班車番梅田駅呢?

其實大阪的JR通常幾點就無車架啦,最好夜晚玩到幾點就要返酒店呢?尤其是在心齋橋一帶,最遲要幾點就走呀?

係梅田駅附近多唔多夾公仔的舖頭會開得夜D既呢?係果D便利店內有乜野好食架?

麻煩哂呀!

大宅

如果你可以好早起身,都可以試下去完大阪城再去神戶,不過我地十點幾在大阪搭車去已經趕唔切去d館...而且大阪城的位置好似在地圖的東南下方,而神戶在北面搭車向西面起,都相格好多個站...反而去日清算係順路d...而大阪城應該同電器街,心齊橋,難波一齊遊比較順路...

去神戶有好多班車去,所以我地都搭錯左慢車,因買票後見有架去神戶的車停左係度就上左車,無睇清楚係唔係快車,日本通常有英文字母ie EXPRESS,SPEED等等簡寫顯示,要睇清楚...所以應該在大阪車站搭JR大阪環狀線...

(1). 神戶線私鐵
有售票機就買票,有車就上,還買了來回,初時不明白為何不是yen390而是yen315,當行車時間差不多一小時,站站停之後就知道搭了另一間鐵路公司的超慢線,其實應該搭JR大阪
環狀線,連接神戶
(三宮)與大阪。由大阪直通兵庫縣的神戶方向。由大阪車站到三宮車站乘普通電車需要34分鐘,快車要24分鐘,新快車只要21分鐘。乘車費用全部為390日圓,只是經停站不同。回程時車站地下是JR,我們搭的私鐵要下一層,但今次聰明了,懂得選不是站站停的快車才搭,那跟JR線就差不多時間,車費是少了點

原文章由 Ellen 於 08-4-30 22:09 發表

咁我想問下如果我去完大阪城再去神戶要點樣搭車呀?車程要幾耐呢?三宮駅和神戶駅近嗎?因為我知三宮駅有間食神戶牛幾抵的喎。在神戶駅最遲要搭邊班車番梅田駅呢?

其實大阪的JR通常幾點就無車架啦,最好夜晚玩到幾點就要 ...

男爵府

原文章由 AE_bb 於 08-4-30 17:07 發表
BB- CLEVER

你 click入下面2條 link 睇下幫唔幫到你 :

東条湖玩具王國 :

http://www.omochaoukoku.com/tojoko/info/access.html

Harvest Hill :

http://www.farm.or.jp/guide/acces.html
...

AE_bb
謝謝回覆,按Harvest Hill指示應在ga山冈站下車, 但我查看地鐵找不到此站,請問你會怎麼去Harvest Hill 呢?

伯爵府

BB - CLEVER,

我睇佢個 WEBSITE 指示係咁 :

因為我住心齋橋, 所以會係難波站坐南海高野線 (坐去「和泉中央」準急車) , 去到 「泉ヶ丘駅」轉 shuttle bus 去 harvest hill....

如果你住梅田附近, 你可以係梅田站坐地下鐵御堂筋線去到 " なかもず" 站轉泉北高速鐵路 (向和泉中央站) 去 「泉ヶ丘駅」落車再轉 shuttle bus 去 harvest hill

希望幫到你啦...

原文章由 BB-CLEVER 於 08-5-2 16:58 發表

AE_bb
謝謝回覆,按Harvest Hill指示應在”泉ga山冈站”下車, 但我查看地鐵找不到此站,請問你會怎麼去Harvest Hill 呢?

男爵府

原文章由 AE_bb 於 08-5-5 14:24 發表
BB - CLEVER,

我睇佢個 WEBSITE 指示係咁 :

因為我住心齋橋, 所以會係難波站坐南海高野線 (坐去「和泉中央」準急車) , 去到 「泉ヶ丘駅」轉 shuttle bus 去 harvest hill....

如果你住梅田附近, 你可以係梅田站 ...

AE_bb

多謝詳細指導, 我會再研究一下。

你會不會去大阪東条湖玩具王國呀?那裏好像很吸引啊!

