想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

kaclay 發表於 21-5-9 17:38
Hello cutecutetown,

今年39歲,上年開始抽左4次卵,差唔多60粒 ,但質素唔好得好少胚胎用

Hello kaclay,
先放day6嗰粒6Bb. 假如day7的也正常就排第二. 如果不成功,我會建議做多一次ivf,有囊胚才一齊幫day3的兩個溶出來養到囊胚做pgs。至於mosaic我盡量都不會放的,除非你真係諗住無論如何都唔再做ivf.

大宅

cutecutetown 發表於 21-4-28 04:20
Dear Pigpigtong,
看來你是需要PGS多過ERA. 你還有正常胚胎可以放,還是要再做ivf+pgs?
PGS的成功着床率大 ...

你好 Cutecutetown
謝謝你的回覆,想請問如果有輸卵管輕微積水問題是否不需要理會?因為我見今次放胎後Hcg有112,是否沒影響胚胎

大宅

回覆樓主:

你好樓主 我之前問過你野 最近睇左醫生個report又有小小野想了解
我見醫生關於我個取卵report 1個day 3 8CG1, 1個day 5 3BC (今個cycle我放左),2個day 6 都系4BB.
我見到我2個Day 6既囊胚系Day 5既時候都系2BB, Day 3既時候1個系有成11cellsG2, 1個系6cellsG2, 旦系佢地有個另外既Grade話1個day 6系Grade C 另一個day 6系Grade D...
我有小小confuse 上網睇Day 6 4bb都算系好胚胎.但佢地分左佢地系grade C and grade D 仲差過我個day 5既3BC?
其實系咪真系甘差?成功機會系咪5高?
佢形容個day 3胎系grade A, Day 5 3BC 為gradeB, 2個day 6 為grade C and Grade D 佢個report寫B>C>D>A 定系個意思只系幫佢地分次序?

別墅

cutecutetown 發表於 21-5-9 21:44
Hello kaclay,
先放day6嗰粒6Bb. 假如day7的也正常就排第二. 如果不成功,我會建議做多一次ivf,有囊胚才一 ...

好多謝你嘅回覆!
我睇番你最近十幾頁嘅post 都明白點解你主張驗PGS 所以我係打算溶Day3 ,如果能養到胚囊就同Day7 嘅一齊送去驗。暫時唔打算再開針,連續抽其實都幾辛苦,加上自己證實左連抽無幫助,第二次抽成績差過第一次(emoji)(emoji)‍♀️
最後一個問題,我其實無咩聽過Day7 胚囊,生長得咁慢係唔係都唔太多成功例子?
Thank you (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

回覆樓主:

Hello Cutecutetown,

希望你可以俾意見我~~
我快33歲,備孕3年從未試過懷孕
30歲時驗過amh 1.8
近1年經期已縮短到得第一日正常流量,第二日基本上無乜血
但周期正常,每年婦檢亦正常

丈夫驗過2次,形態都係1%,數量亦below mean
我地準備10月公立開始ivf
但安排咗我7月做腹腔鏡
我對腹腔鏡有疑慮:
1)驚手術影響子宮卵巢老化,抽卵數目大減
2) 醫生話呢個手術只係想嘗試搵吓我有無問題,萬一有積水,清咗當然最好
3)如果將手術安排在抽卵後,會唔會最好(公家症,機會好低)
你覺得我應唔應該如期做呢個手術?感謝你的分享!

男爵府

Pigpigtong 發表於 21-5-9 22:11
你好 Cutecutetown
謝謝你的回覆,想請問如果有輸卵管輕微積水問題是否不需要理會?因為我見今次放胎後Hcg ...

我之前有答過,hCG112、之後又冇再升、亦沒照到有胎囊,這不能算作着床。至於這個PGS正常的胚胎點解唔繼續生長,是否與積水有關,我不知道。直覺上,已不是第一次放胎沒成功了,既然有積水,連放pgs 正常胎都只有化學懷孕(biochemical pregnancy), 點解可以依然覺得積水完全不是問題呢?!

男爵府

yuenting90 發表於 21-5-9 22:58
你好樓主 我之前問過你野 最近睇左醫生個report又有小小野想了解
我見醫生關於我個取卵report 1個day 3 8CG ...

Dear yuenting90,
首先我憑實驗室角度去看,會幫你雪的胚胎都是有機會的。
3BC,4BB的寫法本身就已是grading, 應該不會同時又給grade ABCD. 尤其看到你最後一段時,如果我沒有理解錯誤,那ABCD並不是grading,只是一個次序。即是説,embryo A, day3, 8C grade1; embryo B, day5, 3BC; embryo C, day6, 4BB; embryo D, day 6, 4BB. 如果是這樣,那就是說,會建議你先用embryo B,然後C,然後D,最後才embryo A.
咁呢個放胎次序亦合理了,因為有囊胚通常都會先放,囊胚之中,day5又可以先放。

男爵府

kaclay 發表於 21-5-9 23:23
好多謝你嘅回覆!
我睇番你最近十幾頁嘅post 都明白點解你主張驗PGS 所以我係打算溶Day3 ,如果能養到胚囊 ...

Dear kaclay,
我們很少會恆常地培養到day7,但偶爾有些胚胎在day6還未有凋謝跡象時,我們都會偏向看多一天。
Day7囊胚本來在比例上已比day5 day6少,從pgs結果看,day7而又pgs 正常嘅胚胎也很少。不過如果day7是PGS正常的話,成功機會率雖然比day5 day6的差,但一樣是有活產的。

別墅

cutecutetown 發表於 21-5-11 15:12
Dear kaclay,
我們很少會恆常地培養到day7,但偶爾有些胚胎在day6還未有凋謝跡象時,我們都會偏向看多一天 ...

