興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

成日有人問乜野叫做 Whole food ...響 Google 借(?)左一啲圖用..

Refined food / Preprocessed food最大既壞處係 ..
第一 ,好多營養素都移除左 . 因為佢地會成為細菌既食物. 唔移除既話會容易變壞難以收藏.
因為營養素既缺失 ,所以 ,變左係空熱量. 雖然有好多都話加乜加物... 但係 ,唔缺少既野 ,唔會加入去.
曾經 ,Margarine 仲以加入 Trans. Fat 為榮添...

第二 ,因為纖維都係細菌既食物 ,同時間都被移走 . 令到冇左原有既緩衝 .
碳水化合物對血糖既衝擊會瘋狂地高.哩樣係會唔會令你肥既關鍵之一

第三 ,比較友善(???)會用比較天然(?!)既糖 ,或者鹽做防腐劑 .又或者 ,冇咁友善既話,會加好多你唔識我唔識既野入去.. 而哩啲野雖然係 FDA 認可. 但係認可既 .. 係食你唔死 ,而唔係佢冇問題.

而家既生活 ... 好難避免唔食 Refined Food 或者 Preprocessed food
但係 ,響可能既情況下 ,都係少食為妙

之後既POST會講詳細啲既衝擊 ..

紅米

移除左外殼之後既糙米

已經冇左九成九營養 ,你我成日食既 .. 白米
佢除左有豐富既能量 ,其他... 冇乜野剩了

其次既 .. 原粒燕麥 ,相信香港冇乜人咁煮黎食

精制左既麥皮 ,都仲要煮下佢

然後,除左可以好快食落肚 ,可以話冇太多營養既即食麥皮
唔知點解好多人都用佢黎減肥 ,話說 .. 佢對血糖既衝擊一啲都唔低..

下面哩樣容易分 .
好味既豬扒 .

已經加左鹽或者其他野入去既 .. 火腿
嗯... 起碼睇得出佢係豬肉黎

哩一舊野 ,入面有幾多防腐劑,鹽,糖 ?
入面既脂肪 ,到底係動物脂肪定係乜野脂肪
低飽和脂肪又高脂既話,合理相信佢加左植物油
而植物油高溫處理之後,好易變反式脂肪
斷估冇幾多人食水煮午餐肉 ..

成日亂UP 28 ..
不過, 減肥真係唔會,亦唔需要捱餓 .反而要考慮你食唔食得落應該食既野.

食物營養資料 : 美國 / 澳洲 / 香港 / 台灣

珍珠宮

AKI_hisashi 發表於 15-4-18 20:04
我想做skinny

你張圖既 Skinny 我唸好多人都會覺得肥
都唔知點解好多人死都要餓到變 Anorexia 至開心..

talkative    發表於 15-4-18 22:49
成日亂UP 28 ..
不過, 減肥真係唔會,亦唔需要捱餓 .反而要考慮你食唔食得落應該食既野.

男爵府

回覆:goddamnit 的帖子

我唔係好識睇,幫我睇下可以嗎?

男爵府

引用:Quote:AKI_hisashi+發表於+15-4-18+20:04+

原帖由 goddamnit 於 15-04-18 發表
你張圖既 Skinny 我唸好多人都會覺得肥
都唔知點解好多人死都要餓到變 Anorexia 至開心..
...
瘦到咁好似難民咁,我要瘦得黎又健康。fit 果種都好,不過我老公可能唔鍾意,好似攬住一個男人咁

男爵府

引用:+本帖最後由+goddamnit+於+15-4-18+20:12+

成日有人問乜野叫做 Whole food ...響 Google 借(?)左一啲 ...
我就係食果隻麥片,就咁沖鮮奶凍食,慢慢咬

珍珠宮

AKI_hisashi 發表於 15-4-18 20:29
我唔係好識睇,幫我睇下可以嗎?

要影 Ingredients 哩一部份
但係就你影個標籤 ,入面已經有 29.4g 即係1/3 係糖 .
澱粉得 40.5g ,用黎增肥唔錯...

成日亂UP 28 ..

珍珠宮

AKI_hisashi 發表於 15-4-18 20:30
瘦到咁好似難民咁,我要瘦得黎又健康。fit 果種都好,不過我老公可能唔鍾意,好似攬住一個男人咁

...
要去到 FIT .. 要付出既努力 ,會令到你癲 ..
成日亂UP 28 ..

珍珠宮

AKI_hisashi 發表於 15-4-18 20:31
我就係食果隻麥片,就咁沖鮮奶凍食,慢慢咬

搵倒... 想聽真話?我覺得我響度幫你捉緊鬼...

