夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

引用:我老婆42嵗,怕高齡順產生唔出,又怕QE唔好

原帖由 Cheuk168 於 14-06-15 發表
我老婆42嵗,怕高齡順產生唔出,又怕QE唔好,有冇媽媽可分享經驗?
佢想去私家醫院生,但收費四、五萬,我 ...
我陀三個都係順產,但生第三個時,生完后,流了4公升血,輸了9包血。陀果時39歲,生果時40歲. 之前2個乜事都冇,生完后仲好精神,可以即時下牀去沖涼。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:老婆42嵗,怕順產,有冇媽媽可分享經驗?

樓主你吾好理人地生過果d係政府順產定私家開刀先啦,你理左你老婆意願先,42歲都肯同你生,好博架。或者咁講,你老婆肯順產,但要去私家做無痛分娩,你又肯吾肯拎果幾萬蚊出黎呢?如果你個心係吾想駛錢,就講乜都無用,順產定開刀,咪又係錢作怪

明白幾萬蚊吾係一個細數目,一個家庭之後要有d錢黎做backup,但如果你未搞掂自己係擔心邊方面既野,就我地講乜都無用,個老婆係你自己,何需去收集人地既意願黎說服自己個老婆呢!。

rachel_ching  Agree  發表於 14-6-16 09:39
cacatns  講得好好,無謂令老婆個心吾好受,佢的意願最緊要)  發表於 14-6-15 22:27
Cheuk168  Thankyou.  發表於 14-6-15 17:38
banbanmm  Can't agree more  發表於 14-6-15 17:26

男爵府

回覆 Cheuk168 的帖子

尼d因人而異架,人地得唔代表她得,人地唔得,唔代表她唔得。最緊要自己有無信心。會唔會驚,睇自己心裡素質。

rachel_ching  Yes  發表於 14-6-16 09:40
Cheuk168  Thankyou  發表於 14-6-15 20:21
做人,5好難为自己

大宅

回覆:心抱 的帖子

冇話42歲可唔可以順產, 要睇彩數..我32歲生囝囝都順產唔到, 我本在私家順產, 但痛左7個鐘都係得一度(但已穿水見紅), 咁醫生黎度話唔知要等多幾耐(唔好以為醫生為左earn開刀錢叫我開刀,佢順產開刀一樣價錢), 最後我地決定半身麻醉開刀生,老公一樣可以陪產,仲錄埋video添....我覺得順產開刀點都要痛一次,只係事前痛定事後痛, 我就第二日第一次落床最痛..之後之後唔痛石埋復完得都好好

我最後第二胎都係做半身麻醉,老公陪產

Cheuk168  Thankyou  發表於 14-6-15 20:21

大宅

引用:Quote:原帖由+chysanna+於+14-06-15+發表其

其實我老婆最關心是:有冇人42歲以上仲可以順産呢?
我老公姑姐,42歲生,痛左幾日生到冇氣最後吸出來!!!

Cheuk168  Thankyou.  發表於 14-6-15 20:18

男爵府

引用:其實開刀係咪真係吾痛??我覺得私家開刀只

原帖由 tabo63 於 14-06-15 發表
其實開刀係咪真係吾痛??我覺得私家開刀只係醫生手勢會好d, 修口靚d. 但係順產點都係對媽同bb好d. 媽媽 ...
我私家開刀生,真係唔係点痛。

Cheuk168  Thankyou  發表於 14-6-15 20:56

男爵府

hashtag旅遊勳章

既然你老婆開到聲,如負擔得到就應該順佢意。而家唔係諗順唔順產到或復原情況,而係要你老婆放低呢個心理壓力。如果唔係懷胎十月都有呢個心理負擔真係好辛苦。留返錢補身同買bb野,至多咪係其他地慳d。陀仔真係好辛苦,仲要咁高齡,錫下老婆啦

rachel_ching  Agree  發表於 14-6-16 10:10
Cheuk168  Thankyou  發表於 14-6-15 20:56

已刪除用户

男爵府

順產開刀各有優點,重點係4-5萬你有cash 係手,而太太又想,唔好慳,42yrs 好辛苦咖。
我黎緊生,一開始同老公講要私家,開刀or 順產遲d先決定,佢立刻話好呀。

fifihon  呢D就係好老公! 人地老公學野啦~!!~  發表於 14-6-19 16:16

男爵府

回覆:ddbb0099 的帖子

單講心理質素都嬴哂,我好開心,就算依家肥咗又生白要,腰痛,都好happy,覺得值得

男爵府

食得好勳章

老實講,就算你有錢去私家生都唔代表個老婆會唔辛苦同錢根本無關係

ddbb0099  Yes  發表於 14-6-15 21:33

禁止訪問

伯爵府

樓主如果有能力,就比老婆去私家醫院生!起碼你老婆唔會怨你一世!除非經濟唔好!去政府醫院生真係好慘!我生三個,每次都係有不愉快經歷!

伯爵府

引用:老實講,就算你有錢去私家生都唔代表個老婆

原帖由 nicole323 於 14-06-15 發表
老實講,就算你有錢去私家生都唔代表個老婆會唔辛苦同錢根本無關係
我生大仔時,因為醫院唔夠人手,我開到9度,都無人同我接生,淨係叫我忍!……
仲有好多都唔講喇!如果我經濟好好,我會去私家,起碼有人陪同安慰我教我點做……

子爵府

小可人媽媽 發表於 14-6-15 21:54
樓主如果有能力,就比老婆去私家醫院生!起碼你老婆唔會怨你一世!除非經濟唔好!去政府醫院生真係好慘!我 ...
Pls share yr experience

大宅

引用:Quote:原帖由 nicole323 於 14-06-15 發表

原帖由 小可人媽媽 於 14-06-15 發表
我生大仔時,因為醫院唔夠人手,我開到9度,都無人同我接生,淨係叫我忍!……
仲有好多都唔講喇!如果我經 ...
Very agree,私家service 好好多!

大宅

其實喺私家生未必4,5萬落到樓,我2x歲生,私家同醫生加埋收費最少7萬,呢個係BB出黎乜事都冇嘅數,如果出黎要照燈或者其他嘢要另外收費。我寧願留錢俾BB出世用,所以最後揀左政府生,而且依家政府冇雙非,反而私家多啲大陸人。

fifihon  唔同私家醫院,收費上落都好大! 同一年我朋友養和順產7萬,我法國開刀$3.8  發表於 14-6-19 16:18

大宅

引用:Quote:原帖由 tabo63 於 14-06-15 發表其實

原帖由 kyria 於 14-06-15 發表
我私家開刀生,真係唔係点痛。
我都係私家開刀生,都係冇乜点痛,出咗院完全唔使食止痛痛药

大宅

其實喺私家生未必4,5萬落到樓,我2x歲生,私家同醫生加埋收費最少7萬,呢個係BB出黎乜事都冇嘅數,如果出黎要照燈或者其他嘢要另外收費。我寧願留錢俾BB出世用,所以最後揀左政府生,而且依家政府冇雙非,反而私家多啲大陸人。

子爵府

我老婆42嵗,怕高齡順產生唔出,又怕QE唔好,有冇媽媽可分享經驗?
佢想去私家醫院生,但收費四、五萬,我 ...
你老婆肯同你揾命博,4、5萬慳都慳比佢啦!

rachel_ching  X2  發表於 14-6-16 10:15

首頁
12345...8

尾頁

跳至