明白!好多謝你嘅回覆,感激! ❤️❤️❤️

大宅

回覆樓主:

Dear cutecutetown
你好,今次係我第四次取蛋,第三次放胚胎,上次一粒grade1 , 8 cells , size even 但去唔到day5, 冇得放,今次一直照嘅時候有兩粒啱size, 但係到抽嗰陣抽第一粒冇問題, 到第二粒抽咗10幾次都抽唔到蛋, 最後同之前嗰啲一樣,一粒受精,而且day 3 grading 一直唔差!
放旦當日(day3)打俾我係grade 2 plus 7 cell, 但係殻太厚所以會用輔助孵化。到真正放蛋,胚胎專家再報告已經生長到grade 1, 8 cells , even 冇乜碎片!我想問其實用咗laser幫助佢破殼,其實有冇機會真係幫助着床到呢?如果真係有幫助點解之前幾次又唔做呢個動作?另外其實如果今次真係失敗嘅話我係咪需要轉過個醫生?真係有啲氣餒!thanks

大宅

cutecutetown 發表於 21-5-11 14:59
Dear yuenting90,
首先我憑實驗室角度去看,會幫你雪的胚胎都是有機會的。
3BC,4BB的寫法本身就已是gradin ...

多謝你既回答 :)
吾該曬你

男爵府

mimiar 發表於 21-5-10 10:45
Hello Cutecutetown,

希望你可以俾意見我~~

Hello mimiar,
腹腔鏡就如其名,放個儀器入腹腔照一下入面有冇唔妥,只是一個很簡單嘅微創手術。回答你的問題如下:
1)不可能,你想像得太遠太誇張了。
2)正是這樣。
3)當然就是現在做,你10月才開始ivf, 假如有什麼積水、黏連等問題,7月做腹腔鏡可以一次過處理埋,到10月ivf就有機會可以放鮮胎了。

大宅

Shibin 發表於 20-10-11 23:00
明白,謝謝你cutecutetown。希望日後會有好消息同大家公佈。

Cutecutetown,你好。

上次放胎失敗後,我休息了三個月再放,經過驗血,發現血液基因構成不容易著床,打左三個月 clexane。

宜家寶寶已經17+週大,健康地成長。想藉此機會鼓勵各位IVF媽媽,同大齡媽媽。(我45歲喇(emoji))

cutecutetown    發表於 21-5-12 10:55

大宅

cutecutetown 發表於 21-5-12 08:30
Hello mimiar,
腹腔鏡就如其名,放個儀器入腹腔照一下入面有冇唔妥,只是一個很簡單嘅微創手術。回答你的 ...

多謝你嘅意見呀cute cute town!
想問埋,如果腹腔鏡檢查到輸卵管有問題,
咩情況下會切除,
咩情況下會夾住佢?
個影響分別大嗎?
十分感謝你嘅分享^^

男爵府

ss1120 發表於 21-5-11 17:22
Dear cutecutetown
你好,今次係我第四次取蛋,第三次放胚胎,上次一粒grade1 , 8 cells , size even 但去 ...

Hello ss1120,
其實用laser破殼(輔助孵化)只是在透明帶上開一個洞,如果胚胎本來就沒潛力生長的話,開不開窿也沒關係。
你是否每次取卵都不多,每次也只有一個胚胎?有沒有試過放雪胎?今年幾歲?

男爵府

mimiar 發表於 21-5-12 09:39

多謝你嘅意見呀cute cute town!

Dear mimiar,
你最好都係問番你的醫生。但基本上無端端唔會幫你搞條輸卵管。

大宅

cutecutetown 發表於 21-5-12 10:52
Hello ss1120,
其實用laser破殼(輔助孵化)只是在透明帶上開一個洞,如果胚胎本來就沒潛力生長的話,開不 ...

只係第一次有三粒全部受精,之後三次都係得一粒,亦都係全受精⋯⋯有試過一齊放一粒新鮮同一粒雪胎了,失敗今年42歲,39歲時曾經一粒Day 5成功但8週停胎

全部放胎的都是Day3, 曾經嘗試抽到一粒grade1 8 cells 少碎片試吓可唔可以長到Day 5但係失敗,嗰次冇旦可以放

大宅

Shibin 發表於 21-5-12 09:31
Cutecutetown,你好。

上次放胎失敗後,我休息了三個月再放,經過驗血,發現血液基因構成不容易著床,打 ...

Pm , thanks

大宅

cutecutetown 發表於 21-5-11 14:31
我之前有答過,hCG112、之後又冇再升、亦沒照到有胎囊,這不能算作着床。至於這個PGS正 ...

多謝您的回覆,咁我再唸先,謝謝

男爵府

ss1120 發表於 21-5-12 14:55

只係第一次有三粒全部受精,之後三次都係得一粒,亦都係全受 ...

Dear ss1120,
39歲蹉跎到而家都3年了,做了4次ivf, 如果再做,我會大膽一點,提議冇day5就唔放!你之前有一次day5成功着床,放day3一路都唔得,而嗰次8cell長唔到day5,亦即是告訴你假如那8cell在day3放了也是假希望。
另外你可能會問要唔要做pgs?我未必會建議,因為看你過往胚胎真的不多,能長到囊胚本身已是一個篩選。
再多口一句,因見你都會pm其他姐妹,如果你4次都同一個醫生或同一個實驗室,真的可考慮換一個醫生,不是說你的醫生不好,而是需要略為改變一下對策,始終時間不等人。
Gook luck

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