家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:今次湯博士嘅預測都引起好大反應,不過我就

原帖由 Daeng 於 15-02-11 發表
今次湯博士嘅預測都引起好大反應,不過我就覺得誠哥,四叔加埋湯博士都不約而同睇淡,呢幾位地產界大孖沙, ...
如果得一個自住物業,其實可以點小心呢?

zaba    發表於 15-2-12 14:31

大宅

拭目以待.....

男爵府

引用:Quote:原帖由 Daeng 於 15-02-11 發表今次

原帖由 ismandy 於 15-02-12 發表
如果得一個自住物業,其實可以點小心呢?
咁嘅情况一切照舊,不買不賣,反正你都要住。

子爵府

細價樓爆煲的疑惑

湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2015年2月11日
去年,全港評論員都說樓價會大跌,只有我和林一鳴唱反調,睇好樓市,今次我說樓市會在三至六個月會爆煲,林一鳴立刻撰文提醒我,非常多謝,他所說的五點理由我絕對同意,但這亦反映在過去半年樓市表現,樓價從去年中開始,已經有15%升幅,而且升勢沒有遏止跡象,我亦認為樓市如果沒有任何干擾情況下,升勢是會持續少則三個月,多則半年,便會掉頭回落,或者用爆煲是比較誇張,用見頂比較好,不過無論如何,我都是認為樓價會在下半年回落,明年供應增加,倘若美國加息,樓價會進一步下滑,不過,最多亦是比高峰時下跌兩成,說爆煲的確是嘩眾取寵,但大家都知道,文人多大話,文亮更加大話,要兩位回應實在罪過。但林一鳴兄認為到了5月10日,如果當日樓價大幅低於現在,就是沒有爆煲,林兄的說法,是誤解我說的爆煲是今日開始,可能是我文筆不順,令林兄誤會,非常抱歉。

有人問我如何防範,買咗樓又如何,其實,大家又毋需擔心,樓價仍然會上升一成,之後才回落兩成,就算今日買樓,最多是損失一成多樓價,如果未買樓就忍吓手,無謂要損失兩成樓價,待明年底,樓價跌定後才再作打算,那時候以白武士姿態入市,不但威風,而且可以以合理價錢買到優質物業,此為物業投資者的「忍」,比「等」更上一層樓,是值得的。

反口得咁快,服左佢

大宅

引用:金融海嘯後,交銀嗰個羅x聰已經話人仔,樓,股

原帖由 littlefatc9bk 於 15-02-09 發表
金融海嘯後,交銀嗰個羅x聰已經話人仔,樓,股,乜投資都會死硬,叫人留晒港紙 ...
哈哈。呢條友…唱淡唱到出晒名。佢就係當年海嘯講中沽貨,個個以為好勁,點知原來條友年年都睇淡,睇到而家恆指都二萬四…仲有個黃?山又係,當年叫人匯豐唔好供股,話會跌到7,8蚊。。。
呢兩條唱淡雙雄,當年海嘯個樣幾咁扮專家,我永遠記得,亦教曉我對呢啲專家勿認真。就好似湯生呢次咁,比佢中咗就威威,唔中亦只當忠言,無得輸也。

男爵府

引用:邏輯怪到無倫。就算我同意財務公司是一個火

原帖由 kenckm 於 15-02-10 發表
邏輯怪到無倫。就算我同意財務公司是一個火藥庫,爆左樓价會跌,問題是爲何會爆?呀湯博士假設樓价會跌所以 ...

侯爵府

Daeng 發表於 15-2-9 19:35
個個都等緊楼價跌買楼,又點會跌得落去吖?只有無人敢接貨時,先系真正嘅跌市。

...

無人敢接貨時,先系真正嘅跌市.
但點解D人仲咁有$$$...接接接.

日日破頂成交喎. 個頂線應該SET左好高...都仲未見.