大宅

各位好,
雖然我09年1月先去大阪, 但想問下邊間酒店好, 例如離車站5-10分鐘步程度, 乾淨舒服.
謝謝.
Carson's birthday in January 2000.

大宅

hi

我想問我如果晚上9:00到大板,出得去都要10:00,會唔會沒有車 or 火車去大板市?

大宅

BK Milk勳章

我今次去大阪揀左入住梅田新阪急,佢係正大阪站側,好方便。而大阪站亦係交通的中樞站,乘搭各幹線都方便。機場又有機場巴士直達酒店門口,唔使轉車攞行李咁煩。

希望幫到你啦!

大宅

我上年都係住梅田大阪站的東急(Osaka Tokyu Inn),我都覺得有小朋友住梅田都幾好,比難波小人,比較寧靜d,又有地下街可以食野和shopping,及有一小型超市可以可以買野飲,同埋去其他地方都方便;

我係搭火車由機場去酒店,落左車後要行番落去地下街,行到尾再出,再行2-3行鐘先到,全程都要10-15分鐘;

間酒店就一般ok...

原文章由 Ellen 於 08-5-8 08:09 發表
我今次去大阪揀左入住梅田新阪急,佢係正大阪站側,好方便。而大阪站亦係交通的中樞站,乘搭各幹線都方便。機場又有機場巴士直達酒店門口,唔使轉車攞行李咁煩。

希望幫到你啦! ...

複式洋房

No, JR operates until 11:xx pm.

原文章由 Yukmama 於 08-5-7 12:22 發表
hi

我想問我如果晚上9:00到大板,出得去都要10:00,會唔會沒有車 or 火車去大板市?

大宅

yyyy, Ellen,
多謝你地ge意見.
Carson's birthday in January 2000.

男爵府

我打算暑假8月去大板4d3n, 2個大人帶埋2個細路(2歲及10歲),但未睇旅遊書, 想問吓除了1天環球片場外, 請問仲有嘜地方值得推介?thanks.
[

別墅

Hi, all

我plan左summer holiday去大板,請提供好去處?

大宅

大皮行程分享

hi.
請問大家有冇去過摘生果or"水果放題"呀?
eg. 摘士多啤利等,我知7or8月都有時令生果
可以摘,好似係水蜜桃.

伯爵府

yyyy,

想請教下海遊館套票....送1日乘車 pass同埋另可減天守閣 100yen 門票嘅優惠係唔係要同一日內用架 ?

原文章由 yyyy 於 08-4-28 15:48 發表
海游館可以買套票:海遊館套票(原價¥2000)(1日乘車pass(原價¥850)[現售2,400];小人半價;細女免費
可在SUBWAY內的報紙檔買海遊館套票;大阪城公園[0900-1800,天守閣¥600]…使用海遊館套票減¥100門票

大宅

JR station to Hotel

Dear All,

I will takje JR from Tokyo to OSAKA on Aug 1st.
1) May I know how long does it take from Tokyo to Osaka?
2) Do I need to buy HEAD seat or normal seat is OK? (Cause I will bring my 2 kids with me-6 and 8 years old).
3) After get down to Osaka which hotel is near to Universal Studio? (A: Universal Port, B: Nikko Kansai Airport, C: Mitsui Urban Osaka Bay Tower)
4) After get down from JR station in OSAKA, how can I get to the hotel?
5) From the hotel, how can I go to the airport?

Million thanks in advance

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

原文章由 pangpangkar 於 08-3-28 14:33 發表
www.superhotel.co.jp
重包簡單早餐!

我book 左super..我想問,係airport 點去呢..又要行幾耐到呢?
我係夜機,我驚我去到無人係 counter....thanks

男爵府

想請教各位大板酒店資料
我會在晚上8:00到達大板,翌日早上8﹕45乘機去札幌,請問那一間近機場的酒店又方便又不太貴呢?謝謝

首頁

尾頁

跳至