母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

洋房

我都狠心過一次, x'mas嗰幾日假期, 夜晚8點幾食完奶佢通常就覺覺猪, 又喺一放床仔就喊, 我由得佢喊, 好長氣, 成個幾鐘先喊到tired, 頂吾順, 瞓咗
睇黎, 我都要堅持耐d....train 佢自己瞓...
你 train 咗幾耐, 阿b先自己瞓覺?
原帖由 janjan28 於 09-1-16 12:07 發表

抱住訓咪好辛苦囉...我係一個狠心媽媽黎...係佢bb時已經要佢自己訓...所以而家夜晚一放佢落床仔唔夠十分鍾就會訓架啦...

禁止發言

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 janjan28 於 09-1-16 12:34 發表

其實我個女一出世已經好少抱佢...佢喊就係佢隔離拍下佢陪下佢....久而久之佢慣左就會自己訓囉...所以我唔駛點train佢就自己訓啦...

我b有一排自己啜啜0下手仔就訓, 呢排就埋身食完奶奶就訓

洋房

生大囡嗰時同奶奶住, 佢就喺咁教我, 吾好一喊就抱, 拍下佢同佢傾吓計, 阿囡好乖, 自己瞓, 食飽就瞓, 仲一個月大自己戒夜奶.....到生第二胎, 已搬出, 我咪又喺咁同工人講, 佢就喺吾聽, 喺要抱, 咪變成家下咁囉....好慘!!

原帖由 janjan28 於 09-1-16 12:34 發表

其實我個女一出世已經好少抱佢...佢喊就係佢隔離拍下佢陪下佢....久而久之佢慣左就會自己訓囉...所以我唔駛點train佢就自己訓啦...

禁止發言

洋房

最可憐阿仔已經六個月大, 要train番佢要花更多時間同埋佢喊得仲可憐, 點解無人抱我瞓呢? 驚佢以為我哋吾錫 / 無人理佢....
最谷氣喺我叫佢吾好抱, 佢反而抱, 擒晚, 阿仔又喺咁...佢拍瞓咗阿仔, 吾夠一陣又喊.....佢竟然由得佢喊, 佢就返上床瞓 ....我聽佢喊咁耐, 咁出去睇發生乜時....嘩....無人喺阿仔身邊.......我今晚要同工人傾吓.....
原帖由 janjan28 於 09-1-16 15:30 發表

係呀..我咪就係我契媽教我唔好佢一喊就抱囉...所以阿女都算乖...我都驚第時生多個時無而家呢個咁好湊呀

禁止發言

珍珠宮

BK Milk勳章

想問0下你地呢, 有冇每日都只係埋身餵早晚, 而又keep到奶量0既呢?
我發覺我b鐘意埋身食多過用樽, 早幾日用樽餵佢好扭計, 有時食得好少, 但係埋身餵佢佢就好開心,冇扭計
不過呢兩日食奶已經乖番, 唔知係咪怕我鬧佢? 我話佢唔乖乖地食奶就打打,

我怕埋身餵佢多0左 , 佢又會曳番

禁止發言

別墅

原帖由 janjan28 於 09-1-16 12:03 發表

M黎係少好多奶量架...我d奶量一勁跌就知道就黎m come...等d m完左又正常返架啦...
所以你唔駛驚....我之前都好驚...不過而家慣左黎m呢個事實啦

其實 m 就已經完咗架啦, 不過病就仲未好 (都成個星期架啦). 奶量係跌咗, 不過喺我狂追之下都好返啲啲. 依家望就望個病快啲好返, 再從新做條好漢.

阿仔呢兩日都有加3-4 oz formula 啊. 其實我每日帮佢準備嘅媽咪奶份量都差唔多, 衹係阿仔呢幾日胃口突然大咗啫, 所以就顯得唔夠.

我依家嘅心情好複雜, 又開心又失落. 阿仔肯食 formula, 我哋全家人都覺得不可思意同埋有啲啲開心 (我全家人都好 support 我母乳餵哺架. 因爲唔想我有壓力, 佢哋都話餵到幾多餵幾多, 唔夠最多加 formula. 衹不過係阿仔一直唔肯食 formula 啫). 依家佢突然肯食, 大家都覺得 released suddenly. 不過我又有小小覺得失落喔, 因爲我一直都好希望自己可以做到全人奶架嘛, 希望阿仔可以食到自然離乳 (唔知算唔算自私, 因爲都係自己喺度希望), 依家好惊好快就唔再係...

哎~好想快啲好返再追一追, 睇吓自己仲可唔可以满足阿仔多咗嘅需求...

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 janjan28 於 09-1-16 22:40 發表

你早晚埋身餵..其他時間有無泵呀...若果中間唔泵就唔得啦...
但其實我返工一日埋身餵得一次架咋...其餘時間就係泵...到而家已經餵左六個月啦...都仲係全人奶 ...

lunch 會泵一次囉

咁你放假有冇埋身餵多d?

子爵府

已經冇入黎好耐tim...有個問題想問下各位奶媽...
請問有冇mami番健康院打過避孕針呀?
醫生有冇講有d乜野副作用呢?tkz!!!
兩個都係我心肝定>3<

洋房

無打過, 點解你吾試吓"帶"子"公"環, 一樣可以避孕, 隔幾年先需要換過, 無乜副作用, 但喺月經量就會多d
原帖由 fiti 於 09-1-17 21:20 發表
已經冇入黎好耐tim...有個問題想問下各位奶媽...
請問有冇mami番健康院打過避孕針呀?
醫生有冇講有d乜野副作用呢?tkz!!!

子爵府

識個mami都有戴呀,不過因為移左位就中左..
原帖由 HUEN923 於 09-1-17 21:29 發表
無打過, 點解你吾試吓"帶"子"公"環, 一樣可以避孕, 隔幾年先需要換過, 無乜副作用, 但喺月經量就會多d
兩個都係我心肝定>3<

禁止發言

禁止發言

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 janjan28 於 09-1-18 21:41 發表

有呀...我放假基本上全埋身咁滯架...唔駛泵方便好多..哈哈

我係怕我放假埋身餵得多, 到我返0左工佢用樽食又扭計...

珍珠宮

BK Milk勳章

想問0下你地呢, 如果飲0左奶茶/檸茶/綠茶 (下晝飲, 晚上9點先餵b), 阿b飲0左d奶會唔會令佢訓得唔好? 你地有冇試過?

洋房

吾會,我耐吾時夜晚都會泡杯綠茶飲, 阿b家下六個月大, 都未試過瞓到天光
原帖由 siujanjan 於 09-1-20 09:35 發表
想問0下你地呢, 如果飲0左奶茶/檸茶/綠茶 (下晝飲, 晚上9點先餵b), 阿b飲0左d奶會唔會令佢訓得唔好? 你地有冇試過?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