大宅

細細個讀書都有教啦, 香港山多平地少, 地少人多, 樓價不斷升係自然之事, 供不應求呀, 呢D係不變因素, 所以長遠一定係升升升 <<<我個人睇法係甘

睇返歷史, 香港除左有幾年遇大大單野, 樓價先至真正跌得柑, 例如全球金融風暴、股災、SARS, 其他時候, 最多都只係跌少少, 升快快

如果係自住, 手頭資金夠嘅, 買左先, 長遠一定唔會錯
否則, 睇下睇下甘, 舊錢好快就連比首期和裝修都唔夠架喇, 始終一般打工仔, 薪金上升幅度和通漲、樓市升幅, 係完全跟唔上架

大宅

我就希望湯生言論影業主唔好咁心雄

伯爵府

2018復活節勳章

Tomatofong 發表於 15-2-9 19:24
我都知道,幾時係真的

"真"人不露相,露相非"真"人
明未

珊瑚宮

大宅

其實佢可能走晒細價貨
現價無水位

大宅

其實細價樓樓價係高
主觀回返些合理
客觀現實是短期內無大負面因素難以發生
平穩橫行已是最好
待人工升幅慢慢拉近去解決
如果真係經濟轉差樓市大跌
相信到時你都唔掂或又唔敢買
現時政府已有經驗
樓按都唔寬鬆就是防跌市爆煲
只有做大閘蟹多

侯爵府

引用:細價樓升到癲,破頂成交日日見,紀惠集團行

原帖由 大力大力 於 15-02-09 發表
細價樓升到癲,破頂成交日日見,紀惠集團行政總裁湯文亮於網上撰文,大膽預言「細價樓將會在三個月內爆煲」 ...
如何四按

大宅

三四按找財仔做要高息
其實係私人貸款

伯爵府

引用:三四按找財仔做要高息其實係私人貸款

原帖由 XEE 於 15-02-13 發表
三四按找財仔做要高息
其實係私人貸款
3,4按左之後,冇能力還款的話,下場只有……

侯爵府

如何避繳SSD

湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2015年2月13日

今日是俗稱的黑色星期五,但對於我來說,絕對不是黑色,連灰色都不是,傳媒知道我的苦衷,大家都避談細價樓爆煲及四按,知道如果在糾纏下去,即使發掘到更多新資料,但我被人騷擾就不好,況且,細價樓及四按已成熱門話題,就算我唔講,要發生始終都會發生,到發生的時候,大家記得我曾經講過便可以,不過,在各方關注下,細價樓要爆煲亦不容易,但我始終不明白,林一鳴在這時候仲要高調話細價樓健康,現在買好過六個月之後買,換而言之,即是細價樓樓價六個月之後高過今日,這點我不同意,如果真的是高過今日,我會親自寫一篇文章道歉,而我輩做評論員的人,有時亦應以大局為重,四按危機,稍為涉及地產代理,銀行營業的人都知道一清二楚,再以什麼低息,剛需,量寬甚至辣招已被淡化來肯定細價樓是非常健康,似乎,賠上聲名的並不是我,我還有一個問題,如果財務公司收樓,牽涉的SSD又如何解決。

在SSD最初推出的時候,我曾經寫過一篇文章怎樣避過SSD,雖然是粗枝大葉,亦是可行的辦法,不過,可惜冇人留意。最近有老友問我,說他打算買的一個住宅給他一位朋友先買了,但對方亦願意賣給他,不過,他的朋友要他付30%SSD,我朋友問我有沒有辦法避繳SSD,我問他是否可以FP,他說冇問題,這樣的話,我便有計,他可以以私人名義替他的朋友的物業做按揭,按揭金額其實就是買賣價,之後,他的朋友不再供款,他便可以以銀主身份收樓,那麼,他便不需要付SSD,如果他轉售的話,理論上應該他的朋友要付,但過了三年,誰人也不用付SSD,老實說,我唔知道是否可行,但我知道SSD將會是一個計時炸彈,有機會炸冧樓市。