Cereal Grains {[Whole Grain Wheat Flour (30.2%), Wheat Flour (gluten)], Corn Semolina}, Sugar, Barley Malt Extract [Malted Barley (gluten), Tapioca Starch], Fat-Reduced Cocoa Powder, Palm Oil, Skimmed Milk Powder (Cow’s Milk), Minerals (Calcium Carbonate, Reduced Iron), Iodized Salt (Sodium Chloride, Potassium Iodate), Whey Powder (Cow’s Milk), Emulsifier (Soya Lecithin E322), Synthetic Flavouring Substance (Vanillin), Natural Flavouring Substance (Chocolate), Tocopherols and Vitamins (B3, B5, B6, B2 and B9).

All additives are of plant or synthetic origin.

May contain traces of tree nuts (almonds and hazelnuts).

成日亂UP 28 ..

男爵府

引用:+本帖最後由+goddamnit+於+15-4-18+20:36+

ic 原來咁肥,不過我又好鍾意食 仲有三份一盒可唔可以俾我食埋佢,食埋我以後都唔掂架啦

男爵府

引用:Quote:AKI_hisashi+發表於+15-4-18+20:30+

要去到 FIT .. 要付出既努力 ,會令到你癲 ..
唔洗啦。應瘦既地方瘦就夠架啦,唔洗咁高要求

男爵府

回覆:教主(?)吹水集合區 .講飲講食講運動講減肥

呢隻麥片我都有食開,不過個成份係德文我唔識睇,營養果度係咪都ok?

珍珠宮

哩度講哩度散之..

我唔覺得有DM(糖尿病)既人應該食精緻澱粉.
尤其係蛋糕哩一啲你唔會加菜,肉,油脂之類既野去緩和對胰島素既衝擊
無論用幾低 GI 既麵粉 (即係有幾低 ?) ,或者用代糖
響我心目中唔會認同係好事黎

當然,如果要避免逆反心理 ... 食咪食囉
又唔會食多塊蛋糕就會死 .
之但係 ... It's a good idea ? lol ...
成日亂UP 28 ..

珍珠宮

AKI_hisashi 發表於 15-4-18 20:52
ic 原來咁肥,不過我又好鍾意食 仲有三份一盒可唔可以俾我食埋佢,食埋我以後 ...
食埋佢囉... 食左又唔會爆炸既..
最好既時間會係運動後. 需要急速補充肝醣時
或者起身時食少野都冇壞
因為訓覺會燒左好多肝醣

但係講真.. 響可以選擇既情況下 ,殺頭我都唔食.
你食唒我至講詳情..
成日亂UP 28 ..

珍珠宮

AKI_hisashi 發表於 15-4-18 20:53
呢隻麥片我都有食開,不過個成份係德文我唔識睇,營養果度係咪都ok?

...

即係哩隻 ?
http://hahne.de/index.php?language=de&category=020700&product=118&limit=0
成日亂UP 28 ..

男爵府

引用:Quote:AKI_hisashi+發表於+15-4-18+20:52+i

食埋佢囉... 食左又唔會爆炸既..
最好既時間會係運動後. 需要急速補充肝醣時
或者起身時食少野都冇壞
唔食好哂嘛,都買左囉,算啦(內疚中)

talkative    發表於 15-4-18 22:50

男爵府

引用:+本帖最後由+goddamnit+於+15-4-18+20:59+

係呀

珍珠宮

AKI_hisashi 發表於 15-4-18 21:00
係呀
點講你聽好呢...即食麥皮會比佢善良

要食生果既話,新鮮既比較好
成日亂UP 28 ..

男爵府

引用:Quote:AKI_hisashi+發表於+15-4-18+21:00+

即係屋企d 野冇樣食得

男爵府

引用:Quote:AKI_hisashi+發表於+15-4-18+21:00+

同埋我鐘意有d 乾果咬下

珍珠宮

AKI_hisashi 發表於 15-4-18 21:03
即係屋企d 野冇樣食得

照食... 食左唔會爆炸
但係 ,響有選擇既情況之下 ,最好唔好買類似既野.

你俾出黎既兩個例子 ,正正係我之前SEND俾你睇本書 ,Fat chance 既最典型例子.
又或者 ,而家睇緊既一本 ,叫做 In Defense of Food

佢地已經唔係精製咁簡單.
雖然精製會移除左大量纖維 ,營養.
但係 ,未必一定會加添加品入去. (例如麥皮)

美綠唔講 ,後面既一種..
睇落好有益

又有能量又有生果.
但係 ,乾果亦都係最高糖既 .
生果有冇益 ?
完整既生果好有益
再製品就 ... 佢只係風乾,定點樣黎防腐呢..

又未至於有定論
但係哩類食品,好多人都認為係美國肥胖率高企既主要因素.
因為太方便快趣了..

成日亂UP 28 ..

首頁

尾頁

跳至