跳至

首頁

尾頁

男爵府

我喺位元堂買咗猴棗末同保嬰丹, 都有俾過亞仔食, 之前見佢好似好多痰咁, 食完猴棗末, 佢之後嗰次geh便便真係有啲痰疴到出嚟咁ga喎, 另外, 有時同佢去飲茶, 好鬼嘈ga嘛, 佢返到屋企會好扭吓, 咪俾啲保嬰丹佢食囉, 又好似幾有效咁喎
我亞仔啲鼻水係冇流出嚟, 但佢真係塞到透氣好辛苦, 佢之前未試過咁ga, 其實我都唔想佢睇醫生, 食咁多藥, 但佢塞成咁我又驚喎, 又怕唔理唔理會惡化

原文章由 CMSmile 於 08-2-15 13:36 發表
我未試過買保嬰丹比阿仔食, 驚佢食左唔知會點...

鼻塞呢樣野我阿仔之前都有, 好似透氣唔順咁, 後尾我帶佢去睇我朋友, 佢話初生bb條氣管好幼, 所以好多時會有呢d情況出現, 只要佢無鼻水流就ok, 話bb大大下就無架喇.. ...

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大
買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

大宅

我曾經有諗過買保嬰丹比阿仔食, 因為有時同佢出完街, 佢都會比較摟計, 但想問係點樣比阿b食架, 同埋應該食幾多呢 ?

如果你覺得你個仔仲係塞得好辛苦, 不如帶佢睇多次醫生啦, 起碼唔駛咁擔心嘛, 同埋醫生一定會識得開返一些藥力無咁重既藥比bb食, 所以睇左會安心d, 見到自己阿仔咁辛苦, 都會好心痛架...

男爵府

我阿女都係1022出世。我想問下1022究竟仲係米天坪座呀?有D雜誌係,有D變成天蠍座:idea:

男爵府

頭先我老公就同咗佢去睇多次囉, 今次個醫生轉咗啲藥, 又轉咗隻滴鼻geh, 希望佢快啲好番啦
保嬰丹呢....我買嗰時個sales都有教我, 一樽分2次食, 但我見位元堂嗰啲比余仁生嗰d大樽啲, 所以我就分3次囉, 始終亞仔仲細嘛

原文章由 CMSmile 於 08-2-15 14:40 發表
我曾經有諗過買保嬰丹比阿仔食, 因為有時同佢出完街, 佢都會比較摟計, 但想問係點樣比阿b食架, 同埋應該食幾多呢 ?

如果你覺得你個仔仲係塞得好辛苦, 不如帶佢睇多次醫生啦, 起碼唔駛咁擔心嘛, 同埋醫生一定會識得 ...

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大
買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

大宅

但你點樣比阿仔食呀 ?

男爵府

我倒1/3出嚟, 加少少暖水, 再用餵藥器(好似針筒咁)餵佢囉
猴棗末就比較易餵, 因為冇咩味嘛, 但保嬰丹呢, 有少少藥味, 佢就會一路食一路皺紋頭

原文章由 CMSmile 於 08-2-15 15:14 發表
但你點樣比阿仔食呀 ?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我bb 都係10月22號..出世架..不過我係廣華醫院生
唔知有冇媽媽同我一樣係餵人奶呢..
我好想知..佢個bb有幾多磅呀..
我bb上個月就11磅...(醫生話我bb係細碼bb)
出世既時候都係3.02kgs

我估佢而家應該13磅到啦..(因為未夠期去健康院..)

原文章由 sara 於 08-2-1 08:21 發表
我bb都係呀!
請問bb係唔係在29/1有100日呢?
我那天都無做d咩,只係同bb剪左一d頭髮keep起佢!

xx33, 認唔認得我呀!我地bb同醫院出世添!

大宅

Hi adakitty,

你好呀, 我個b依家有15磅喇, 不過佢出世時唔算重, 得2.8kg咋..

大宅

明白, 可唔可以溝落d奶度比佢飲架 ?

男爵府

因為保嬰丹有啲中藥味, 我怕溝咗落奶亞仔會成樽奶唔食, 所以都係就咁餵
通常我會餵奶前幾個字餵佢, 因為佢差唔多餓, 會比較肯食, 同埋呢, 位元堂啲人話, 空肚食會好啲

原文章由 CMSmile 於 08-2-15 15:37 發表
明白, 可唔可以溝落d奶度比佢飲架 ?

大宅

明白, 謝謝你呀 :)

大宅

原文章由 KarieWu 於 08-2-15 12:13 發表
噚晚買咗支olive oil, 今日開始試, 希望快啲冇晒啲頭泥啦
剃晒啲頭髮真係會再出番多啲ga咩?

想試下咋,上次大B冇悌生得好慢~
唔知有冇人一樣想悌....@@?

大宅

我地B咳+鼻水餵~猴棗散OR保嬰丹~
3個月時已比一支了....覺得都ok,3,4日有好轉.

2個月時睇左一次私家羅~

大宅

原文章由 adakitty 於 08-2-15 15:32 發表
我bb 都係10月22號..出世架..不過我係廣華醫院生
唔知有冇媽媽同我一樣係餵人奶呢..
我好想知..佢個bb有幾多磅呀..
我bb上個月就11磅...(醫生話我bb係細碼bb)
出世既時候都係3.02kgs

我估佢而家應該13磅到啦..(因 ...

呀B都係10月22日廣華,唔知大家有冇見過~?
而家係泵人奶,但4小時1餐7安,奶不夠,要比一餐奶粉了~

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

我噚晚喺10點餵完最尾嗰次西藥之後, 隔咗2個鐘到俾咗1/3樽保嬰丹同1/3樽猴棗末亞仔食, 頭先打俾工人, 佢話亞仔頭先有嘔少少奶, 仲嘔埋d黃黃地色geh痰出嚟
黃黃地色geh痰..........咁唔知係好咗定係惡化咗呢

原文章由 蛋蛋媽410 於 08-2-15 17:56 發表
我地B咳+鼻水餵~猴棗散OR保嬰丹~
3個月時已比一支了....覺得都ok,3,4日有好轉.

2個月時睇左一次私家羅~

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我囡囡都係22/10出世嫁~
而家我地bb都四個半月啦~
你地bb宜家識得d咩呀? 我囡囡仲未識得轉身呀, 連轉既意識都冇呀...:;pppp:

複式洋房

原文章由 yywong1111 於 08-3-8 18:34 發表
我囡囡都係22/10出世嫁~
而家我地bb都四個半月啦~
你地bb宜家識得d咩呀? 我囡囡仲未識得轉身呀, 連轉既意識都冇呀...:;pppp:

me too...my BB 都未識轉身

大宅

我個B都未識轉身,但呢幾日好認人,必要痴住姐姐,我抱一陣都扭,大件事....

首頁

尾頁

跳至