自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 小manman 於 15-04-01 發表我

原帖由 talkative 於 15-04-01 發表
係6000
我見前面有jm話樓主自己講1萬,又話佢係另一topic話6千,跟住又有jm仲話佢大學生pt都搵萬6,仲使乜搵補習,睇到我頭暈

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+talkative+於+15-04-01+發表

琥珀宮

引用:btw,+樓主又話個仔瞓到+11+點所以推咗老師

原帖由 KCKmom 於 15-04-01 發表
btw, 樓主又話個仔瞓到 11 點所以推咗老師唔上 10 點堂。但係返 pt 要返早上 9 點,個仔瞓覺又點呢?r 晒頭 ...
有jm話樓主之前係其他post講過個仔係跟6299瞓!

大宅

今日你上黎話幫手七分鐘都唔得?
好啦佢地今次幫你.
明天你會唔會上黎又講, 幫我拎小小野比人都唔得?
好啦佢地又幫你
後日你又會問再抽多小小時間睇下個小朋友都唔得?

無話邊個對同錯, 只不過係大家觀點同角度問題
係佢地角度, 做左幾十年人, 想安安靜靜過埋下半生有錯嗎?
係你角度, 做媽媽梗係想自己小朋友安全有人睇住, 你就想抽錢幫輕下...........

你明唔明

翡翠宮

回覆:6299一早答應幫我湊仔啦,只係想佢地幫多我少少

其實,我同意前面有位jm講,重點首先要知道62點解唔肯帶個孫返屋企補習,亦連補習老師上佢地屋企都拒絕~

既然樓主開口埋口一家人,咁點解唔開心見誠講清楚呢??

如果62話湊孫好累,唔想走黎走去 ,更加唔想有外人上去佢屋企,淨係呢2個理由已經好充分,如咁都仲嬲就有d過份喇!!

我唔知自己有無睇漏,我睇唔到樓主有無講補習每次補幾耐,我當樓主份工返9放1,但我唔知樓主幾點出門口,亦唔知佢幾點返,當佢8點半出門,點半返到屋企,不過,我又唔知每朝係樓主帶小朋友去62 99家or係佢地帶個孫去佢地屋企~

樓主話佢的小朋友每朝訓到成11點,以我湊自己小朋友的經驗,小朋友起身爺爺嫲嫲要照顧佢梳洗同食早餐,個度已經超過半個鐘,跟住要同佢換衫,小朋友未必咁乖乖,然後落街行返屋企補習,同小朋友一齊一定行得慢,個度又可能已經半個鐘,補1個鐘頭,爺爺/嫲嫲又唔知可以做乜,勁悶囉,跟住帶返家又要換番衫,跟住要整午餐同食午餐,其實時間已經差唔多到樓主放工時間,對老人家黎講根本已好累~

大宅

回覆:小manman 的帖子

佢響EK有個post,講到個仔係響6299屋企瞓同湊的,佢只係同個仔玩下,週末先帶番屋企。
但樓主話自己係ftm,但絕對係一個好舒服既ftm,同6299屋企相距7分鐘都唔肯帶個仔番去自己屋企。
又話同6299絕交,又話99話佢仔反骨,又話playgroup導師話佢囝囝會學壞,又話上左N班2個月,又話個仔唔適應上午班N班,又話小朋友係夜鬼......
我睇見都亂,佢咁多問題嘅

大宅

引用:回覆 登!登!登! 的帖子我一直追開呢個post,

原帖由 bookwormsx2 於 15-04-01 發表

回覆 登!登!登! 的帖子
唔駛返工仲要6299幫佢湊全日、唔湊個仔返屋企瞓?佢無野嘛
難怪佢c6話佢得寸進尺

翡翠宮

佢自己半半日工,放工唔係應該自己湊番架咩??

點解自己放左工都唔湊番,連夜晚都要62 99湊埋,咁佢成個下午流流長唔湊仔,做乜呢??

另外,好奇想知,佢比幾多錢62 99湊孫,仲係過埋夜個隻,相信佢份pt都唔夠比囉!!

又想知佢老公點諗,自己老婆放工都唔湊番個仔,要自己阿爸阿媽咁辛苦湊足全日連過夜,佢地又好意思既??

翡翠宮

佢自己都識講7分鐘路程姐,咁都唔過走湊番個仔,但就要老人家湊個孫過去補習再湊番屋企~

呢d人咪正宗自私囉!!

仲好意思話一家人,如果真係一家人就嚟會咁樣使人同搵人笨喇!!

禁止訪問

回覆:Ginsa1008 的帖子

公爵府

好媽媽勳章

其實好易解決啫,6299唔幫帶去補習,咪改個補習時間去下午,安排一個自己帶到ga時間咪得囉,駛乜咁煩又咁勞氣喎

翡翠宮

引用:今日你上黎話幫手七分鐘都唔得

原帖由 davelyh 於 15-04-01 發表
今日你上黎話幫手七分鐘都唔得?
好啦佢地今次幫你.
明天你會唔會上黎又講, 幫我拎小小野比人都唔得?
我老公咪就係呢種人囉!!

佢成日想使盡身邊的人幫佢做野,人地幫左佢唔感恩,人地唔幫佢就埋怨人,總之就淨係想自己舒服~

堅憎佢呢樣野,好彩佢依架改變左好多~

翡翠宮

我幫我的小朋友報任何興趣班,我一定會諗自己安唔安排到,時間同路程……絕唔會話報左但自己帶唔到,就旨意人地幫我帶~

講真,呢d係長期既,唔係1次半次,係一星期1至2次,我唔會咁樣麻煩人囉,仲要係自己阿爸阿媽同62 99喎!!

翡翠宮

引用:其實好易解決啫,6299唔幫帶去補習,咪改個

原帖由 健朗媽咪 於 15-04-01 發表
其實好易解決啫,6299唔幫帶去補習,咪改個補習時間去下午,安排一個自己帶到ga時間咪得囉,駛乜咁煩又咁勞 ...
佢呢種人一定有好多藉口去支持自己的~

我見佢之前好似話呢個補習老師好full,得呢個時間ok~

子爵府

引用:+本帖最後由+sunnymama2+於+15-3-31+16:25+

原帖由 sunnymama2 於 15-03-31 發表

啱啱揾左份兼職, 番上9點至下午1點, 時間幾好, 因為下午 ...
真係好過分wor 咁都無得?!
我自己係FTM
有時要出去下 或者做d其他自己野 提前一日同我62講 次次都好樂意

大宅

回覆:jincaiyan 的帖子

你睇番佢既posts,會有另一番體會

大宅

回覆:jincaiyan 的帖子

再者,6299幫手係人情,唔幫係道理。

男爵府

小manman 發表於 15-4-1 14:43
我幫我的小朋友報任何興趣班,我一定會諗自己安唔安排到,時間同路程……絕唔會話報左但自己帶唔到,就旨意 ...
講真,自已做阿媽都覺得帶興趣班超麻煩,又要呆等,我都勁怕。所以已所不欲、勿施於人。自已事自已都唔想做,但就要求人做。如果雙方父母都不在的,是否就不生仔女??

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

一係你問下補習老師可唔可以晏小小,等你放左工先上泥補囉

男爵府

引用:Quote:原帖由 十年 於 15-04-01 發表或者老

原帖由 tsewong 於 15-04-01 發表
咁梗係,幫你湊係一回事,佢自己湊就鍾意飲茶又得,去公園又得,執屋又得

但去補習嘅就要限時限刻,焗等陪 ...
我都係咁唸

首頁

尾頁

跳至