最近有一個曾經九按物業成交,業主是要付10%SSD,在扣除一切使費後,還有多少微利,我不知道是否有錢落袋,但現在財務公司做細價樓的成數分分鐘達到九成,如果樓市在今年轉勢,銀主收樓後再出售,原業主是要付30%SSD,這個因素,做九成按揭的業主不得不防,財務公司亦要小心,那30%SSD,做銀主的要預先支付。金管局限制中型單位至豪宅最多可以做五成按揭,其實已經將這個因素計算在內,就算年內樓市下跌,銀行以七折將住宅出售,再付七折的30%SSD,總數剛好是五成,銀行沒有損失,不會影響金融體系,但如果借得太盡,有乜依郁,真的是揸住碌竹,財務公司與業主均有損失,說到底,30%SSD數目真的是太大,會令下跌樓市急速下跌,繼而引發更多追收欠款個案,現在,不但借錢的人要量力而為,就算借錢俾人的人都要量力而為,銀主是會被政府追收SSD,借貸雙方要多了解SSD,免日後爭拗。

侯爵府

如果200 億是真, 可能真係有過萬單位

------------------------------------

財仔樓貸料達200億

市場關注財務公司承做的樓按規模,正變成「細價樓爆煲」的火藥庫。據環球信貸(01669)主席王瑤估計,現時財務公司按揭總額最多200億元,僅為銀行體系按揭餘額的2%。不過,由於這類按揭風險相對較高,令人擔心一旦樓市逆轉,會產生一石激起千重浪的連鎖反應。經濟師則建議,政府可考慮邀請財務公司行業組織自願分享數據,平衡風險。
僅約百間承做
王瑤表示,一四年財務公司按揭總額僅150至180億元,估計增長至今最多達200億元,承做物業按揭的財務公司僅約100間,而當中只有少數小型財務公司接受四按,故情況並不如市場所想般嚴重。保信財務行政總裁林國華亦指,市場上逾半的財務公司是只做私人貸款,並不涉足按揭業務。
消息指,有銀行近日主動向以按揭業務為主的財務公司接觸,以了解三按或以上的數量,以及有無牽涉銀行承做的一按物業,惟隨即發現牽涉的三按或以上宗數太少,再無跟進行動。
資深銀行界人士透露,公司註冊處曾於約一年前再向財務公司收集經營數據,惟至今未有出手加強監管放貸,僅舉行有關反洗錢的講座,原因為財務公司涉及的信貸規模實在太小,而且亦要顧慮若出招「截水」,可能讓市場上有融資需要的人連最後的借款渠道都失去。
第一信用(08215)主席冼國林則贊成加強財務公司監管,並收緊財務公司的發牌準則,包括公司規模最少需達過千萬,而且當局應嚴打非法貸款,吊銷不良份子牌照。
財經事務及庫務局回覆本報查詢時表示,有留意到持牌放債人的經營情況,並從市場了解到並非所有持牌放債人皆有涉足按揭貸款業務,當局會繼續留意放債業務市場的最新發展,並且與金管局就有關按揭貸款業務保持聯絡。

Source http://the-sun.on.cc/cnt/finance/20150212/00434_025.html

大宅

dyl 發表於 15-2-13 14:28
如何避繳SSD

湯文亮博士
林一鳴在這時候仲要高調話細價樓健康,現在買好過六個月之後買,換而言之,即是細價樓樓價六個月之後高過今日,這點我不同意,如果真的是高過今日,我會親自寫一篇文章道歉

剝定花生

男爵府

引用:Quote:dyl 發表於 15-2-13 14:28 如何避繳S

原帖由 XEE 於 15-02-14 發表
林一鳴在這時候仲要高調話細價樓健康,現在買好過六個月之後買,換而言之,即是細價樓樓價六個月之後高過今 ...

首頁

尾頁

跳至