自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:+本帖最後由+peggy+於+14-1-4+01:06+編輯+\\

原帖由 peggy 於 14-01-04 發表
下?斜頸會引起發展遲緩嗎?
原來都做得好密下喎d治療,要搵定人湊大女了!

侯爵府

引用:我個仔個幾月時發現,一路物理治療到半個月

原帖由 pppsze 於 14-01-04 發表
我個仔個幾月時發現,一路物理治療到半個月前佢9幾月畢業唔使再做啦。初時要個個禮拜去,晌屋企都要幫佢按 ...
我仔都訓扁左個頭

侯爵府

引用:Quote:澳門媽媽+發表於+14-1-4+00:57+我幾

原帖由 Michelmcy 於 14-01-04 發表
唔好諗咁多我果時陀B
因為我有子宫肌瘤
BB大, 粒瘤又跟住大
謝謝你的鼓勵丫!我一定會好愛個仔!

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

澳門媽媽 發表於 14-1-4 01:12
下?斜頸會引起發展遲緩嗎?
原來都做得好密下喎d治療,要搵定人湊大女了!

...
斜頸不會引起發展遲緩 , 但發展遲緩現在都好普遍 , 我有幾個朋友既仔女都有這情況出現

公爵府

認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

windtohope 發表於 14-1-4 01:05
你仔仔甘大個,實會好深印象
甘大個lock仲會唔會好痛。
我囝BB時要做 lock 頸4個月大時已好晒
唔係而家,
佢而家10歲啦

侯爵府

引用:Quote:澳門媽媽+發表於+14-1-4+01:12+下?

原帖由 peggy 於 14-01-04 發表
斜頸不會引起發展遲緩 , 但發展遲緩現在都好普遍 , 我有幾個朋友既仔女都有這情況出現 ...
哦!我以為會引起添,不過我硬係覺得個仔好像反應比較慢甘

侯爵府

引用:Quote:windtohope+發表於+14-1-4+01:05+你

原帖由 Michelmcy 於 14-01-04 發表
我囝BB時要做 lock 頸4個月大時已好晒
唔係而家,
佢而家10歲啦
其實我想問下,好反之後會吾會復發?定要keep住觀察?

侯爵府

引用:我個仔個幾月時發現,一路物理治療到半個月

原帖由 pppsze 於 14-01-04 發表
我個仔個幾月時發現,一路物理治療到半個月前佢9幾月畢業唔使再做啦。初時要個個禮拜去,晌屋企都要幫佢按 ...
做甘耐?

公爵府

認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

澳門媽媽 發表於 14-1-4 01:29
其實我想問下,好反之後會吾會復發?定要keep住觀察?
好少會復發其實治療師係一路睇住BB情況
佢話BB畢業
就代表BB好番晒

10年前佢地就唔會咁做
而家唔知

BUT 腳仔果部份就有
不過都係好短時間
同調咗去義肢整形部跟進
好彩無事

大宅

我個仔斜脛係特別例子,所以由8個月做到快27個月仲做緊,其實斜脛好普遍,少數嚴重先要做手術,唔好怪自己,我見好多bb都好快好返!如果有問題可以pm我!

禁止訪問

回覆:請問下有冇bb有斜頸問題?可以給我一些經驗之談嗎?

男爵府

引用:Quote:原帖由+ayumihamasaki+於+14-01-03+

原帖由 澳門媽媽 於 14-01-04 發表
死啦,而家成二個月先發現會吾會太遲?
唔遲嘅,嗰時我女做物理治療時,都有啲bb成半歳大去做;
俾少少心理準備你,見到物理治療師扭bb條頸仔時,真係肉赤架!不過你知為佢好,忍耐吓,我就擰轉面唔望嘅!加油喇,媽媽!同埋唔好諗關自己事,依家最緊要bb快啲好番嘛!

水晶宮

引用:唔算遲,我女半歲先發現,做左4個幾月好反

原帖由 windtohope 於 14-01-04 發表
唔算遲,我女半歲先發現,做左4個幾月好反。
有好多bb有呢個問題。
曾問過醫生點解甘,佢解釋過話因為砣緊 ...
想問下係點發現?我女7個月,細個時成日轉一邊,到依家都會無啦啦側去果邊,但條頸其實兩邊都轉到?

男爵府

我仔bb時又係兩個月大check到有斜頸,又係有一邊只係擰到少少,所以轉介返醫院做物理治療,由一個星期3次,2次,1次,到唔洗再返去,用了半年時間,當然每日早午晚都要在家幫bb擰頸仔啦,治療師會教你點做,不過初頭一定要忍心,因為佢地好似大人瞓x頸咁,肌肉緊哂,擰佢頸一定會痛,bb一定會爆喊,但真係唔可以心軟唔做,其實愈早發現愈好,因為bb愈細,頸仔肌肉愈柔軟,復原得愈快,唔好太擔心!

琥珀宮

引用:今日個仔反健康院打二個月針順便見醫生,甘

原帖由 澳門媽媽 於 14-01-03 發表
今日個仔反健康院打二個月針順便見醫生,甘我係個仔滿月後發現個仔成日只是轉右邊睇野,好少轉左邊,即使我 ...
我仔bb時做過,日日去做咗幾個月!要做架,如果唔做可能大咗會大細臉!

子爵府

我個仔都斜頸,去做物理治療2個月就好番,一星期1至2次.

別墅

我個仔嗰時得1個月大,一星期要做三次物理治療,我唔記得做在 2 or 3個月,直至有一次做做吓,啪一聲,嚇死我,物理治療師話唔駛驚,他條頸已經啪鬆咗,可以唔駛做得咁密,結果做多約2星期,就唔駛再去。他而家19歳啦。
如果唔去理,他就成世側頸。(#∩_∩#)

男爵府

我囡果時出世時醫院發現,第一次做媽咪好擔心又冇朋友有經驗,未滿心就 lock 頸,你要有心理準備,係超肉赤的,我見到爆喊,初頭一星期兩次,慢慢一星期一次,愈大愈疏,一歲左右完全康復,有疑問儘早問醫生,否則愈大頸筋愈緊。

子爵府

我仔唔係斜頸,係手腳緊,拉唔直,出左世幾日就要做物理治療,到而家兩個月鬆反啲但都仲係緊…我好擔心會唔會對佢以後走路有影響

侯爵府

醒目開學勳章

引用:今日個仔反健康院打二個月針順便見醫生,甘

原帖由 澳門媽媽 於 14-01-03 發表
今日個仔反健康院打二個月針順便見醫生,甘我係個仔滿月後發現個仔成日只是轉右邊睇野,好少轉左邊,即使我 ...
我女有,bb時做了一排物理治療(5次咁上下),唔忍心冇再做,大了又冇咩呀

首頁

尾頁

跳至